�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Co ve je zmrzlina / -III..

Autor: Marek Ouhel
Datum vyd�n�: 25.08.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3532

Zmrzlinovou sms je mon pipravovat teplou nebo studenou cestou. V prvnm ppad sta smchat podle nvodu vrobce prmyslov vrobek s pitnou vodou a ihned zmrazit na teplotu nejmn -8 stup C.


Balení    

Balené zmrzlináské zboí musí být prodáváno ádn oznaeno. Na obalu musí být uvedeno
      - jméno a adresa výrobce, balírny nebo prodejce
      - název výrobku, napíklad "Jahodový mraený krém", pokud se jedná a vymyšlené jméno, jako "Královský pohár", je teba uvést o jaký druh výrobku se jedná
      - k názvu dietních zmrzlin musí být pipojen dodatek "dietní potravina slazená umlým sladidlem"
      - seznam všech surovin a písad
      - záruní doba, pokud udaná trvanlivost platí pouze pi dodrení urité skladovací teploty, je teba dodat píslušné upozornní
      - mnoství
      Název výrobku, datum vyznaující trvanlivost a údaj o mnoství musí být vyznaeny v tomté zorném poli.

Nebalené zmrzliny
      Pi prodeji nebalených zmrzlinových výrobk je teba dodrovat mnoství hygienických pravidel, a to jak ve zmrzlinárnách tak pi ambulantním prodeji z vozík.
      Voln dodávané zmrzliny není dovoleno pemísovat z pvodních obal do jiných nádob.
      Krycí desky prodejních stol a pult musí být hladké, beze spár a snadno umyvatelné.
      V zemích EU mají být porcovací klešt uchovávány nejlépe v nádobách s proudící pitnou vodou. Pokud to není moné, doporuuje se pidat do vody jeden a pl procentní roztok kyseliny citrónové nebo vinné a nejmén jednou denn roztok obnovovat.
      Kadodenn je po skonení prodeje nutné porcovací klešt dobe oistit a dezinfikovat. V jednotlivých zemích Evropské unie jsou za tím úelem pedepsané urité prostedky hubící choroboplodné zárodky. Ty je po pouití bezpodmínen nutné bezezbytku smýt istou vodou.
      Nebalenou zmrzlinu je nutné uchovávat v mrazicí truhle bránné ped pístupem vzduchu.
      Rzné hygienické pedpisy samozejm platí i pro prodavae, ten také musí mít píslušný zdravotní prkaz. Má být obleen ve snadno istitelném odvu, zachovávat osobní istotu, ped zapoetím výdeje zmrzliny a po kadém perušeníje povinné dkladné mytí rukou mýdlem s desinfekním úinkem a hygienicky nezávadné sušení.

emeslná výroba zmrzliny
      V dnešní dob ji jen málokterý cukrá i zmrzliná si pipravuje zmrzlinovou sms sám. Vtšinou i zde dostávají pednost pedem prmyslov namíchávané pípravky, a ji v podob prášk, past nebo jako kombinace obojího. I zde platí ada pedpis, které mají za úkol zajistit odbornost a dodrování písné istoty pípravy.
      Z hygienického hlediska bývala toti zmrzlina astým ohniskem šíení zejména salmonelózy.

Zmrzlinárny a hygiena
      Zmrzlina musí být podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví . 107 z roku 2001 pipravována ve zvláštní místnosti vybavené krom potebného technického a chladicího a technologického zaízení zejména vodovodem s pitnou vodou, tekoucí teplou vodou, dezem, umyvadlem a musí být postaráno o likvidaci odpadu.
      Zmrzlinovou sms je moné pipravovat teplou nebo studenou cestou. V prvním pípad staí smíchat podle návodu výrobce prmyslový výrobek s pitnou vodou a ihned zmrazit na teplotu nejmén -8 stup C. Pipravenou sms lze uchovávat nejdéle šedesát minut pi teplot +4 stupn C. Sms ani zmrzlinu není dovoleno pepravovat, hluboko zmrazovat a balit a nesmí se tedy prodávat mimo provozovnu, a to ani v rámci pedsunutého prodeje. Ten je moný pouze u výrobk hluboko zmrazených.
      Musí být nejdéle do 24 hodin spotebována a po celou dobu podávání musí být uchovávána pi teplot nejmén -8 stup C.
      Pi výrob teplou cestou se nejprve smíchají všechny písady s výjimkou ovocných a aromatických, vzniklá sms se pasteruje a nejdéle do devadesáti minut zchladí na teplotu menší nebo rovnou 4 stupm C a pak ji lze nejdéle 48 hodin uchovávat pi teplot do +4 stup C, pokud není bezprostedn zmrazena na teplotu minimáln -8 stup C.
      Pasterizovanou zmrzlinu je moné plnit do obalu nebo do zásobníku, jen pokud byla nejdéle do šedesáti minut šokov hluboko zmrazena na nejmén -18°C a pi tée teplot bez perušení skladována nebo rozváena, pepravní obaly v tom pípad musejí být opateny tsnicími víky. Otevený zásobník musí být spotebován do 48 hodin. Pokud v této lht zmrzlina není vydána, je teba ji zlikvidovat -stejn jako jako výrobky jednou rozmrazené nebo jinak znehodnocené.
      Obsluha se nesmí dotknout rukou kornout pro nebalenou zmrzlinu a musí pouívat podávací náiní a odkládací stojánky.



 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku