�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nen kva jako kva / -1.

Autor: red.
Datum vyd�n�: 19.09.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3398

Za dra a kvalitnj je povaovna Arabica. Zvyklosti v esku jsou ovem jin. Lid dvaj pednost Robust. Prodv se j zhruba sedmdest procent. Obsahuje vce kofeinu, je silnj, tmav, m hokou chu. Prv to od kvy oekvme.

 

Pvod
Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jiní Etiopie - díve Habeš -, kde se té zaalo praktikovat pití erné kávy. Od Habešan pevzali kávovník Arabové a Peršané. Koncem patnáctého století se pila erná káva v západní Arábii. Pes Arábii se konzumace rozšíila do Caihradu.
Posléze se zaal kávovník cílen pstovat v Liberii a na Madagaskaru, v Asii, Pední Indii, Jáv a Filipínách.
Teprve v druhé polovin 18. stol. bylo pstování kávy zavedeno do Brazílie, která se posléze stala nejvtším svtovým producentem této erné komodity.
Kávovník kvete a plodí a kdy je nkolik let starý. Ponvad kvete a plodí po celý rok, je zrání plod nestejné, a tak na jednom stromku nalezneme najednou plody zralé - fialové. ervené, luté, zelené a souasn i kvty. Plody se sklízejí tikrát do roka. Druhá sklize dává plod nejvíce a také nejlepší jakosti. Jediný stromek dá ron asi dva kilogramy isté prodejní kávy. Roste-li však v dobré pd, dává sklize dvojnásobnou. Nejvíce plodí kee 7- a 12leté, a po 20 - 30 letech pestanou plodit a vykopávají se.
Zrna kávy obsahují kofein, který zvyšuje nervovou innost.

Pstování a zpracování kávy
Káva se dnes pstuje ve více ne 50 zemích, v oblastech obepínajících teplejší zempisné šíky zemského povrchu, v nadmoských výškách poínaje hladinou moe a do výše 6 000 stop. Kávová zrna poskytují výrazn odlišné regionální charakteristiky píchutí a aroma lišící se podle nadmoské výšky, pdy, mnoství sluneního svitu, vlhkosti a zpracovatelského zpsobu.
Pstování kávy zaíná vypstním sazenic po dobu 9 - 18 msíc ve školkách. Jakmile jsou sazenice asi 24 palc vysoké, jsou pesazovány do trvalé výsadby. Trvá to pak dalších 18 msíc ošetování, zastihování, okopávání a pletí, ne se dosáhne nápadn pítalivého kvtenství s bílými voavými kvty.
O šest msíc pozdji zaínají rašit poupata zelených plod a jejich zrání do bohat ervených bukvic. Uvnit kadé z nich leí v obalu ervenoluté den a pokryté stíbrnou slupkou dv kávová zrna, která jsou nyní hotova ke sklizni.
Po provedeném sbru musí být zrna zbavena ochranného obalu bukvic. Nejstarším zpsobem je metoda za sucha: bukvice se rozprostou na slunci na dobu asi 3 týdn a jsou pevráceny, aby bylo zajištno jejich rovnomrné proschnutí. Slupka a de se scvrknou a strojov odstraní. Druhým procesem je metoda za vlhka, kde jsou bukvice oistny pod tekoucí vodou a potom rozdrceny, aby se odstranila de a slupka. Z kadého procesu vyplývá mírn odlišná chu zrn, kterou znalci - ochutnavai kávy dovedou rozpoznat. Suchá zrna se pak tídí a pytlují pro dopravu do sklad nebo k vývozci.

Káva je ve svt druhou nejdleitjší komoditou co do hodnoty a pekonává jí jedin ropa. Jako v pípad ropy, i zde ceny fluktuují a na jejich výši mají významný vliv kvalita a velikost sklizn.

Pedbalená káva je vtšinou smsí ady rzných porost. Dvody pro míchání spoívají v tom, aby se dosáhlo konsistentní chuti a aroma, které pak budou stejné v podávaném šálku bez ohledu na pvod pouitých zrn. Takové mísící techniky vyadují tradiní zrunost a mnoho let zkušeností.
Jakmile kávová zrna dorazí do zpracovatelského závodu, jsou oistna od kamínk a vtviek a dopravena na skladovací silo. V této etap se sms vtšinou kontroluje poítaem, který vymuje poadované mnoství kadého typu zrna pímo ze skladovacích sil. Jakmile byla jednou sms dokonena, dávka se vloí do praírny. Nepoítaje mísení je tato innost nejdleitjším procesem v produkci kávy.
Moderní praírny potebují jen nkolik minut, aby dosáhly poadovaného stupn praení a doslovn nkolik málo vtein mén nebo více me drasticky pozmnit charakteristické vlastnosti kávy. Všeobecn eeno, lehce nebo stedn praená káva je zvláš vhodná ke snídani a celodennímu pití, zatímco pln praené druhy jsou nejlepší pro konzumaci po veei.

Po ochlazení je ped zabalením káva umleta. Toto mletí vyaduje mimoádnou pesnou kontrolu, aby se zajistilo, e rozmr ástic je rovnomrný. Jedin tak se uvolní všechna píchu a veškerá aroma, jakmile se káva uvaí. Po umletí se balí káva co moná nejdíve, aby se zajistilo, e aroma neunikne. V této etap je kyslík nejhorším nepítelem kávy. Okysliovací proces psobí, e káva ztrácí na své kvalit a aroma.

Centrální (v anglitin "The Centrals")
Káva oznaovaná jako "centrální" nebo "stední" se nkdy nazývá té jako "mírná" (v anglitin "Milds") roste v zemích stední Ameriky. Vyšší kvalitní tídy kombinují plnost s vynikajícím aroma a chutí. jsou to asto omývané kávy, které je mono definovat s ohledem na jejich jasnou, jemnou ilku. Existuje jich více druh, napíklad Colombia, Kenya a Tanzánia, které se zahrnují do skupin tak zvaných centrálních kvli vysok= tíd své jakosti. Za kvalitnjší druhy "mírné" kávy se platí relativn vysoké ceny i kdy to asto bývá káva z plantáí.

Brazilská
Hodn rozšíená brazilská káva je "Santos". Je to mkce chutnající aromatická káva, která se hodí velmi dobe pro namíchávání.
Tato neomývaná káva, kterou je mono koupit v rzných tídách a o rzné kvalit mívá prmrnou cenu (za normálních podmínek).

Robustní (v anglitin "The Robustas")
Hlavní druhy "robustas", které se uívají po celém svt, jsou dováeny z Pobeí slonoviny, Angoly, Kamerunu a Toga. Tyto druhy kávy mají cgarakteristickou píchu isté, silné, ale neutrální kávy. Tento typ kávy je obvykle mén drahý ne káva brazilského typu.
Kávy Robusta mají obvykle istou a plnou celistvou chu spíše neutrálního charakteru, avšak jsou aromatické s mkkou delikátní chutí. Pelivé míšení dokáe vyvolat nejlepší charkteristiky obou typ zrna.

Arabica
Centrální (mírná) - praná - Sted. Amerika, Kenya, Tanzánie
Brazilská - nepraná
Liberia - nepraná
Tisíce chuových zkoušek poskytly tomuto odvtví dostatek zkušeností, aby se dokázalo definovat, kdy je vyvinuta nejlepší píchu. Prostednictvím kontrolovaných podmínek praení bylo dosaeno mimoádných úspch u rzných druh a smsí kávy. Kadá firma má vlastní experty na míchání a praení kávy. Jejich cílem je udret dobrou povst a píze svých klient s vyuíváním znalostí a zkušeností smujících k tomu, ab dodávali takovou sms, která bude garantovat, e zákazník bude mít vdy skvlý šálek kávy.

Arabica nebo Robusta, která z nich je lepší?
V
e svt se pstuje zhruba osmdesát druh kávy. Nejastji se ovšem setkáte se dvma - Arabikou a Robustou. "V souasnosti nemají výrobci povinnost uvádt kvalitu kávy, pesto je moné tento údaj o sloení na obalu najít," Vtšinou jde o smsi kávy. Nkteré firmy píšou na obal pomr jednotlivých druh a pidávají informaci, zda jde o kávu s velkým, stedním nebo malým mnostvím kofeinu.
Za draší a kvalitnjší je povaována Arabica. Zvyklosti v esku jsou ovšem jiné. Lidé dávají pednost Robust. Prodává se jí zhruba sedmdesát procent. Obsahuje více kofeinu, je silnjší, tmavší, má hokou chu. Práv to od kávy oekáváme. O Arabice hovoíme jako o "nakyslé".

Podobné zvyklosti mají národy na jihu Evropy. "Naopak ve Švédsku se ješt ped nkolika lety Robusta vbec neprodávala,". Nejen severské zem, ale i Nmecko preferují práv Arabiku. Rozdíly se ovšem stírají, jakmile se do kávy pidá cukr, med i smetana. Málokdo proto nakonec pozná, z eho je nápoj vyrobený.

- pokraování -


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku