�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vestfálský jableèný nákyp

Autor: red.
Datum vyd�n�: 08.07.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3523

Po upeèení nákypu a èásteèném zchladnutí jej pøevrácením vyjmeme z formy a nakrájíme do potøebných tvarù. Vložíme na talíø a polijeme vanilkovou omáèkou. Odekorujeme nastrouhanou hoøkou èokoládou.

Suroviny

500 g selského chleba z žitné mouky (možno použít i smìs)
1/4 l jableèného moštu
150 g rozinek
500 g jablek
150 g lískových oøechù
1/8 l kyselé smetany
200 g cukru
trochu skoøice
2 vejce
2-3 plátky perníku
máslo
housková strouhanka

Vanilková omáèka

1/2 l smetany sladké
80 g cukru
1 vanilkový lusk
škrobová mouèka

Pøíprava

Z chlebu odstraníme kùrku a støídku upravíme na malé kostièky. Vložíme do mísy, zalijeme jableèným moštem a necháme nìkolik hodin uležet. Poté vložíme rozinky, pøidáme trochu vody a krátce povaøíme a necháme oschnout.

Oloupeme jablka, která nastrouháme na tenké plátky a nasekáme nahrubo oøechy.

Chlebovou hmotu vymaèkáme, pøidáme rozinky, oøechy, kyselou smetanou, 150 g cukru, skoøici a dva žloutky a smìs vyhnìteme do chlebového tìsta.

Bílky vyšleháme do zhoustnutí, vložíme na drobno nakostkovaný  perník a se zbytkem cukru vymícháme do snìhové podoby.

Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové tìsto prokládáme støídavì s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy.
Navrch vložíme bílkovou hmotu ve snìhové podobì s perníkem a peèeme v troubì (viz. návod peèení dole).

Pøíprava vanilkové omáèky

Do hrnce nalijeme sladkou smetanu vložíme cukr a vanilku a za pøidávání škrobové mouèky povaøíme do zhoustnutí a posléze necháme vychladnout.

Po upeèení nákypu a èásteèném zchladnutí jej pøevrácením vyjmeme z formy  a nakrájíme do potøebných tvarù. Vložíme na talíø a polijeme vanilkovou omáèkou. Odekorujeme nastrouhanou hoøkou èokoládou.

Teplota peèení: 170 °C
Doba peèení: 35 - 45 minut. Poté 10 minut pøi horní teplotì 180 °C pøipeèeme povrch nákypu.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku