Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Cukrářské skvosty musí mít i svůj háv

Autor: Jan Novotný
Datum vydání: 22.11.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3564

Úkolem psycho-fyziologa je studium smyslů a jedním z nich je chuť. Barevné odstíny dokáží vyvolat touhu po poživatině a tím i zvýšit odbyt.

Úkolem psycho-fyziologa je studium smyslů a jedním z nich je chuť. Barevné odstíny dokáží vyvolat touhu po poživatině a tím i zvýšit odbyt.
Umělé barvení cukrovinek naráželo dříve na nesouhlas a odpor větší části konzumentů a to pro dvě základní příčiny. Věřilo se, že se barvením zhoršuje jakost, a že se do zažívacího ústrojí mohou dostat škodlivé látky. Dnešní výzkumy a na nich vzniklé předpisy obojí vylučují.
Rozebíráme-li působení některého druhu potravy, musíme úkon posuzovat z následných hledisek. Jedná se o účinky na činnost žaludku, dále jak taková potravina působí na funkce žláz a svalů, a jak je ovlivňován některý z dalších smyslů.
Oblíbené restaurace, cukrárny a kavárny nejsou populární jenom z toho důvodu, že se tam podávají kvalitní pokrmy, ale též i proto, že i prostředí těchto provozoven je harmonické a přítažlivé, zkrátka, kde vše je tak, aby to dělalo největší laskominy.
Užívání barev v cukrářství je něco podobného, je tím myšleno "dělání laskomin" v podobě působení na zrak konzumenta. Je to působení předběžné a není bez důležitosti. Oko zachytí lákavou barvu cukrovinky a bezprostředně na to se dostaví představa chuti, která nás nutí k žádosti po ochutnání. Chuť je povzbuzená a s ní roste činnost slizných žláz v předtuše příjemného požitku, během jídla a po snězení lahůtky tak lákavě a svůdně upravené.
Souvislost barev a chutí vyvíjela se u jednotlivců po celý jejich život a proto bývá ihned nesoulad mezi barvou a chutí instinktivně pocítěn. To vše závisí na smyslovém vjemu. Například pohled na osobu krájející citron způsobí, že se v ústech seběhne plno slin, a neznamená ani vůně citronu nic, tak mocný je v tomto případě zrakový vliv a předvídání citronové chuti. A kdo by z nás nevzpomněl na svá klukovská léta, kdy jen pohled na dozrávající jablka v sousedovic zahradě stačil na poklesek a jistě vůně jablek cítit nebyla. A tak kdyby byl býval Adam klukem, přítomnost Evy, v oné známé biblické scéně z ráje, byla by asi zbytečná, poněvadž by mu bylo o jablkách vše známo - již dříve, než byla "Eva" stvořena.
Barvení cukrovinek spočívá na podkladě povzbuzení chutí. Určitá barva má již jakousi vrozenou souvislost s určitou příchutí. Oranžová barva připomíná chuť pomerenčovou, bledá zeleň citronovou nebo pistácií, to vše záleží na tvaru cukrovinky.


Vytisknuto dne 10.12.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku