Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Italské profitirols

Autor: Enzo del Monde
Datum vydání: 1.9.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3650

Jeho plnění je libovolné, může se použít klasická náplň nebo šlehačka či pudingový krém, kdy se povrch dozdobuje čokoládou. Větrníky po italsku nemající karamelovou či čokoládovou polevu a pouze se několika pruhy polijí čokoládou.

Neobvyklý název cukrářského produktu není ničím jiným než nám známým českým větrníkem, který v tomto provedení předkládáme v italském ztvárnění. Jeho plnění je dosti libovolné, může se použít klasická tuzemská náplň nebo šlehačka či pudingový krém, kdy se povrch dozdobuje čokoládou. Tyto větrníky po italsku nemající karamelovou či čokoládovou polevu a pouze se několika pruhy polijí  čokoládou.

Odpalované těsto
250 g vody
125 g másla
125 g pšeničné mouky
sůl
4 vejce

Plnění
450 ml šlehačky
1 PL cukru
½ ČL vanilkového extraktu

Příprava
1 – Troubu rozehřejeme na 230 °C (plynovou na 8. stupeň). Plech na pečení vyložíme pečícím papírem.
2 – V hrnci  střední velikosti ohřejeme vodu, přidáme máslo a za stálého míchání necháme rozpustit. Máslovou směs povaříme. Za intenzivního míchání přidáme naráz mouku a sůl, až se nám vytvoří z těsta velká koule.
3 - Hrnec sejmeme ze sporáku a vejce po sobě přidáváme do vody. Po každém vložení intenzivně promícháme, až se těsto stane vláčné.
4 – V tomto stádiu polévkovou lžící s jejím vrchovatým naplněním odebíráme těsto, které vkládáme na vymazaný plech s asi 7 cm rozestupy.
5 – Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě. Poté teplotu zredukujeme na 160 °C ( plyn na 3. stupeň) a pečeme dalších 25 minut, až jsou větrníky zlatohnědé. Ty pak vyjmeme z trouby a odstraníme ze středu měkký zbytek těsta. Vypneme troubu a plech s větrníky vložíme opět do trouby a necháme asi 20 minut důkladně oschnout. Na roštu pak necháme výrobky zchladnout.
6 – Šlehačku vyšleháme ručním šlehačem do ztuhnutí a vmícháme vanilku a cukr. Větrníky plníme připravenou šlehačkou. Povrch korpusů polijeme pramínkem čokolády, polevy atd.


Vytisknuto dne 19.9.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku