�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Voav a koenn Vnoce

Autor: Mirka Slavkov
Datum vyd�n�: 06.12.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3430

Skuten dobr pernk je specifick vroba. Evropou ns provz vnon pernky v rznch variacch. Anglo-americk "gigerbread" je ozdobou pernku, ale pouze se zzvorem, kter mu dodv specifickou chu.

 

Koenné medové perníky - to je vánonín tradice. U medu vše zaalo a my zanme také. Perníkaina je vlastn pedchdce dnešní cukrainy.

Skuten dobrý perník nás potebuje celé, je to specifická výroba. Evropou nás provází vánoní perníky v rzných variacích a snad ani nelze všechny druhy spoítat. Anglo-americký "gigerbread" je ozdobou perníku, ale pouze se zázvorem, který mu dodává specifickou chu. Mezi zajímavé recepty patí i tradiní koenné linecké peivo.

Basilejský perníek

Švýcarský a privilegovaný druh na našem vánoním stole. Vynikající perníek se smsí koení a lesním medem- Staiká receptura pravého perníku, který po upeení vydrí verlmi dlouho vláný. Jak dlouho? Tká je na to odpov, nebo pro vynikající chu nevydrí nikdy tak dlouho, aby jeho ivotnost mohli mit. To však na stran druhé potvrzuje jeho kvalitu

Receptura na 1450 g perníku: 250 g medu, 150 g cukru krupice, 125 g vody, 200 g celozrnné itné mouky, 50 g másla, 375 g hladké mouky, 250 g strouhaných mandlí, 40 g jemn sekaného citronátu, 7 g mleté skoice, 3 g mletého muškátového oíšku (lze vše nahradit smsí perníkového koení), nastrouhaná kra z jednoho citrónu, 7 g potaše, 5 g jedlé sody, 1 vajený loutek

Postup: Med, cukr a vodu svaíme  a necháme vychladnout. Hladkou a itnou mouku, strouhané mandle, citronát, koení a citrónovou kru vmícháme do medové smsi a necháme ti dny odpoinout. Tetí den prošleháme potaš a jedlou sodu se loutkem a vmícháme do tsta. Tsto velmi dkladn propracujeme a poté rozválíme na plát o síle 2 cm. Ten vloíme na namazaný plech a peeme ve vyháté troub pi 180 °C asi 30 minut.POteme cukrovou glazurou a krájíme z ješt horkého upeeného plátu perníky, nejlépe malé kosotverce.

Verdi ajové kousky

Francouzská cukraina je nám vysokou školou cukráskou. Zde se u výrobk skuten snoubí harmonie chuti s výstavním designem. Kvalita  surovin je peliv vybírána a ladna pímo mistrným taktem a do umleckého sousteka. Proto také ochutnat tyto kousky je poitkem pro labuníky

Receptura na 1200 g ajového peiva: 350 g másla, 300 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 150 g jemn mletých mandlí, 6 bílk, 20 g silného koncentrátu ze zeleného aje (lze pouít kvalitní instantní zelený aj), 200 g okoládové polevy máecí tmavé

Postup:

Máslo rozpustíme do zlatavé barvy. Mouku smícháme s mandlemi, cukrem a ajovým koncentrátem, pidáme bílky a velmi peliv teme. Pak pidáme máslo a znovu dobe promícháme. Do malých, vymazaných a vysypaných formiek rozdlíme hmotu a dáme péci. Peeme pi teplot 220 °C na zaátku asi 5 minut, pak snííme na 200 °C a asi 10 minut dopékáme. Po vychladnutí pestíkáme i úhlopín poléváme rozpuštnou okoládou.


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku