Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Větrník je nutné odvětrat

Autor: Zdeněk
Datum vydání: 21.8.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3646

Trouba se musí předehřát na 270 °C, vloží se do ní plechy a teplota se stáhne na 200
°C. Větrníky by se měly upéct do 20 min. Během pečení, to je nejdůležitější, by se měla čas od času pootevřít trouba, aby pára odešla a zase zavřít.

Drobné rady čtenářů, vyvěrající z jejich praxe

Někdy děláme vše podle receptu a ne vždy se nám podaří dosáhnout výrobku v míře takové kvality jak bychom si přáli. Receptura obnáší základní postupy a nejsou v ní zahrnuty miniatury praktických postřehů, kdy stačí málo abychom dosáhli kýženého cíle. Větrník potřebuje při jeho zpracování trochu odvětrat, jak radí čtenář Zdeněk. Zkusme to!

Dříve jsem pekl v 3dílné elektrické troubě a později přešel na horkovzdušnou troubu na 10 plechů. Je pravda, že to chvilku trvá, nahoře na troubě je páčka, doleva je zavřená a doprava se otevírá. Tento systém je určen na pálenou hmotu, aby pára unikala pryč.
Trouba se musí předehřát na 270 °C, vloží se do ní plechy a teplota se stáhne na 200
°C. Větrníky by se měly upéct do 20 min. Během pečení, to je nejdůležitější, by se měla čas od času pootevřít trouba, aby pára odešla a zase zavřít. Dělá se to do té doby, než se chytne barva větrníků a trouba je pak zavřená. Je to dáno tím,čím více plechů v troubě, tím je tam více páry a hadice, která vede z trouby do ventilace, nestačí tolik páry odsát. Pekl jsem třeba 3 plechy a troubu jsem vůbec nemusel otevírat.
Stačí na plechy nastříkat míň pálené než do elektrické, horký vzduch to hned vyžene nahoru a také jde méně do stran, takže širší, snad to pomůže.


Vytisknuto dne 19.9.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku