Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Krém do laskonek

Autor: Johny
Datum vydání: 2.11.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3669

krém buď vylijeme na čistý plech nebo talíř a mírně posypeme moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil tuhý škraloup nebo dáme krém rovnou míchat na pomalý chod, dokud nevychladne.

Základní žloutkový krém - 170 g cukru krupice, 67 g sušené mléko, 100 g maizena nebo krémový prášek, 53 g žloutky pasterované (nemusí být), 1 ks vanilkový cukr, 670 g voda => u takto malého množství všechny přísady prošleháme a za stálého míchání provaříme do té doby, dokud krém neztratí škrobnatou příchuť (chuťově jemný, bez nepříjemné chuti škrobu) => krém buď vylijeme na čistý plech nebo talíř a mírně posypeme moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil tuhý škraloup nebo dáme krém rovnou míchat na pomalý chod, dokud nevychladne.

Pokud jsme krém nechali vychladnout na plechu, ušleháme jej do hladka a přidáme změklé máslo (pokojové teploty) - při přípravě máslového krému používáme poměr základního žloutkového krému a másla 1 : 1, tudíž např. 500 g krému a 500 g másla => vyšleháme, popř. pokud je potřeba mírně nahřejeme. Ze základního žloutkového krému můžeme připravit i tzv. žloutkový máslový krém, který používáme k plnění věnečků z pálené hmoty, zde je poměr 5 dílů základního žloutkového krému a 1 díl másla.

Takže teď máme připravený základní máslový krém - ten můžeme libovolně dochucovat - oříšky, ořechy, kakaem, likéry, rumem ....
Pojďme se nyní podívat na přípravu griliáže -
200 g cukr krupice, 100 g nadrcených mírně upražených oříšků nebo mandlí, kokosu ..., 13 g oleje.
Cukr s olejem roztavíme na karamel světle hnědé barvy => do roztaveného cukru nasypeme jádroviny a necháme za stálého míchání ještě trošku propražit => ihned vylijeme na pomaštěný plech a necháme úplně vychladnout. Poté nadrtíme griliáš na jemno a zamícháme do základního máslového krému. Množství se řídí chutí každého jednotlivce. Zbytek griliáže je třeba uchovávat v dobře uzavřených, čistých nádobách, aby hmota nevlhla. 


Vytisknuto dne 2.12.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku