Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Potraviny, které mohou vyvolat bolest hlavy

Autor: iHned
Datum vydání: 11.3.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3467

Samotné mléko ani mléčné výrobky nejsou u mnoha lidí pravidelnou součástí jídelníčku. Z tohoto důvodu lidé nejsou zvyklí zpracovávat mléčný cukr - laktózu. To může způsobit zažívací potíže, ale i bolest hlavy.

Mléko
Samotné mléko ani mléčné výrobky nejsou u mnoha lidí pravidelnou součástí  jídelníčku. Z tohoto důvodu lidé nejsou zvyklí zpracovávat mléčný cukr - laktózu. To může způsobit zažívací potíže, ale i bolest hlavy.

Sýr
Aktivní substance, které jsou v sýrech, mohou ve spojení s tukem zapříčinit bolest hlavy. Zejména opatrně by se měly jíst sýry s modrou plísní.

Salám
V tvrdých salámech jsou ve velké míře obsaženy konzervační přísady. Vědci v nich vidí viníky bolesti hlavy.

Sušené ovoce
Problémy mohou způsobit sloučeniny síry, které jsou zde obsažené. Rozinky obsahují látku tyramin, která ovlivňuje krevní oběh.

Čokoláda
Bolest hlavy může způsobit také látka tyramin. Obecně platí, že čím je čokoláda čistší (obsahuje více kakaové moučky), tím se riziko bolesti snižuje.

Pšeničná mouka
Lepek obsažený v mouce může způsobit střevní potíže i bolest břicha. Existují ovšem i ti, jimž způsobuje bolest hlavy.

Káva
Je považována za pomocníka v boji proti bolesti hlavy. Ovšem neplatí to v případě jejího nadměrného pití.
Omáčka
Mnoho omáček, polévek či některých sójových omáček obsahuje glutaman, na obalech se uvádí jako E 621. Mnoho lidí po jejich konzumaci bolí hlava.

Citrusové plody
Pro některé lidi je látka synefrin, která je v citrusech obsažená, spouštěčem bolestí hlavy. Problémy může způsobovat i měď, která je obsažena v pomerančích i v oříškách.

Červené  víno 
Látky taniny, které jsou v červeném  víně  obsaženy, se počítají mezi "vyvolávače" bolesti hlavy. Proto se doporučuje jeho konzumaci prokládat pitím stolní vody.


Vytisknuto dne 20.3.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku