�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pernk - marcipn, pumpernikl a jejich vroba - 2/2

Autor: red.
Datum vyd�n�: 08.06.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3624

To znamen mouku zadlat s vodou a po vyzkouen teprve pct. Zstv-li vak tsto sedt,nenapk nebo jen mlo, je nutn ho znovu zadlat.

Loketský: 2 kg cukru, 60 dkg medu, 1 litr vody, 15 dkg skoice, 1 dkg hebíku, 1 dkg badiánu, 30 dkg pomeranové kry, 4 citrony (kra) se zadlá moukou,pak 40 dkg másla,40 dkg citronátu,1 kg mandlí a 4 dkg karbonu.Vyválí se pee na celém plechu, peené potáhneme cukrovou polevou a druhý den na díly naezat.
Pardubický plnný: 2 kg medového tsta, 3 loutky, 1,5 dkg karbonu, 2 dkg potaše, 2 dkg koení, 40 dkg pomeranové kry jemn naezané. Upeeme a potáhneme.
Nádivka:40 dkg jemn strouhaných vlašských oech, se zadláme medem a trochou vanilky.
Dva díly perníku slepíme nádivkou.

Lignické bomby: 15 kg medového tsta, 10 dkg koení, 6 dkg karbonu,12 dkg potaše, vytrýbované tsto se vyválí pkn do obdélníku a nate se silnji následující výplní.
3 kg jemn utených mandlí, 1,5 kg hodn jemného citronátu, 1,5 kg té jemné pomeranové kry, 2 kg cukru, 1,5 kg hrozinek, 1,5 kg medu, 2 kg malinové zavaeniny.
Na 1 kg tsta rozváleného se nanese 0,75 kg nádivky, stejnomrn rozete a zavine a nechá zatuhnout. Pak se krájí a na oplatce a v elezných kroukách peou. Vystydlé se druhý den potahují máecí hmotou a pistáciemi nebo zdobí bílými mandlemi.

okoládový marcipán: 1 kg cukru se svaí s pllitrem mléka a pidá se 40 dkg pomeranové jemn sekané kry,40 dkg kakaového prášku,6 dkg koení,4 loutky a zadlá se ne píliš tuhé tsto. Úpln vychladlé se smísí s 5 kg medovým tstem a 4 dkg karbonu se vytrýbuje.
Perník na strouhání: 50 kg umlého medu nechat pejít varem a vychladlý zadlat itnou moukou asi 50 kg. Druhý den se rozváí na 3 kg kusy a kadý kus se prodlá i protáhne prvn s 20 dkg strouhaných syrových brambor a 4 dkg potaše. Nkolikrát dobe prodláme a pidáme 4 dkg sody bicarbony a nejlépe druhý den peeme.Tsto se vyválí v mouce do dlouhých jak palec silných prut a v devných tvoítkách se vymakají tyinky,které po jedné stran se natírají olejem aby bylo moné je peené od sebe oddlit. Vloíme na plech s vysokým krajem, který se obloí devnými lištami, pote vodou a po upeení nalakuje gumou.
Pravé norimberské koláe: 50 dkg mandlí se na stroji jemn ute s 50 dkg cukru, 10 bílky ušlehaných na jemný sníh se zamíchá a pak se zatáhne 10 dkg jemn naezaného citronátu. 5 dkg mouky pšeniné, 1 dkg tluené skoice, citronová kra, na špiku noe karbonu se nanese na kulaté oplatky, peené potahují bíle, lut a rov. Máí se hmotou s rznými píchutmi a zdobí se sekanými mandlemi a balí se do kulatých krabic.

Pravé bernské: 4 kg opraených oíšk, 4 kg cukru, 50 dkg pomeranové kry, 50 dkg citronátu, kra s osmi citron. Vše se zpracuje a zamíchá 32 bílk.V cukru se tsto vyválí ,asi 5 mm silné se pee. Upeené se lakuje arabskou gumou.
Takzvané bílé: 30 bílk se pevn ušlehá a smísí se s 30 loutky,vypnnými s 1,75 kg cukru.Hmota se ve vodní lázni dále vyšlehá do tepla,pak znovu do studena a zatáhne se do ní 50 dkg pomeranové kry jemn naené.50 dkg jemn opraených strouhaných mandlí,1 kg mouky a 1,5 kg karbonu,citronová kra a vanilka.Nanáší se na oplatky,tak jako na oblouky,navrch se posype mandlemi,nechá zaschnout a pee.
Upeené rozeeme dle libosti.

Malinové : 5 kg cukru,2 litry malinové šávy bez cukru povaíme s 1 kg medu.Po vychladnutí pidáme 7,5 kg pšeniné mouky a trochu karbonu.Upeené rov potahujeme.
Jazýky: 4 kg cukru z odkapaného ovoce,1 kg medu,75 dkg cukru,50 dkg pomeranové kry naezané,75 dkg ezaného citronátu,1 kg hrub sekaných madlí,5 dkg skoice,kru ze 4 citron.Vše zamícháme dohromady a na ohni a k varu naheje a moukou hned zadlá,ale nevytváíme píliš tuhé tsto.Takto pipravené tsto necháme odleet v chladu asi 4 msíce.Ped peením se dobe prodlá s 3 dkg karbonu a 25 dkg potaše,vyválí a oválovým tvoítkem vykrajují.Peené se potahují bíle a sypou mandlemi.
Habešský: 50 dkg medu,1 kg umletého máku,75 dkg cukru,1,5-2 kg mouky,koení,50 dkg pomeranové kry,50 dkg citronátu,10-12 vajec,trochu karbonu a tolik mouky aby tsto bylo hezky tuhé,vyválené,naezat na tvereky,dobe propéci a hotové bíle potáhnout.
Pistáciové: 15 dkg pistácií,15 dkg mandlí s bílky jemn utených,60 dkg cukru,10 dkg mouky dobe prodlat a nanést na oplatky,naezat a upeené bíle potáhnout a ozdobit pistáciemi.

Marcipánové tsto: 1,20 kg uvaeného medu,1/8 litru vody,2 kg mouky a 1,20 kg griliáše se zadlá v tsto,50 dkg cukru,7 vajec,5 dkg skoice,30 dkg citronátu,pomeranovou kru,hebíek,vanilka,citron.kra,2,50 dkg amonia se vymíchá a tomu zadlá 80 dkg mouky.Vše se spojí a spolen propracuje.
Perníkové koláky s piškoty: 2 kg bílého syrobu vaíme v pllitru vody.Prochladlou sms zadláme s pšeninou moukou.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku