�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pr vznikal pernk takto

Autor: Jaroslav Folprecht
Datum vyd�n�: 15.05.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3498

. Hlavn ltky, kter med obsahuje jsou:
35% ovocnho cukru, 42% hroznovho cukru, 2% surovho cukru, malou st blkovin,vody, voskoviny, voln kyseliny, aroma a barviva.

V jedné vesnici se jménem Pepee, il kdysi perniká. Pekl perníky ješt lepší ne v Pardubicích. Tenkrát Pardubice ješt ani perník moc neznali. Ten perniká se jmenoval Elis. Místo chlév a seník ml pece a velín. Pekl medová srdce, generály na koni, panenky, stromeky, rybiky, koiky, pejsky i domeky. Nkteré stáli krejcar, jiné šesták a nkteré i zlat'ák. Jednou se pernikái udála píhoda, která se v Pepeích vypráví dodnes.

Perniká jako kadý rok, šel do okolních mst na trh prodávat perníky, které ped poutí upekl. Dobe mu to vynášelo, tak na trhy chodil rád. A jednou...

Ráno se vyhouplo na nebe sluníko, které oznamovalo teplý a slunený den. Perniká ji své zboí vybaloval v Dolním Bousov a pi tom prodával prvním píchozím. Zrovna se dohadoval se starostovou enou jestli je srdce s nápisem „z lásky" za šest krejcar nebo za deset krejcar, kdy zaznly fanfáry. Na námstí zastavil koár, zlatem a stíbrem zdobený. Z koáru s dvma páry bílých koní a s j edním párem ko erných, vystoupili hrab, hrabnka a jejich dcera. Hned se sluhy v patách, se vypravili obhlédnout trh. A se konen dostali k našemu pernikái. Hrab si nejprve Elisa a jeho výrobky prohlédl a ptal se: „Je ten perník medový?" „Ano, pane", odpovdl Elis. „Pejete si njaké perníky koupit? Vaše dcera, pane, by jist ráda chtla tuhle pannu." „Chceš ji Elisabeto?" otázal se hrab dcery. „Chci všechno", ekla umínn Elisabeta. A tak hrab vykoupil skoro celý krám. Nabídl ješt Elisovi, jestli by nechtl u nho péct na zámku. Elis se chvíli rozvaoval, a pak návrh odmítl. Hrab mu spoítal všechny výhody, které by u nho na zámku v Pardubicích ml. Ale Elis trval na svém. Co by si bez nho doma poala ena, desetiletý syn Janek a jeho vely. Jak se me obejít chlapec u své milé bez perníkového srdce? A v tomhle okolí ádný jiný perniká není! A tak se perniká Elis a hrab z Pardubic pohádali, e to vidli všichni obyvatelé Dolního Bousova.

Nakonec se dohodli, e Elis se k hrabti odsthuje do Pardubic s celou svou rodinou a hospodástvím. Od té doby jsou slavné svými perníky Pardubice a ne Pepee.

Perníkové zboí je nejstarší druh peiva, poátky jeho výroby jsou kolem 70. roku našeho letopotu, ovšem v jiné podob a kvalit ne dnes.
Jednou z nejdleitjších surovin pi výrob perníkového zboí je mouka. Tak napíklad mouka, která se zdá na první pohled pkná, i po chemickém rozboru uznána za prvotídní, má pro odborníka, který ji zpracuje, velkou chybu. Tsto z takové mouky se roztéká a pi peení nejde do výše, nýbr do šíky. Barva dobré pšeniné mouky má být naloutlá, nemá být píliš

hladká, spíše hrubjší. Prmrn mouka obsahuje 12-15% vlhkosti. Jeli uloena ve vlhkých místnostech, stoupne obsah vlhkosti v mouce na 18-20%.
Další surovinou k výrob perníku je velí med. Je-li med erstvý, musí být istý, jasný a hust tekutý. Teprve po nkolika týdnech dostává kalnou barvu a hroznový cukr, který je v nm obsaen, se poíná oddlovat a med asem ztuhne. Hlavní látky, které med obsahuje jsou:
35% ovocného cukru, 42% hroznového cukru, 2% surového cukru, malou ást bílkovin,vody, voskoviny, volné kyseliny, aroma a barviva.
Cukrový syrob, který se pouívá k výrob perníku, se vyrábí z melasy v cukrovarech.
Pi výrob perníku se té pouívá karbon, zvaný té amonium. Vyrábí se chemickou cestou.
Má louhovou chu, je velmi pavý. Potaš je dle svého sloení druh soli, díve se vyrábl vylouhováním devného popelu, nyní se vyrábí chemickou cestou.
Pi zadlávání perníkového tsta se dbá na to, aby erstv zadlané tsto vzhledem k jeho teplot, nebylo píliš tuhé, protoe teprve po vychladnutí tsto náleit ztuhne.
Kadé perníkové tsto má ped zpracováním leet nkolik dn v chladné místnosti, co tstu velmi

prospje na kvalit. Lví podíl na docílení pkného perníkového zboí má dobrá, správn peící pec. Pi výrob kadého peiva má pec poslední slovo, které me znamenat úspch i nezdar a to má vliv na kvalitu výrobku.


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku