�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Odpalované tìsto

Autor: Monika Švejnová
Datum vyd�n�: 31.07.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3637

Karamel: 200g cukru, 200ml šlehaèky. Za stálého míchání rozpustíme cukr, Až má zlato-hnìdou barvu, tak za stálého míchání pomalu vlijeme horkou smetanu a necháme ještì, za stálého míchání, pár minut zredukovat.


Suroviny

4dl vody, 2dl oleje, špetku soli, 330g hladké mouky, 550g celých vajec (asi 9 - 10ks).
Do vroucí smìsi vody, oleje a soli vmícháme prosátou mouku a mícháme až je hmota hladká a nelepí se. Necháme 2-3 min zchladnout a za stálého šlehání pomalu pøilijeme vejce a šleháme dokud není hmota hladká (3 - 5 min).

Vìneèky nastøíkáme na peè. papír a vìtrníky pøímo na plech. V horkovzdušné troubì peèu vìneèky pøi 200°C asi 13 min, vìtrníky pak pøi 190°C asi 17 min (ale záleží na zkušenostech s troubou).

Krém: Z 1l mléka, 150g puding. prášku a 200g cukru uvaøíme puding a do vychladlého všleháme 300g povoleného másla a pøidáme kapku rumu a kapku rumové tresti - ta tomu dodá takový správný šmak.
Vìneèky rozkrojíme a naplníme krémem a na závìr lehounce pocukrujeme.

Na vìtrníky potøebujeme ještì šlehaèku a karamel
Ušleháme 2 šlehaèky (500ml) a na závìr vmícháme trochu pudingového krému (stejný jako do vìneèkù) - asi 1/5 - 1/4, tak aby šlehaèka moc neztìžkla a stále pìknì držela tvar. V jiné nádobì ušleháme 1 šlehaèku a pøidáme do ní karamel podle chuti.
Vìtrníky rozkrojíme a plníme nejdøíve svìtlou šlehaèkou s krémem a následnì karamelovou šlehaèkou v pomìru asi 2/1 (2 díly svìtlé, 1 díl karamelové) a pøiklopíme vršky. Pokud nám zbyl karamel, tak mùžeme vršky vìtrníkù lehce "pocákat".
Karamel: 200g cukru, 200ml šlehaèky. Za stálého míchání rozpustíme cukr, Až má zlato-hnìdou barvu, tak za stálého míchání pomalu vlijeme horkou smetanu a necháme ještì, za stálého míchání, pár minut zredukovat.

 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku