�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


okolda se vcarskm pasem

Autor: red.
Datum vyd�n�: 18.10.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3550

Byly tu dal faktory, pispvajc ke specifick chuti okoldy. Byly to rafinovan cukr s vhodnmi vlastnostmi ke smsi s kakaem, vetn minimalizace neistot v nm obsaench. Podl na chuti okoldy mly t speciln psady koen.

 

Švýcarsku je pisuzován pvod jemné okolády a pod geografickým oznaením zem je tomuto produktu dáván ji i teba podvdom punc té nejvyšší kvality.
V prvním ádku je uveden pojem jemná okoláda, a na slovo jemná je poteba poloit zvláštní draz, nebo bývá Švýcarsko mnohdy myln povaováno za „vlast“ okolády jako takové. Tento údaj, pokud se nkde objeví, je ve své podstat mylný v plném rozsahu. Náš server ji pinesl nkolik lánk o skuteném pvodu okolády, která  se spletitou cestou kolonizátorských výprav v 16. století dostala z jihoamerického kontinentu do Španlska.
Piblin o jedno století pozdji mly monost její ješt, eknme, syrovou chu kakaa a cukru ochutnat Italové a po nich Francouzi.
Teprve a poté si okoládová laskomina našla cestu  do zem, která její strukturu a chu zdokonalila na takovou úrove, e pojem pod názvem okoláda je spojován – by myln – práv s touto zemí.
Ve mst Vevey jistý oban Cailler došel na myšlenku tehdejším zpsobem vyrábnou okoládu zpracovávat odlišnou technologií a jiným strojním zaízením, ne se v té dob pouívalo. Tento úmysl nebyl pojat za úelem  zlepšení okoládové kvality, nýbr kvli vylepšení produktivity práce a zvýšení zisku. Tak byla poprvé na svt vyrobena okoláda za pouití strojní techniky, kdy bylo dosaeno zcela odlišné jemnosti oproti dosavadním výrobkm. Psal se rok 1819.
Bhem dalšího století došlo ve Švýcarsku k prudkému nárstu okoládovnických firem a na poátku 20. století se ve vlasti „jemné okolády“ – a tento termín je ji oprávnný – nacházelo více jak 20 firem na výrobu okolády. Pochopiteln, e takováto konkurence znamenala zvyšování chuové efektivity a docházelo k novým technologickým zpracováním, kdy za nejvtší lze poadovat spojení okolády s mlékem. Tento kravský produkt byl díky horským pastvinám všeobecn uznávanou kvalitní tekutou potravinou, a nebylo tak nikterak od vci, e svojí prioritou v ivoišné produkci pispl ke zvýšení kvality švýcarské okolády.
Ale byly zde i další faktory, které pispívaly ke specifické chuti okolády. Byly jimi rafinovaný cukr s vhodnými vlastnostmi ke smsi s kakaem, vetn minimalizace neistot v nm obsaených. Svj podíl na chuové popularit okolády mly i té speciální písady koení. A kdy se tohoto progresivního výrobku navíc ujali zruní obchodníci se znalostí propagace, bylo o vhlas švýcarské okolády postaráno a do dnešních dn.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku