�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SIGEP - 40 - V KULATÉM JUBILEU!

Autor: Jiøí V. Øezáè
Datum vyd�n�: 09.11.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3421

Nejvýznamnìjší a nejpopulárnìjší cukráøský veletrh Evropy SIGEP v italském Rimini, završí pøíštím rokem již ètyøi rovné dekády své pùsobnosti. Dokáže pøitom neustále navyšovat jeho oblibu a vzùstající zájem návštìvníkù i vystavovatelù.

Nejvýznamnìjší a nejpopulárnìjší cukráøský veletrh Evropy SIGEP v italském Rimini, završí pøíštím rokem již ètyøi rovné dekády své pùsobnosti. Pozoruhodností tohoto veletržního interpreta sladkého umìní, rozšíøeného o oborovou strojní techniku všeho druhu, soutìže na úrovni svìtových šampionátù, pekaøskou prezentací, veletrhem kávy a mnohého dalšího, je skuteènost, že riminská fiera (výstavištì) drží prapor návštìvnické úèasti stále výše nad panoramatem svého veletržního areálu. Vypovídají o tom statistické údaje minulého roku hovoøící následující mluvou: ve 28 halách dávající celkovou plochu 129 000 ètvereèních metrù, bylo v pìti výstavních dnech zúèastnìno 209 135 návštìvníkù a 1 250 vystavovatelù. V souvislosti s tìmito statistickými údaji lze konstatovat každoroèní údajový nárùst a potvrzení vzestupné køivky obliby a úspìšnosti riminského veletrhu.

Tolik struèná fakta, kdy jako Bròan, ve vzdálených vzpomínkách na  brnìnský potravináøský veletrh Salima a jeho vrcholové období, který již dávno, pradávno vypadl ze žebøíèku úspìšnosti výstav tohoto zamìøení, musím jen smutnì pokývat hlavou nad souèasnou skuteèností.
Inu, taková je doba a kdo umí, ten umí …

Tedy 40. úspìšný roèník SIGEPU, který se uskuteèní 19. – 23. ledna roku 2019 a jenž pro jubilejní rok pøipravil nepøeberný program.

Samozøejmì, že v permanenci bude všech 28 hal, „natøískaných“ až po støechu výstavními exponáty všeho druhu.  Kromì lahodného pohledu pøi kterém se nasytí  zrak na jednotlivé objekty, se nabízí i osvìtové èinnost v podobì ukázek, ochutnávek a pøedvádìcích akcí ve kterých si návštìvník potvrdí èi nabyde nových poznatkù v oblasti oborového know how. V každém odvìtví bílého øemesla jsou pøipraveny diskuze, návody a pøedvádìcí akce v návodu na  úspìšnost v cukráøské tvorbì, které budou realizovány v pøednáškových prostorách veletrhu SIGEP.

Tìžko øíci, èemu bude návštìvník vìnovat vìtší pozornost, protože v rozmanitosti veletržních exponátù je taková pestrost, v níž každý kvìt výstavního nektaru má svoji svùdnou pøitažlivost, neboli po èesku jeden holky, druhý vdolky. Ale je možné si tipnout, že  v nepøeberné riminské smìsi SIGEPU tím žolíkem zájmu to bude patrnì zmrzlina.
Italové byli tìmi, kdo odchýlili dosavadní tok umìleckého vývoje do podoby renesanèního stylu, kdy se jako první Evropané odklonili od dosavadních spoleèensko-umìleckých hodnot a vystoupili premiérovì v této oblasti o patro výše. A od toho se poté vyvíjel jejich další životní pochod, který ve zmínìném renesanèním žánru docílil výrazných a osobitých met. Nejinak tomu bylo i u zmrzliny, která v jejich provedení se sice neodrážela od doslovného pøekladu slova renesance, neboli znovuzrození, ale v nastolení trendu á la Italia, v nìmž vlaje jeho prapor  na žerdi zmrzlinového svìta v nejvyšší poloze do dnešních dnù. Jako dùkaz je možné pøedložit expanzi italské zmrzliny v Evropì, jejíž exportní výše dosahuje - a to zatím – hodnotu 5.5 miliard korun! A v tomhle je Itálie jasnou evropskou jednièkou. A obdobnì tomu bývá i na SIGEPU kdy návštìvník prochází pavilony, z nichž je jeden urèen pro naprostou nadvládu italského gelata (zmrzlina), ale i v dalších, a to na jinou tematiku zamìøených pavilonech, nalezneme mnoho drobnìjších vystavovatelù zmrzlinové pochutiny.
Poèet vystavovatelù zmrzliny na SIGEPU pøesahuje stovkovou hodnotu a v samotné Itálii si mùžeme poètový výèet tìchto producentù navýšit o dvì nuly.
A tak proto pøi vší úctì k ostatním skupinám výstavních exponátù, lze s èistým svìdomím prohlásit, že „geleto italiano“ bývá v lednovém Rimini ryzím støedem  návštìvnického zájmu. Ostatnì, kdo se ve dnech 19. – 23.1. 2019 zajede do Rimini podívat, bude se moci  sám o tom pøesvìdèit.

Do zahájení veletrhu SIGEP pøinese redakce internetového èasopisu cukrar.cz ve spolupráci s propagaèním oddìlením výstavištì fiera v Rimini, každý mìsíc zpravodajský náhled na pøípravu 40. roèníku veletrhu SIGEP 2019.

 

 


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku