Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Čokoládový zákusek s tekutou náplní

Autor: Jürgen Lebelt
Datum vydání: 16.1.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3446

Jako přílohu zvolíme k čokoládě kontrastní kompot z rebarbory (viz. foto), který připravíme z rebarborové lodyhy, kterou oloupeme a nakrájíme na šikmo o síle 0.5 cm. Tato kolečka vložíme do cukru a necháme působit asi půl hodiny.

 

Suroviny pro 4 osoby

115 g hořké čokolády (60 – 70 %)
110 g másla
120 g cukru
180 g žloutku (odpovídá asi množství 10 větších vajec)
  50 g mouky
250 g rebarbory
120 g cukru ( v případě obliby i více)
1 PL jemného kukuřičného škrobu k zahuštění omáčky

Příprava

4 dezertní ráfky vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme mufinovou formu a vysypeme trochou mouky.
Máslo a marmeládu rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky rozmícháme v samostatné míse. Rovněž v samostatné mísy promícháme mouku a cukr.
Do rozpuštěné čokoládové hmoty o střední teplotě opatrně a v menších dávkách za stálého míchání vmícháváme žloutky sněhovou metlou tak dlouho, až dojde k dokonalé vazbě mezi oběma hmotami.
Směs mouky a cukru vsypeme naráz do rozmíchané čokoládovo – žloutkové hmoty a důkladně promícháme. Vzniklou kompaktní směs umístíme do stříkacího sáčku.
Ráfky (formičky) umístíme na pečící plech, který vložíme do středu trouby a pečeme  při teplotě 200 °C maximálně 13 minut, aby obsah dezertu zůstal polotekutý.
Jako přílohu zvolíme k čokoládě kontrastní kompot z rebarbory (viz. foto), který připravíme z rebarborové lodyhy, kterou oloupeme a nakrájíme na šikmo o síle 0.5 cm. Tato kolečka vložíme do cukru a necháme působit asi půl hodiny. Přidáme 0.25 litru citronové šťávy nebo směs vody s jablečným moštem.
Rebarboru se šťávou povaříme  v malém hrnci tzv. „na skus“. Poté rebarboru vyjmeme a šťávu ještě chvíli povaříme.
Ještě za varu přidáme kukuřičný škrob v takovém množství, aby se vytvořila středně hustá omáčka. Omáčku servírujeme v chladném stavu.
Talíř dozdobíme dle vlastní fantazie.


Vytisknuto dne 20.4.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku