�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak zabrnit luknut oleje

Autor: red.
Datum vyd�n�: 14.09.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3654

luknut oleje (anglicky to get rancid) zpsobuje vzduch, teplo a svtlo, proto by olej ml bt skladovn v chladnm mst, v dobe uzaven lhvi, kter by mla bt v zsad pln.

Nkdy se stane, e nám olej zane mnit barvu, chu a vni, kdy se tyto vizuální a senzorické promny  dále váí na jeho zhoršené vlastnosti pi kuchyském pouití. Jedná se o neklamné znamení, e došlo ke luknutí oleje, který se tím pádem stává nepouitelný. Je se o  fázi, kdy jsme prost nco prošvihli. Me to být pirozené odeznní jeho ivotnosti nebo se me té jednat o jeho nevhodné skladování.
Vtšina rostlinných olej má udanou dobu po kterou vydrí v regále ped otevením, co je tak zvaný shelf life. Po otevení je  olej vystaven rychlému luknutí, obzvlašt pokud není uloen v optimální teplot.

luknutí oleje (anglicky to get rancid) zpsobuje vzduch, teplo a svtlo, proto by olej ml být skladován v chladném míst, v dobe uzavené láhvi, která by mla být v zásad plná. 
To je velmi dleitá zásada, kterou ovšem málokdo dodruje.

Proto kdy vtší ást oleje spotebujeme, je vhodné zbytek oleje pelít do menší láhve. Skladovací teplota by mla být 14 °C. Tudí skladování oleje nap. ve vinném sklep je ideální, kdy tato teplota je vhodná jak pro produkt révy vinné, tak v tomto pípad i pro rostlinný olej. V kuchyni meme po kratší dobu skladovat rovn i menší mnoství, ale i tento olej pokadé tsn uzaveme.
Olej meme skladovat té v lednice, ale takový olej se zpravidla zakalí a nkdy i zhoustne. Ale i zde je uritá pomcka, jak jej zachránit ped vylitím.
Rekonstituovat na pvodní stav meme olej ponoením uzavené láhve na nkolik okamik do teplé vody, co chu oleje neovlivní. Podmínkou ovšem je, e tento olej nebyl luklý ji ped jeho zchlazením.
Tmavé barevné sklo, porcelán nebo nerez je ideální materiál pro nádoby pro skladování oleje. Olej by neml nikdy být skladován v plastikových nádobách nebo reaktivních kovech. Vyhýbejte se plastikovým nádobám protoe olej me absorbovat PVC.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku