Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Ořechová kunafa - Saniyit kunafa

Autor: Eliška
Datum vydání: 5.10.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3405

Cukrový sirup - na přelití koláče musí být připraven 2 hodiny předem. Je obvykle doporučována směs 2 šálků cukru na 1,5 šálku vody se šťávou z jednoho citrónu a několika kapkami růžové vody (obchod s arabskými surovinami) .

Ořechová kunafa - Saniyit Kunafa bi-l-Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)

Suroviny
# 1 kg kunafy (suché, vlasové semolinové těstoviny, lze koupit v ČR ve speciálních orientálních obchodech)
# 1,5 hrníčku másla
# 2 hrníčky cukrového sirupu
# 1 hrníček ořechové směsi (viz další recept)
# 2 lžíce rozinek
# 1 lžíce mleté skořice
# 1 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup přípravy

Budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky. Do hrnce na mírný plamen dáme kunafu, přidáme jeden hrníček másla a dvěma dřevěnými vařečkami občas načechráváme kunafu, abychom zabránili přilepení ke dnu. Je třeba, aby vzduch a máslo proniklo všemi částmi kunafy. Osmahneme rozinky dokud se nenafouknou, přidáme ořechovou směs spolu se skořicí a muškátovým oříškem. Na pekáč dáme asi 1 cm vrstvu kunafy. Rovnoměrně pokryjeme ořechovou směsí a opět dáme vrstvu kunafy. Mokrou dlaní stlačíme. Pokapeme polovičním množstvím zbývajícího másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud povrch nezhnědne. Vyndáme z trouby, obrátíme na druhý pekáček, pokapeme zbytkem másla a vrátíme zpět do trouby. Opět pečeme dokud druhá strana koláče nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.

Poznámka DDK
Cukrový sirup - na přelití koláče musí být připraven 2 hodiny předem. Je obvykle doporučována směs 2 šálků cukru na 1,5 šálku vody se šťávou z jednoho citrónu a několika kapkami růžové vody (ze supermarketu s arabskými surovinami) svařená až do zahuštění. Tento dezert je v Orientě velmi oblíben, především o Ramadánu.


Vytisknuto dne 21.11.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku