�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kokosky

Autor: teni
Datum vyd�n�: 25.11.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3426

Pokud je hmota dobe udlna, vytvo se charakteristick ppraskn na povrchu. Pokud je hmota pli dk, kokosky se pi peen rozteou. Tak dlu zdar a hodn tst pi vrob

Kokoska je nedílná souást kadé cukrárny a pokud je optimáln zhotovena, náleí k cukráskému sortimentu, který je ádaným artiklem.
Pinášíme  recepturu od našich tí pispvká, kteí se s námi podlili o své zkušenosti z jejich výroby.

 


Recept od Zdeka

Suroviny
Bílky-500ml
Cukr krupice-1 kg
Kokos-50 dkg
Marmeláda-2 karty

Výrobní postup
Bílky, asi 400 ml s cukrem se nahejí v kotli na 60 stup: Teplotu poznáme podle toho, e kdy  vloíme palec do bílk, mlo by nás to mírn pálit. Pokud by to bylo mén, kokos se špatn spojí a kokosky budou hrudkovaté pi stíkání. Pidáme kokos, marmeládu a mícháme na 1. stupe do studena.
Tím zaíná hmota tuhnout a pidáme zbývající ást bílk. Pokud by byla sms ídká, pidáme pouze hrubou mouku, stíkáme na plech s papírem nebo namaeme a vysypeme plech moukou.
Jeliko je v cukrárn horkovzdušná trouba, recept je na 5 plech. Kokosky se nastíkají na plech a hned se dají do trouby, protoe kdyby delší dobu stály, na povrchu by oschly a v troub by popraskaly.
Teplota peení je 125 °C , ventil je nahoe zavený, aby se nahromadila v troub pára a kokosky vyjely nahoru. Jakmile chytnou barvu, otoíme ventilem na druhou stranu, aby pára odcházela a kokosky se suší. Peou se asi 1 hod.
Kdy je dlám doma, dám bílky s cukrem do mlékovaru, kdy tím odpadne míchání a nedojde ke spálení. Pidám ostatní suroviny a navíc pidávám bramboru, která kokosky zjemuje.

Jedná se o tajný recept cukrá. Stíkání neprovádím hned , ale a hmota vystydne. Jednou jsem vloil sms do trouby ješt vhorkém stavu a došlo k mírnému pipálení mírn se to spálilo.
Peení provádím pi 125 °C asi 20-30minut.Kokosky po vystydnutí vloím do pytlíku a uloím do mrazáku, kde dlouho vydrí. Kdykoliv je vyndám jsou do do 15 minut jako erstvé.

Recept od Olouszeka

Kokosky s práškem na povrchu se vyrábjí opravdu jen z cukru krupice, bílk, kokosu a merukové marmelády. Je ale teba dodret tech. postup.Napíši Vám recept.
Suroviny
cukr krupice 0,656kg
bílky tekuté 0,328 kg
kokos strouhaný 0,328 kg
meruková marmeláda 0,016 kg
Tato skladba surovin je na cca 50 ks velkých kokosk, pedpokládám, e si tuto váhu penormujete na svojí potebu.

Výrobní postup
Bílky s cukrem se za stálého šlehání nahívají na teplotu 60 °C. Nutno dodret teplotu. Pak do smsi nasypu jemn mletý kokos a marmeládu, a bez nahívání promíchám. Stíkám sákem s hladkou trubikou a peu pi 200°C.
Ped vyšleháním bílk si 1/3 dám bokem na pípadné pozdjší doední hmoty. Kokosky je lepší stíkat na plech s papírem.
Pokud je hmota dobe udlána, vytvoí se charakteristické ppraskání na povrchu. Pokud je hmota píliš ídká, kokosky se pi peení rozteou. Tak dílu zdar a hodn štstí pi výrob. Totot je zaruený recept je vytáhnutý z podnikových norem, tak by ml být výsledek 100%, vdy podle toho u hromadu let vyrábí cukrárny.

Recept od Hav

Suroviny
13dkg kokosu
35 dkg krupicového cukru,
7 bílk - 4 na spojení hmoty, 3 na rozední hmoty
4 dkg hrubé mouky

Výrobní postup
4 bílky se dobe promíchají, sms se zaheje ve vodní lázni za stálého míchání, a jde dobe ode dna. Potom se odstaví a nechá vychladnout. Vychladlá hmota se dobe promíchá s 3 bílky a moukou. Z hustší polotekuté hmoty se na plech vyloený papírem na peení stíkají menší hromádky. Peou se nejprve pi 140 °C v pootevené troub (popraskají), dopékají se pi asi 110 °C v zavené troub.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku