Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Vánočka

Autor: red.
Datum vydání: 5.12.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3429

Po půl hodině vánočku vyjmeme, potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme do doby kdy vnější plocha vánočky pěkně zhnědne . Nepoužíváme vzduchového oběhu.

 

Suroviny
400 g mouky polohrubé výběr
1 ČL sušeného droždí
40 g cukru vanilin
polovina ČL soli
1 vejce
1 vejce na nátěr
1 dl tuzemáku (příp. punče)
125 g másla
250 ml mléka - tučné
150 g rozinek
300 g mandlí sekaných
mandlové lupínky na posyp


Postup
Přes noc necháme v tuzemáku  či v punči macerovat rozinky.  Do mísy vložíme droždí.  Poté přidáváme mouku, cukr, sůl, vejce, rozinky a máslo, které rozkrájíme na velmi tenké plátky.  Úplně v závěru vlijeme mléko.
Směs  trochu promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny v teplém prostředí uležet.
Posléze  hmotu důkladně promícháme  a pak na omoučněném vále řádně prohněteme.
Poté ponecháme 2 hodiny v teplém prostředí nakynout.

Po této době těsto opět důkladně prohněteme,  až se těsto stane zcela vyzrálým (přestane se lepit na ruce).
Pokud zjistíme, že i po delším hnětení  těsto nedosáhlo vyzrálosti, necháme jej znovu asi 1 hodinu odležet a opětovně důkladně prohněteme.

Pak přistoupíme k tvorbě pramenů. Vytvoříme tři stejně dlouhé a silné prameny, které ovlhčíme vodou  a důkladně mezi sebou propleteme. Konce necháme prozatím volné.

Poté utvoříme tři stejně dlouhé , ale oproti předešlým  o něco slabší prameny.

Nejdříve vytvoříme trojitý pletenec ze silnějších pramenů a potom ze slabších, který vložíme na silnější spletení.  Obě patra k sobě lehce stlačíme (bez známek deformace).
Konce silnějších pramenů propleteme nad slabšími a důkladným zmáčknutím na spodní straně celého pletence vytvoříme spoj mezi oběma řadami.

Velmi efektní je vázaná šestipramenná vánočka.
Z těsta vytvoříme šest stejně objemných pramenů (trochu slabších).  Vezmeme  dva prameny a spleteme je dohromady. Totéž uděláme se zbývající dvěma dvojicemi.

Dva  dvojité spletence položíme vedle sebe a třetí dvojité spletení na ně  položíme  doprostřed.  Při sestavování pramenné konstrukce natlačíme s citem  jednotlivé díly k sobě,  aby vytvořily kompaktní celek.  A konce důkladně spojíme – dbáme efektního zakončení -.

Stejně tak můžeme vytvořit i devítipramennou vánočku, kdy vytvoříme základnu ze čtyřpletence, mezipatro vytvoří třípramenné spletení a vrchol vánočkové pyramidy zakončí  dva vázané prameny.

Chcete-li vytvářet osobní či dokonce světové rekordy, můžete takto pokračovat do nekonečna.
 

Plech vyložíme papírem na pečení nebo pomažeme tukem, vložíme celistvý pletenec.

Troubu předehřejeme na 37 -39 °C . Vložíme vánočku.  Necháme těsto působit 30 minut. Během této doby troubu neotvíráme!

Po půl hodině vánočku vyjmeme, potřeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech  vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a  pečeme do doby kdy vnější plocha  vánočky pěkně zhnědne (asi po 40 minutách). Nepoužíváme vzduchového oběhu!


Vytisknuto dne 12.12.2018 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku