Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Odpalované těsto

Autor: Monika Švejnová
Datum vydání: 31.7.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3637

Karamel: 200g cukru, 200ml šlehačky. Za stálého míchání rozpustíme cukr, Až má zlato-hnědou barvu, tak za stálého míchání pomalu vlijeme horkou smetanu a necháme ještě, za stálého míchání, pár minut zredukovat.


Suroviny

4dl vody, 2dl oleje, špetku soli, 330g hladké mouky, 550g celých vajec (asi 9 - 10ks).
Do vroucí směsi vody, oleje a soli vmícháme prosátou mouku a mícháme až je hmota hladká a nelepí se. Necháme 2-3 min zchladnout a za stálého šlehání pomalu přilijeme vejce a šleháme dokud není hmota hladká (3 - 5 min).

Věnečky nastříkáme na peč. papír a větrníky přímo na plech. V horkovzdušné troubě peču věnečky při 200°C asi 13 min, větrníky pak při 190°C asi 17 min (ale záleží na zkušenostech s troubou).

Krém: Z 1l mléka, 150g puding. prášku a 200g cukru uvaříme puding a do vychladlého všleháme 300g povoleného másla a přidáme kapku rumu a kapku rumové tresti - ta tomu dodá takový správný šmak.
Věnečky rozkrojíme a naplníme krémem a na závěr lehounce pocukrujeme.

Na větrníky potřebujeme ještě šlehačku a karamel
Ušleháme 2 šlehačky (500ml) a na závěr vmícháme trochu pudingového krému (stejný jako do věnečků) - asi 1/5 - 1/4, tak aby šlehačka moc neztěžkla a stále pěkně držela tvar. V jiné nádobě ušleháme 1 šlehačku a přidáme do ní karamel podle chuti.
Větrníky rozkrojíme a plníme nejdříve světlou šlehačkou s krémem a následně karamelovou šlehačkou v poměru asi 2/1 (2 díly světlé, 1 díl karamelové) a přiklopíme vršky. Pokud nám zbyl karamel, tak můžeme vršky větrníků lehce "pocákat".
Karamel: 200g cukru, 200ml šlehačky. Za stálého míchání rozpustíme cukr, Až má zlato-hnědou barvu, tak za stálého míchání pomalu vlijeme horkou smetanu a necháme ještě, za stálého míchání, pár minut zredukovat.

 


Vytisknuto dne 13.8.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku