Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Zákusek je jako žena ...

Autor: Jiří V. Řezáč
Datum vydání: 11.10.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3663

Vezmeme sýr parmazán, nastrouháme jej na jemno a korpus jím posypeme a polijeme rajčatovým kečupem. Docílíme tak nejenom jeho křupavosti, ale i příjemného aromatu.

Žena je sice tvor pohlednější od muže, ale každá má v sobě vrozenou touhu se ještě trochu vylepšit. K tomu slouží kvanta kosmetických firem, která přes reklamy všeho druhu své produkty nabízejí. Ženy oslněnou představou úspěchu své vizáže pak kupují nabízené kosmetické šidítko o stošet. Se zákuskem je to tak trochu obdobné, kdy jeho vnitřnbí chuť můžeme pouze tušit, ale necháme se ovlivnit prvním dojmem vyplývající z lákavé vizáže. Teprve potom přijde ke slovu vlastní ochutnání, kde buďto chuť předčí očekávání nebo dojde k rozčarování.
No a zde je mezi ženou a dezertem zcela jasně vyplývající přímá úměra...

Co udělat, aby bylo těsto na pizzu (korpus) křupavé?
Nejdříve zhotovíme korpus, který před úpravou musí zůstat stále teplý. 
Vezmeme sýr parmazán, nastrouháme jej na jemno a korpus jím posypeme a polijeme rajčatovým kečupem. Docílíme tak nejenom jeho křupavosti, ale i příjemného aromatu.

Co udělat, aby zůstala šlehačka déle v tuhém stavu?
Někdy se dostáváme do problému, že šlehačka nechce držet požadovaný tvar, ztužovač není zrovna po ruce, a výrobek musí být stůj co stůj hotov. Na tento problém nám postačí  pouhý želírovací cukr, kdy na dávku sladké šlehačky o objemu 200 ml, přidáme dvě PL jeho množství.

Co udělat, aby se jablečný koláč hezky lesknul?
Rozehřejeme 3  PL jablečného želé v menším hrnci a  dobře rozmícháme. S rozehřátým želé potřeme teplý koláč. Po zchladnutí posypeme koláč práškovým cukrem.

Jablečný dort z Thurgau

Suroviny
100 g másla nebo margarinu
4 vejce
150  cukru
½ citronu (šťáva i kůra)
150 g mouky
sůl
1 ČL prášku na pečení
4 jablka (větší kyselejší)
trochu mouky na vysypání formy

Postup
Rozpustíme tuk. Formu (24 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme vejce a oddělíme bílek od žloutku.
Žloutek a 125 g cukru dobře rozšleháme metlou do zpěnění.
Zbylý tekutý tuk pomalu rozmícháme. Přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a vše důkladně šleháme do tužší pěny.
Pak vmícháme mouku, sůl, a prášek na pečení.
Do tuha vyšleháme zbylé bílky. Mouku a bílky střídavě po částech přidáváme do žloutkové hmoty.
Vzniklé těsto vložíme do formy a zarovnáme do hladka.
Jablka nakrájíme a vložíme na těsto a posypeme cukrem.
V předehřáté troubě na 200 °C (plyn – 3. stupeň) pečeme 40 minut.
Dort krájíme na dvanáct dílů.
Jako doplněk lze doporučit vanilkovou omáčku a vaječný likér


Vytisknuto dne 21.10.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku