Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Tiramisu

Autor: Petr Šíma
Datum vydání: 23.9.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3657

Mascarpone prošlehejte se zbytkem cukru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku (můžete nahradit vanilkovým cukrem) a postupně přidávejte sherry, nebo nějaký likér. Krém musí být voňavý a lesklý.

 

 4 porce

15 dlouhých cukrářských piškotů
Asi 3dcl silné černé kávy (v nouzi lze použít kávu rozpustnou)
4 lžíce cukru
0,5kg mascarpone
2 vanilkové lusky
1,5dcl sladkého vína-sherry (mandlového likéru)
1 pomeranč
100g kvalitní hořké čokolády ( s obsahem 70% kakaa)

Fantastický a tradiční italský desert. Tiramisu lze přeložit jako „Zvedni mě“ to znamená, že by i samotný desert měl být nadýchaný a chuťově plný.

Připravte si středně hlubokou mísu o průměru asi 30cm (nejlépe hranatou), naskládejte do ní  piškoty těsně vedle sebe
Uvařte kvalitní silnou kávu, oslaďte 2 lžícemi cukru. Piškoty přelijte a pozorujte jak se káva nasává do piškotů. Trochu kávy si nechte na další vrstvu
Mascarpone prošlehejte se zbytkem cukru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku (můžete nahradit vanilkovým cukrem) a postupně přidávejte sherry, nebo nějaký likér. Krém musí být voňavý a lesklý. Nakonec přimíchejte pomerančovou šťávu
Ochuceným krémem mascarpone potřete piškoty, vytvořte další vrstvu z máčených piškot a krému
Navrch nastrouhejte čokoládu a doplňte strouhanou pomerančovou kůrou. Nechte v lednici zatuhnout


Vytisknuto dne 21.10.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku