Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Teplotní optimum kávy

Autor: JIndřich Štěpánek
Datum vydání: 18.5.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3614

Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, že 40 °C teplá koupel již platí za horkou, a ve vyšší teplotě se nemůžeme koupat vůbec. Je to tím, že jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu než pokožka.

Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláště pod 37 °C, což je teplota lidského těla, se nám zdá káva studená a nechutná nám.
Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, že 40 °C teplá koupel již platí za horkou, a ve vyšší teplotě se nemůžeme koupat vůbec. Je to tím, že jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu než pokožka. Zkuste si udělat pokus, když si dáte do úst teplou tekutinu na hranici únosnosti, tak v rukách se vám bude zdát mnohem teplejší. Nejvyšší teplotu, kterou snáší ústní sliznice je 75 °C. Při této teplotě se ale již vyskytují popáleniny, které se projevují zvláštním odumíravým pocitem na špičce jazyka.

• Stejně, jako má čajový obřad své zásady, i ve světě kávy bychom se měli držet několika jednoduchých pravidel, která nám zaručí, že si svůj šálek opravdu vychutnáme.
• Při přípravě rozpustné kávy je kromě kávy samé nejdůležitější kvalita vody a její teplota. Pokud používáte „vodu z kohoutku“, nechte ji před nalitím do konvice chvíli odtéct. Tvrdou vodu lze změkčit několika zrnky soli.
• Správná teplota vody je 90 °C. Je-li teplota vody příliš vysoká, káva zhořkne, je-li teplota vody příliš nízká, káva je kyselá a slabá. Na požadovanou teplotu se voda uvařená v rychlovarné konvici zchladí po 1,5 min.
• Káva se podává horká, ideálně v předehřátém šálku, a měla by se co nejrychleji vypít. Ze zchladlé kávy totiž vyprchávají aromatické látky a mění se její chuť.


Vytisknuto dne 2.6.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku