Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Odkaz svatého Valentýna

Autor: Jiří V. Řezáč
Datum vydání: 14.2.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3456

Na povel císaře pána,
blýskl ostří meče břit,
a epocha děje byla psána,
- a Valentýn již nebyl živ –

 

 

Valentýn byl knězem římským,
s dobrem v srdci a i v zraku,
zřel jak svět točí kolem mlýnským,
- jak dobro mění se v zrnka prachu -

Nemocným on vracel zdraví,
a vždy daroval jim květinu,
byl to světec v jádru pravý,
- a lid mu tvořil rodinu –

Jedné dívce vrátil zraku,
a změnil jí život v světlo jasu,
ta při výstupu z temna vraku,
zřela světa velkou krásu.

V úctě kněze Valentýna,
rodina dala dívce křest,
na počest cinkla číše vína,
a světem šířila se tato zvěst.

Leč dobro může i zlo rodit,
hněv v oku měl země vládce pán,
kdož lepší - ne vždy se musí hodit -
a zvláště, je-li to jen kmán!

Na povel císaře pána,
blýskl ostří meče břit,
epocha děje byla psána,
 - a Valentýn již nebyl živ –

Byl čas, kdy se únor půlil,
a ptactvo začlo písně lásky pět,
a řád zla si svou porci jedu ulil,
 -  tak prostě ubírá se svět! -

Valentýn již bez života,
však v srdcích lidí žije dál,
v lásce světem kráčí jeho stopa
těch kdož ku lásce vydali se v dál.

 

                           

Srdce svatého Valentýna

Suroviny pro 20 ks

300 g moukyhttp://www.cukrar.cz/pictures/a-0453VXKO90-small.jpg
100 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
1 vejce
200 g másla
4 PL meruňkové marmelády
125 g cukr moučka
1 PL citronové šťávy
modrá potravinová barva
sůl

Příprava
Mouku, sůl, cukr, vanilinový cukr, vejce a tence nakrájené máslo prohněteme do hladka. Necháme odstavené 30 minut. Na mouce  vyválíme plát na tloušťku 3 mm. Vykrájíme srdce (průměr asi 6 cm). Vložíme na plech vyložený papírem na pečení. V předehřáté troubě na 175 °C (oběh 150 °C, plyn 2 stupeň) pečeme zhruba 10 minut. Necháme vychladnout. Zahřejeme marmeládu a natřeme jí polovinu srdcí a druhou polovinu přilepíme. Smícháme cukr moučka s citronovou šťávou a odebereme 1 PL.  Do zbytku polevy vmícháme modrou potravinovou barvu. Natřeme srdce a necháme oschnout. Zdobíme tečkami bílou a modrou polevou. Necháme uschnout.


Vytisknuto dne 20.3.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku