�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak se chov uskladnn ovoce

Autor: Radka Hrdinov
Datum vyd�n�: 24.04.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3603

Kdy koupte nazelenal vestky a nechte dojt na misce, krsn zmodraj a zmknou, ale na koli je budete muset dosladit. Bez tohoto to prost nepjde.

Nezralé ovoce v obchodech: Které má šanci "dojít" a které zstane kyselé?
Má smysl kupovat zelené mandarinky, nektarinky tvrdé jako broky nebo zelené mango? Pette si, které druhy ovoce mohou dozrávat i po utrení a které nám obchodníci servírují nedozrálé, i kdy vdí, e nikdy nebudou stát za moc.
Moderní doba pináší adu moností. Napíklad monost zásobit se bhem íjnových plískanic nejen erstvými bramborami a jablky, ale také jahodami, erstvým salátem nebo (nejnovji) mandarinkami. Nic ale není zadarmo a kdo si chce kupovat ovoce mimo sezonu, musí pistoupit na kompromis.

Toti na to, e za své peníze nedostane ovoce opravdu zralé. Mj strýc il dlouhá léta v Jiní Americe. Kdy na dobu tam strávenou o desítky let pozdji vzpomínal, ml jedno velké pání, o kterém vdl, e se mu u nejspíš nesplní – ochutnat erstv sklizený, pln dozrálý ananas. „Nikdy jsem neochutnal nic lepšího, ne ananasy, které jsme si koupili u silnice, která kiovala ty jejich obrovské plantáe,“ vyprávl mi.

Kdyby se Brazilci rozhodli své nejlepší ananasy posílat do Evropy, byly by:

o hodn draší, u kvli vtším nárokm na rychlost, s jakou by se musely dopravovat, o mkouké dunin, s ní se musí zacházet jako ve vatice ani nemluv.
Byly by po standardním zpsobu, jakým se ovoce bn dopravuje, nevhodné pro lidskou stravu.
Co s tím? ešení obchodník je jednoduché. Ovoce a zelenina se jednoduše sklidí co nejdíve, ne docela dozrají, zesládnou, zmknou, tedy nastoupí na cestu nevyhnutelné destrukce. Tím se poloas rozpadu zpomalí, ale co to udlá s kvalitou plodu?

Zrát me jen pln vyvinutý plod

Nemusí to být tak úpln špatn. Staí se podívat, jak funguje domácí jablené hospodáství a lovku je hned jasné, e ovoce je schopné dozrávat ješt dlouho poté, co opustilo sad. Ovšem jen do urité míry a jen nkteré. A o to práv jde. Pokud kompromis mezi obchodníkem a nakupujícím má být oboustrann výhodný, ml by zákazník alespo základní abecedu dozrávání znát.
A zrání má adu rzných zákonitostí. Tak napíklad zaíná a ve chvíli, kdy plod dosáhne takzvané fyziologické zralosti, tedy poté, co plod dosáhne pírodou zamýšlené velikosti a má pln vyvinutá semena. Ovoce, které se utrhne ped tímto okamikem, nedozraje prost nikdy.
Na druhé stran okamikem, kdy je plod oddlen od vtve i koen, jeho ivot nekoní. Stále dýchá, stále v nm probíhají metabolické zmny i proces zrání – jen za jiných podmínek ne dokud viselo venku na vtvi.
Pijde o písun ivin z mateské rostliny. I kdy to reklamní poutae ve výlohách supermarket nevykikují do svta, tak jako v pirozených podmínkách prost nedozrává.
Zimním jablkm to nevadí. Dospjí do vrcholné sladko-kyselé šavnaté dokonalosti a po pár msících ve sklep i skladu. Také banány jsou peborníci v dozrávání v kontejnerech cestou pes moe. Kdy si ale v obchod zakoupíte „podtrenou“ mandarinku nebo pomeran, pak bh s vámi. Budou kyselé, a zstanou kyselé i ve chvíli, kdy je budete vyhazovat do odpadk.

Ovoce, které dýchá, zraje

V em je mezi nimi rozdíl? Samozejm krom chuti? Pedevším v tom, jakým zpsobem po sklizni dýchají. Protoe ovoce opravdu dýchá, tedy zpracovává kyslík ze vzduchu. Odborníci podle schopnosti dýchat dlí plody do dvou kategorií. Na klimakterické a neklimakterické.
Nakupovat mimo sezonu má smysl ovoce klimakterické. To je ovoce, které i po utrení velmi intenzivn pracuje. Jablka uloená v píliš dobe utsnném sklep se mohou dokonce udusit, pokud vydýchají všechen dostupný kyslík.

Ne všechny klimakterické druhy ovoce ale dozrávají stejn. „Napíklad meruky, borvky, nektarinky, švestky nebo slívy dozrají co do barvy, konzistence a šavnatosti, ale ne co do sladkosti a chuti,“ píše foodkritik Jeffrey Steingarten. Kdy koupíte nazelenalé švestky a necháte dojít na misce, krásn zmodrají a zmknou, ale na kolái je budete muset dosladit. Bez tohoto to prost nepjde.
Musíte ale koupit opravdu pln vyvinuté plody, jinak nedosáhnete ani toho. „Broskve, nektarinky, slívy a meruky mají mít pln vyvinuté poloviny i švy. Naervenalý nádech na líku není tak dleitý,“ konstatuje Jeffrey Steingarten.
Na rozdíl od nich jablka, mango nebo hrušky pi dozrávání ve skladu nebo na misce dokonce i sládnou. Je to díky zásobám škrobu, které plody dorostlé do fyziologické zralosti mají: „Jak dozrávají, pemují jej zase zpátky na cukr a sládnou jak na strom, tak utrené. Jsou to skutení miláci ovocnáského prmyslu, protoe je mohou sklízet pln vyvinuté, ale nezralé, a postup zrání me být zpomalen chlazením, nkdy v kontrolované atmosfée.“
Pesto se zvláš u manga, které bylo sklizeno dlouho ped plnou zralostí, plná chu a vn asto neobjeví. Na rozdíl od banán. „To jsou svtoví šampioni v pemn škrob, postupují bhem zrání od 1 procenta cukr a 25 procent škrobu k 15 procentm cukr a 1 procentu škrobu. A jednoduché banánové aroma se vyvíjí i po utrení, i kdy se nedá tak docela srovnat s komplexní vní plodu uzrálého na strom,“ píše Jeffrey Steingarten.

Mandarinka nezesládne a nezesládne

Na rozdíl od klimakterických plod, neklimakterické druhy nedozrají po utrení nikdy. Mandarinky, pomerane, ananas ani jahody získávají všechen cukr a další potebné látky z mateské rostliny a vlastní zásoby nemají. Kdy mknou, spíše je to proto, e se kazí, ne e by dozrávaly.
Dýchací kivka u tchto plod jde oste dol a zstává na pouhé udrovací úrovni. U tchto druh ovoce je ideální koupit je co nejzralejší a co nejdíve je zkonzumovat, protoe ádných pozitivních zmn se u nich prost nedokáte.

Jak vybrat správné plody? Samozejm do pomerane stejn jako do melounu lovk nevidí, a to je problém. Pro citrusy nabízíme jednoduchou radu – spíše ne barva je pro jejich kvalitu dleitá váha, která dopedu ukáe, zda jsou šavnaté. Barva není rozhodující a zda neubhlo dlouho od sklizn se dobe pozná podle stopky.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku