�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pask lehaka, pna, gannache nebo mousse / 2.

Autor: Johny
Datum vyd�n�: 27.09.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3540

V receptue se nejedn o "paskou lehaku" v pravm slova smyslu, je to ji vce ganache, ne pask lehaka, proto se v praxi pi lehn me pidat tekut rostlinn lehaka, nebo se sn mnostv okoldy.



 

Paíský krém -

(základní recept, existuje samozejm mnoho chuových variací )

- pevnost nápln záleí na pomru okolády ke smetan, ím vyšší podíl okolády v krému, tím je pevnjší nápl
- struktura nápln má velký rozsah, tudí se pohybuje od pny a ke krému tak tuhému, e se dá krájet


Smetanové kostiky -

(tato receptura uvádí píklad krému, který po zatuhnutí lze krájet)

300 g mléné okolády, 100 ml smetany, 10 g glukózového sirupu (bonbonáského sirupu nebo medu)

- mlénou okoládu rozehejeme ve vodní lázni
- svaíme smetanu se sirupem a vmícháme ji do okolády
- do horkého krému ponoíme ponorný mixér, dríme ho však pouze pod hladinou, a vše spojíme v jednolitou hmotu
- vylijeme do rámeku, u kterého jsme dno zabalily do peícího papíru, necháme pes noc zatuhnout
- druhý den krájíme poadované kousky a potahujeme v okolád pop. dozdobíme


Kávové jazýky -

(tato receptura uvádí píklad krému, který zchlazený šleháme a stíkáme pomocí trezírovacího (cukráského)
sáku s hladkou trubikou)

150 ml smetany, 50 g glukózového sirupu (medu), 1 líce instantní kávy, 200 g nadrobno nasekané okolády

- smetanu svaíme s glukózovým sirupem a vmícháme do ní instantní kávu
- okoládu za stálého míchání rozpustíme ve smetan, ponorným mixérem opt hmotu vymícháme dohladka, stejn jako u první receptury
- krém necháme vychladnout
- runím šlehaem pak vyšleháme do pny
- šákem s hladkou trubikou tvoíme na plechu vyloeném papírem malé "jazýky" a necháme je dobe zatuhnout
- potahujeme v okolád a ješt ped zatuhnutím meme dozdobit posypáním strouhanou okoládou, oíšky, kokosem nebo dle vaší chutí a fantazie


V praxi se ješt uívá tato receptura na paískou šlehaku -

1 litr smetany ke šlehání, 1 kg hoké okolády (pi pouití mléné nebo bílé okolády je pak mnoství 1,5 kg)

- smetanu svaíme
- v horké smetan za neustálého míchání rozpustíme okoládu (nasekanou)
- po vychladnutí opt uloíme do chladniky a necháme do druhé dne uzrát
- druhý den vyšleháme

Na závr ješt dleitý dodatek

V receptue se nejedná o "paískou šlehaku" v pravém slova smyslu, je to ji více ganache, ne paíská šlehaka, proto se v praxi pi šlehání me pidat tekutá rostlinná šlehaka, nebo se sníí mnoství okolády.




Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku