�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Co ve je zmrzlina / II.

Autor: Marek Ouhel
Datum vyd�n�: 19.08.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3531

V dnen dob ji jen mlokter cukr i zmrzlin si pipravuje zmrzlinovou sms sm. Vtinou i zde dostvaj pednost pedem prmyslov namchvan ppravky, a ji v podob prk, past nebo jako kombinace obojho.


Skladování    

Skladovací prostory, nádoby i nástroje pouívané pi skladovaní zmrzliny musí vyhovovat zvláštním hygienickým nárokm.
      Výrobce zmrzliny musí pedevším zaruit neperušený etzec hlubokého mrazení po celou cestu od výrobního skladu a na místo prodeje. Prodejce pak pejímá odpovdnost za odpovídající odborné uloení v prodejních mrazicích skíních a truhlách. Pitom je nutné zachovávat nkolik pravidel:
      - Mrazicí zaízení musí slouit výhradn k ukládání zmrzliny a mrazených potravin, nikoli však ke chlazení nápoj.
      - Zmrzlinu je teba do mrazicího zaízení uloit okamit po dodání, aby se zamezil únik chladu.
      - Roztáté i mírn natáté zboí se nesmí znovu zmrazit a musí být vyazeno z prodeje. Stává se toti ivnou pdou pro bakterie.
      - Nové zboí je teba uloit na spodek truhly. Co bylo uloeno první má pitom také jít jako první do prodeje.
      - Eiscream smí být ukládán pouze zabalený. Pi perovnávání obsahu skín nesmí dojít k narušení obalu. Špatn zabalené zmrzlinové výrobky a zmrzlina v poškozených obalech vysychají, ztrácejí aróma, mohou utrpt po hygienické stránce a nepízniv ovlivovat bezvadné zboí.
      - Nejdleitjším pedpokladem pro bezvadné skladování je dokonalá pée o mrazicí skín a truhly.
      - Uvnit na ádném jejich míst teplota za ádných okolnosti nesmí stoupnout nad -18 stup Celsia. Teplotu je nutné kontrolovat denn.
      - Tlustá vrstva jinovatky na stnách mrazicích skíni není znakem mimoádn nízké teploty, ale pravého opaku. Chladicí výkon se tak zhoršuje a v dsledku toho stoupají náklady na energii. Proto je teba dbát na pravidelné a vasné odmrazování.
      - Stejnomrné teplot uvnit mrazicího nábytku pispívá jeho co nejvtší naplnní. Zboí samozejm nesmí leet nad znakou, která omezuje nejvyšší pípustnou hladinu zboí v truhlách.
      - Pi prodeji má být zmrzlina uloena v mrazicí truhle vzduchotsn pikrytá a v ideálním pípad za stálé teploty -18 stup Celsia, v ádném pípad pitom teplotní výkyvy nesmjí pekroit 3 stupn Celsia.

Oznaování
      Balené zmrzlináské zboí musí být prodáváno ádn oznaeno. Na obalu musí být uvedeno
      - jméno a adresa výrobce, balírny nebo prodejce
      - název výrobku, napíklad "Jahodový mraený krém", pokud se jedná a vymyšlené jméno, jako "Královský pohár", je teba uvést o jaký druh výrobku se jedná
      - k názvu dietních zmrzlin musí být pipojen dodatek "dietní potravina slazená umlým sladidlem"
      - seznam všech surovin a písad
      - záruní doba, pokud udaná trvanlivost platí pouze pi dodrení urité skladovací teploty, je teba dodat píslušné upozornní
      - mnoství
      Název výrobku, datum vyznaující trvanlivost a údaj o mnoství musí být vyznaeny v tomté zorném poli.

Nebalené zmrzliny
      Pi prodeji nebalených zmrzlinových výrobk je teba dodrovat mnoství hygienických pravidel, a to jak ve zmrzlinárnách tak pi ambulantním prodeji z vozík.
      Voln dodávané zmrzliny není dovoleno pemísovat z pvodních obal do jiných nádob.
      Krycí desky prodejních stol a pult musí být hladké, beze spár a snadno umyvatelné.
      V zemích EU mají být porcovací klešt uchovávány nejlépe v nádobách s proudící pitnou vodou. Pokud to není moné, doporuuje se pidat do vody jeden a pl procentní roztok kyseliny citrónové nebo vinné a nejmén jednou denn roztok obnovovat.
      Kadodenn je po skonení prodeje nutné porcovací klešt dobe oistit a dezinfikovat. V jednotlivých zemích Evropské unie jsou za tím úelem pedepsané urité prostedky hubící choroboplodné zárodky. Ty je po pouití bezpodmínen nutné bezezbytku smýt istou vodou.
      Nebalenou zmrzlinu je nutné uchovávat v mrazicí truhle bránné ped pístupem vzduchu.
      Rzné hygienické pedpisy samozejm platí i pro prodavae, ten také musí mít píslušný zdravotní prkaz. Má být obleen ve snadno istitelném odvu, zachovávat osobní istotu, ped zapoetím výdeje zmrzliny a po kadém perušeníje povinné dkladné mytí rukou mýdlem s desinfekním úinkem a hygienicky nezávadné sušení.



 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku