�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Odkaz svatho Valentna

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 14.02.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3456

Na povel csae pna,
blskl ost mee bit,
a epocha dje byla psna,
- a Valentn ji nebyl iv

 

 

Valentýn byl knzem ímským,
s dobrem v srdci a i v zraku,
zel jak svt toí kolem mlýnským,
- jak dobro mní se v zrnka prachu -

Nemocným on vracel zdraví,
a vdy daroval jim kvtinu,
byl to svtec v jádru pravý,
- a lid mu tvoil rodinu –

Jedné dívce vrátil zraku,
a zmnil jí ivot v svtlo jasu,
ta pi výstupu z temna vraku,
zela svta velkou krásu.

V úct knze Valentýna,
rodina dala dívce kest,
na poest cinkla íše vína,
a svtem šíila se tato zvst.

Le dobro me i zlo rodit,
hnv v oku ml zem vládce pán,
kdo lepší - ne vdy se musí hodit -
a zvlášt, je-li to jen kmán!

Na povel císae pána,
blýskl ostí mee bit,
epocha dje byla psána,
 - a Valentýn ji nebyl iv –

Byl as, kdy se únor plil,
a ptactvo zalo písn lásky pt,
a ád zla si svou porci jedu ulil,
 -  tak prost ubírá se svt! -

Valentýn ji bez ivota,
však v srdcích lidí ije dál,
v lásce svtem kráí jeho stopa
tch kdo ku lásce vydali se v dál.

 

                           

Srdce svatého Valentýna

Suroviny pro 20 ks

300 g moukyhttp://www.cukrar.cz/pictures/a-0453VXKO90-small.jpg
100 g cukru
1 balíek vanilinového cukru
1 vejce
200 g másla
4 PL merukové marmelády
125 g cukr mouka
1 PL citronové šávy
modrá potravinová barva
sl

Píprava
Mouku, sl, cukr, vanilinový cukr, vejce a tence nakrájené máslo prohnteme do hladka. Necháme odstavené 30 minut. Na mouce  vyválíme plát na tloušku 3 mm. Vykrájíme srdce (prmr asi 6 cm). Vloíme na plech vyloený papírem na peení. V pedeháté troub na 175 °C (obh 150 °C, plyn 2 stupe) peeme zhruba 10 minut. Necháme vychladnout. Zahejeme marmeládu a nateme jí polovinu srdcí a druhou polovinu pilepíme. Smícháme cukr mouka s citronovou šávou a odebereme 1 PL.  Do zbytku polevy vmícháme modrou potravinovou barvu. Nateme srdce a necháme oschnout. Zdobíme tekami bílou a modrou polevou. Necháme uschnout.


Vytisknuto dne 27.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku