�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dekorativn ovoce a zelenina - Ludk PROCHZKA

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 30.12.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=357

esk prkopnk Dekorativn zeleniny a ovoce
Dritel zlat medaile z kuchask olympidy IKA 2000

fiogf49gjkf0d
  

 

 

 

 

 




Nekonen hled lidskho je nitra,

socha, obraz, klasick um dvnovku,

co vera umem bylo, jina je ztra,

to vlastnost, je pinle ku lovku.

 

Odvt asem je pednost pstnho klnu,

ve ene vped erupce lidsk emoce,

kdys  umlec svj vid zaklel v hlnu,

dnes v dekor zeleniny a ovoce.

 

N pici ost v zeleninu vkroj,

hel ezu mluvou je nadasnosti,

tvr ve r svj hoj

v rozmru pt budoucnosti.
           
J.P.Vtrnk 

 

Na potku byl dd mal

 V rodokmenu Luka Prochzky se setkme s jeho ddou, k jeho hoby, pojato terminologi souasnosti, patila malba obraz. Paletu s tempery a ttcem mu vak osud peduril pouze ke sporadickmu pouvn, neb osudov ivobyt mu piklo roli mlyne.

Le tento umlen talent byl utlumen pouze doasn, a jak nezdka bv zvykem, vynoil se na hladin ivota v obgeneranm cyklu u jeho vnuka Luka. koda pekoda, e pokyn vy moci nedopl umleckmu kmetovi utrhnout, pro nho tenkrt vysoko vischo hroznu sladkosti a nadmout se prarodiovskou pchou nad prkopnickm poinem jeho vnuka Luka v oblasti umleck gastronomie v esk republice.

 Msto uren je v zjmu objektivnosti nutno znovu pipomenout, nebo dekorativn vyezvn zeleniny a ovoce nen dnm novm artefaktem, hovome-li o kolbce jeho pvodu Asii, kde lze vystopovat toto umn ji v dob 7. stol. n. l., i s asovm odstupem o Evrop, ale je-li e o jejm srdci o esku, tak zde ji m mluva svoji platnost.

 Pojme ale od potku zmapovat sgu eskho ezbskho dekoru kdy surovinou pro vyjden specifick umleck mluvy v danm oboru je ovoce a zelenina, a na jejm potku stl "praotec Prochzka", mm-li intuitivn citovat Slabik dekorativn zeleniny a ovoce, vydan v roce 2470.

Ne vdy jde ruka s rukou v soubhu dn dosplho lovka a bujarho dtte.

Ten kdo by logicky uvaoval, vloil by v tomto pbhu malmu hochovi do ruky n a nechal ho vyezvat z vrby p횝aliky i z kry borovice lodiky, tak ten by se mlil. Nic takovho nebylo. Sem tam malsk tvorba pomalovanho skicku, vetn nrtku ve kolnm seitu, nespn pokus dostat se do malskho krouku v Beneov, byly vslednic prozatm dmajcho talentu malho chlapce.

 V dob kdy ke slovu pilo tma budoucho povoln, ani jet tentokrt spc talent se nehodlal probudit do podoby pihlky na njak druh umleck koly, nbr, anebo pedevm (?) do vunho oboru kucha-nk.

Zde ji skryt vlohy zaaly hovoit svoj specifickou mluvou v podob aranm pokrm a kulinskch doplk a skryt idlko v pytli nadn se zaalo oividn ovat.

Hlas vnitn touhy, silnj rozumu bv

 V kadm chlapovi je i kus ryte a Ludk, milujc jzdu na kole a bh, se zhldl ve sportovn disciplin modern doby, v triatlonu. A umleckm rytinm, tahm a ztvrovn vnitnch pedstav ustoupila tvrd dina bhu, jzdy na kole a plavn.

Stkajc pot z ela s sebou prozatm odplavil budouc um vloen sudikami do kolbky v souasnosti supcho triatlonisty, kter v juniorsk kategorii dokonce vystoupil na tet msto v republikovm mistrovstv.

 Co se m stt, se i stane. Sedmnctilet sportovec pi trninku cyklistick disciplny se dostal do kolize s kamionem za jeho volantem si v mikrosekund zdmnul jeho idi. Dvacet metr sunut bezvldnho tla pod pedn npravou mlo kupodivu zzran ortel, odmyslme-li rznoetn porann, zpehzen steva apod., ale funknost ivotnch orgn byla nedotena.

Zde se zd, e tstna v tto etap Lukova ivota rozdala svj celoivotn pdl sv pzn. Jenome komu bv shry dno, koho tst neopout.  Po tech mscch pobytu v nemocnici a pti operacch se pospravovan Ludk Prochzka vrac nazpt do prosted zvod budoucho olympijskho trojboje, a nechce se vit vsledkovm listinm. Druh absolvovan zvod po tkm zrann dovd do vtznho konce a na mistrovstv republiky obsazuje sedm msto! Jenome bezesporu spn umstn jsou podmnna mnohem vtm silm vyerpvajc repertor sil i pro budoucnost, a Lukv vnitn pocit dovede tuto situaci velice reln analyzovat, a dobe v, e se ocit na hranici svch monost a cesta dalho zlepovn v neustle narstajc konkurenci mladch adept tohoto masov se rozvjejcho sportu, je slepou ulic bez monosti prjezdu k vym metm.

A doba krela dl

 ivotn vyzrvajcmu mui zanalo bt jasn, e polvka je punt a maso grunt, tud, e je poteba dt pednost tomu, co ho bude ivit a tmto smrem napt sv sly. V t dob zaali Lukovi rodie v Beneov stavt rodinn dm a synovy pae byly vtanm a astm pomocnkem.

Podvme-li se na chronologii Prochzkovch kuchaskch aktivit, dojdeme k poznatku jeho irokho spektra zkuenost naerpanch v mnoha podnicch.

 Vunm kestem kulinskho umu proel v Hotelu Ambassador. Odtud smovaly jeho kroky do vinrny U ernho slunce, kde se propracoval a do funkce zstupce fkuchae. Poslze se Ludk uchlil do hotelu Kok, dnen Top hotel, kter mu byl osudov, nebo je zde msto pamtnho seznmen se svoj budouc manelkou Martinou.

Dal kuchaskou tac je restaurace Vltava, kde se stv fkuchaem, ale zde ji "omrkne" to, co v budoucnu bude dlat Prochzku Prochzkou. Personln obsazen dotveli i pslunci nejlidnatj zem svta. A tady poprv se budouc dekoratrsk ampin setkv s vyezvnm ovoce a zeleniny v proveden nskho kolegy, kter si ve chvlch volna krtil dlouhou chvli tm, e noem vytvel relify momentlnch npad do doplkovch surovin pipravench do restauranch pokrm. A prv zde dolo k vsazen semnka budouc profese a mistrovskho umu u prkopnka eskho zelenino-ovocnskho dekoru.

Dal smr trasy Prochzkovch poznatk smoval do restaurace U zelenho stromu, odkud pestoupil do obchodnho marketu IKEA, kde psobil v roli fkuchae. Krtce na to probhl opt Vltavou a konenou stanic - alespo prozatm - se stala Mezinrodn kola, zamen na vuku dt cizch sttnch pslunk pracujcch v diplomatickch slubch apod.

Kdo v sob ct vzvu osudu, tou cestou rozhodne se i kret

 Prvn sout Luka Prochzky v roce 97 byl GASTROHRADEC, kde se zastnil kuchaskho men sil v kategorii studen kuchyn, a hned na poprv s bronzovm triumfem.

O rok pozdji spatil na rakousk vstav dekorativn tvorbu provdnou domcm matadorem. A tady se definitivn lmal osudov chlb. Lukem Prochzkou proudil tvr tok intuice. V podvdom jeho ruka vytvela motivy abstrakce i konkrtna a podobu mylenky vyezanou do plodu matiky Zem zeteln etl svm zrakem.

 Ve specializovan rakousk prodejn zakupuje cizojazynou odbornou literaturu s tmatikou vc jeho smysly a doma kadodenn dv a ti hodiny petv pedstavu npadu do relu dekorativn tvorby.

Nejvt gastronomick sout v republice GASTROHRADEC, mla v soutnm programu v roce 1999 zaazenu kategorii - zvltn vrobek -. A prv tohle byl prostor kde nov umleck gastrotrend zapustil svoje koeny. Ve svt zelenino-ovocnsk dekor spad do tzv. kuchask i cukrsk artistiky.

A tak se tvorba z ledu, okoldy, karamelu, marcipnu, soli atd. i u ns rozila o dekorativn zeleninu a ovoce.

Prkopnkem tohoto poinu se stal dekoratr Ludk Prochzka z Beneova, a jeho jmno je tm natrvalo zapsno v kronice dekorativn zeleniny a ovoce v eskch zemch.

Novinka vzbudila na sv esk premie zaslouenou pozornost a hned na poprv si odnela zlatou medaili ve sv kategorii.

Prubsk kmen v podob Kuchask olympidy IKA 2000 v nmeckm Erfurtu, ml odzkouet ost Prochzkova umu a zrove ukzat, zda jeho tuzemsk spchy obstoj v pmm souboji se svtovou konkurenc. Bez dlouhho napnn, eeno napmo, bylo to terno v podob zlat medaile pro zstupce esk republiky Luka Prochzku.

 Tm bylo definitivn zapsno do evropskho podvdom jmno eskho prkopnka v oboru dekorativn zeleniny a ovoce. Tento spch byl potvrzen o rok pozdji v rakouskm Wiener Neustadtu v podob zlata v dekoru a celkov druhho msta. Obdobn vsledek, jako pes koprk, byl dosaen na GASTROHRADCI 2002. Krom toho f esk vyezvan dekorace sestavil speciln pro tuto sout tylenn drustvo prezentujc pod nzvem "Czech carving team", kolektivn tvorbu dekorativn zeleniny a ovoce. Svte zbo se! Mluvilo se o dalm ternu, kdy toto improvizovan drustvo zvtzilo absolutn a porazilo i renomovan tmy eskch a slovenskch kucha.

 Pl roku pedtm dolo u Luka k podstatn zmn, nebo na vlastn ki sm dobe poznal, e nen mon sedt na dvou idlch. Na jedn stran jeho asti na rznch soutch mu zanaj zabrat mnoho asu, a na stran druh enormn rozvoj zjmu o dekorativn zeleninu a ovoce mu pin novou roli, kdy je jako odbornk zvn na rzn pedvdc a kolc akce jak v tuzemsku, tak i v zahrani. A to ji nen mon zvldnout pi zamstnn a v jnu 2001 prozatmn kon s profes, ve kter se vyuil a j zasvtil vznamnou st svho ivota. Kuchaina byla pod tlakem novho povoln povena na hebk a Ludk Prochzka se oboru - Dekorativn zelenina a ovoce - zan vnovat profesionln. Svoji innost jet navc posvt napsnm odborn publikace "arujeme se zeleninou".

 

Do jmy lvov

 Popularita vyezvanho dekoru, dky spchm Luka Prochzky na domcch a zejmna zahraninch kolbitch, zaala nabrat prudce na obrtkch. Tm nulov poloka za surovinu a pro zatek v pijateln cen jednodu nstroje, umoovaly vnovat se tomuto zajmavmu konku, kter kdy je dobe osedln, me svho "rajka" zavst i do pknch dlav.

A to byl ppad naeho vyslance dekorovho umu, kter se rozhodl zmit sv sly s opravdovmi mistry tohoto kumtu, tmi, kte vtvarn styl tohoto umn maj geneticky zakdovn a jsou pokraovateli tch, kte kdysi pivedli na svt tento um a msto jejich pobytu a tvorby je kolbkou dekorativnho vyezvn ovoce a zeleniny.

e je o asijskch vtvarncch, mistrech Dlnho vchodu, kde se vyezvac technika v ovoci a zelenin provd ji tm trnct stolet.

 Mstem kln se stal rovnkov ostrovn stteek Singapur nachzejc se v Jihonskm moi, a kter je malinkm ocskem jednoho ze dvou malajskch poloostrov. Krom toho skt tento stt jednu malou vhodu pro ty, kte jsou trochu na tru se zempisem a he si pamatuj hlavn msta stt. Zjednoduenost tkv v tomto ppad v tom, e jak stt, tak i jeho hlavn msto maj stejn nzev.

 Podvme-li se do hlub historie asijsk vtvarn tvorby, meme tm a do dnench dn nalzt kladen drazu na prci s detailem. Lze hovoit a o vtvarnm filigrnstv. Nejinak se ubrala tvorba asijskch specialist dekorativnho vyezvn a zrove i hodnocen rozhodch.

Preferovanou se stala technika - lze i dodat asijskho stylu -, a ostatn vtvarn hodnoty v podob originality vetn dojmu, ustoupily mrn do pozad.

 Prochzkova tvorba byla kompozice z kvt stc do hudebnho motivu, kdy tento nmt vyznval spe do celkovho dojmu, ale po technick strnce se vyznaoval spornjm provedenm, a to z pohledu rozhodch ubralo body. K urit kod je ta skutenost, e bodov hodnocen se neobjevilo ve vsledkov listin, a tak Ludk neml k dispozici pomovac mtko mezi nm a jeho nejblimi soupei.

 Samotn prce spovala na bzi pdiovho vystoupen v prostoru ohranienm provazy, pipomnajc boxersk ring, s ast 32 soutcch, rozloen do t dn, kdy jednotliv vystoupen trvalo 2,5 hodiny. Prvn den se jen k bronzov met "doezali" pouze dva z nich. Z toho vyplv, e laka hodnotcho kritria se nalzala dosti vysoko.

Ludk se nachzel ve skupin soutc druh den, a jeho nejvt soupe byl, jak se pozdji ukzalo, hned zlatho kalibru, a dal dvou stbrnch a osmi bronzovch r. Petk to vskutku konkurence.

Bylo to poprv kdy esk ampin odjdl z jakkoli soute bez medaile, a v tomto ppad "jen" s astnickm diplomem. Ale podobn odjelo nebo odletlo ze Singapuru dalch 20 astnk ezbsk soute, co tak svd o psnm metru rozhodch.

Kouzeln koen taro

 Je-li na Dlnm vchodu elixrem dlouhovkosti koen en-en, pi dekorativn tvorb je jeho obdobou, alespo jako vrazn pomcka, koen taro.

S tmto koenem se mete setkat tak pod nzvem kasava a na Dlnm vchodu a v Ocenii bv hojn rozen, a v tamjm jdelnku je nkdy podvn msto brambor. Je celistv jak na kraji, tak i uvnit, vyznauje se bulvovitm tvarem pipomnajc ananas, trochu poutjc krob, a z hlediska dekoran tvorby je na nm nejdleitj, e umouje prci do nejmench detail.

Minimln tetina soutcch pouvala prv tento domc produkt. Koen taro umouje nejlpe zvldnout trojrozmrnou tvorbu, kter je bodov t i patin ohodnocena. Napklad kvty jsou povaovny za tvorbu pouze dvourozmrnou. I prce s dn, mrkv, edkv, melounem apod., je pokldna za dvourozmrnou s menm nrokem na technickou tvorbu, hrajc v asijskm hodnocen prim.

 Uspt na asijskm kolbiti, znamen znt asijskou mentalitu a zpsob umleckho trendu. Ten oproti evropsk tvr vytbenosti se vvojov natolik nerozbhl a ponechv si tradin hodnoty. To znamen, e nosnm tmatem bv asto preferovn pohdkov motiv, nejlpe se zvecm nmtem umoujc rozvinout tvorbu do detailn niternosti.

Ale surovinovm podkladem a zrove i nezbytnou podmnkou takovto tvorby je prv zmnn koen taro.

 Tolik tedy tvorba v kolbce tohoto specifickho gastroumu. Pro medailov umstn na nejvtm kontinentu svta je zapoteb sklouben obou prvk, co je alfou a omegou sprvnho smru mohoucho zavst k vinm spchu.

Jestlie v pedchoz stati bylo napsno, e Ludk Prochzka se z jmy lvov vracel pouze s astnickm diplomem, tak v tomto odstavci dodvme, e jet navc s velikm rancem zkuenost a poznatk svch vlastnch tvrch rezerv, surovinovho a technickho vybaven, kdy tyto nov zskan poznatky hodl na pt podobn akci zroit v plnm rozsahu.

 

 


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku