Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Dezert z kyselých jablek

Autor: red.
Datum vydání: 3.10.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3404

Jablka nakrájíme na plátky silné asi ¾ cm, pokapeme citrónem a dáme stranou.
Cukr s 1 lžící vody dáme do pánve se silným dnem, dáme na oheň zkaramelizovat. Zkaramelizovaný cukr sundáme z ohně, a přimícháme máslo a smetanu.

Tarte Tatin se dělá z jablek a pokud možno nakyslích. V případě že nemáte kyselá jablka, tak nakonec i jiná jablka udělají stejnou službu.

 Tarte Tatin
1 balíček lístkového těsta
5 oloupaných, jádřinců zbavených jablek
2 šálky cukru
1 lžíce vody
1 lžíce másla
1 lžíce smetany šlehačky
skořice
citrónová šťáva

Jablka nakrájíme na plátky silné asi ¾ cm, pokapeme citrónem a dáme stranou.
Cukr s 1 lžící vody dáme do pánve se silným dnem, dáme na oheň zkaramelizovat. Zkaramelizovaný cukr  sundáme z ohně, a přimícháme máslo a smetanu. Cukr se bude vařit a bude vypadat jako by chtěl utéci z pánve. V tomto okamžiku můžeme cukr opatrně míchat vařečkou. Cukr nalijeme do kulaté Tastin tarte formy. Pro lepší efekt  posléze na cukr v pánvi dáme spirálovitě plátky jablek okořeněných skořicí. Povrch jablek pokryjeme lístkovým těstem tak aby jablka byla všechna dobře zakrytá a při 176.6°C pečeme až do zhnědnutí těsta.

Pečený moučník necháme asi 5 minut odpočinout  pak ho vyklopíme na velký talíř.
Navrch každé porce dáme kopeček vanilkové zmrzliny a hned podáváme.


Vytisknuto dne 21.10.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku