Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Voňavé a kořeněné Vánoce

Autor: Mirka Slavíková
Datum vydání: 6.12.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3430

Skutečně dobrý perník je specifická výroba. Evropou nás provází vánoční perníčky v různých variacích. Anglo-americký "gigerbread" je ozdobou perníku, ale pouze se zázvorem, který mu dodává specifickou chuť.

 

Kořeněné medové perníčky - to je vánočnín tradice. U medu vše začalo a my začněme také. Perníkařina je vlastně předchůdce dnešní cukrařiny.

Skutečně dobrý perník nás potřebuje celé, je to specifická výroba. Evropou nás provází vánoční perníčky v různých variacích a snad ani nelze všechny druhy spočítat. Anglo-americký "gigerbread" je ozdobou perníku, ale pouze se zázvorem, který mu dodává specifickou chuť. Mezi zajímavé recepty patří i tradiční kořeněné linecké pečivo.

Basilejský perníček

Švýcarský a privilegovaný druh na našem vánočním stole. Vynikající perníček se směsí koření a lesním medem- Stařičká receptura pravého perníku, který po upečení vydrží verlmi dlouho vláčný. Jak dlouho? Těžká je na to odpověď, neboť pro vynikající chuť nevydrží nikdy tak dlouho, aby jeho životnost mohli měřit. To však na straně druhé potvrzuje jeho kvalitu

Receptura na 1450 g perníku: 250 g medu, 150 g cukru krupice, 125 g vody, 200 g celozrnné žitné mouky, 50 g másla, 375 g hladké mouky, 250 g strouhaných mandlí, 40 g jemně sekaného citronátu, 7 g mleté skořice, 3 g mletého muškátového oříšku (lze vše nahradit směsí perníkového koření), nastrouhaná kůra z jednoho citrónu, 7 g potaše, 5 g jedlé sody, 1 vaječný žloutek

Postup: Med, cukr a vodu svaříme  a necháme vychladnout. Hladkou a žitnou mouku, strouhané mandle, citronát, koření a citrónovou kůru vmícháme do medové směsi a necháme tři dny odpočinout. Třetí den prošleháme potaš a jedlou sodu se žloutkem a vmícháme do těsta. Těsto velmi důkladně propracujeme a poté rozválíme na plát o síle 2 cm. Ten vložíme na namazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.POtřeme cukrovou glazurou a krájíme z ještě horkého upečeného plátu perníčky, nejlépe malé kosočtverce.

Verdi čajové kousky

Francouzská cukrařina je nám vysokou školou cukrářskou. Zde se u výrobků skutečně snoubí harmonie chuti s výstavním designem. Kvalita  surovin je pečlivě vybírána a laděna přímo mistrným taktem až do uměleckého soustečka. Proto také ochutnat tyto kousky je požitkem pro labužníky

Receptura na 1200 g čajového pečiva: 350 g másla, 300 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 150 g jemně mletých mandlí, 6 bílků, 20 g silného koncentrátu ze zeleného čaje (lze použít kvalitní instantní zelený čaj), 200 g čokoládové polevy máčecí tmavé

Postup:

Máslo rozpustíme do zlatavé barvy. Mouku smícháme s mandlemi, cukrem a čajovým koncentrátem, přidáme bílky a velmi pečlivě třeme. Pak přidáme máslo a znovu dobře promícháme. Do malých, vymazaných a vysypaných formiček rozdělíme hmotu a dáme péci. Pečeme při teplotě 220 °C na začátku asi 5 minut, pak snížíme na 200 °C a asi 10 minut dopékáme. Po vychladnutí přestříkáme či úhlopříčně poléváme rozpuštěnou čokoládou.


Vytisknuto dne 12.12.2018 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku