�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Svtov zmrzlinsk pohr / - 1.

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 13.08.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3386

Zadn spovalo ve tvorb monumentu z ledu, kter pichzel ve sledu prac jako prvn na adu. Tvrci mli krom obligtnch kj k dispozici i velkorozmrn mrazic box, ve kterm ledov blok spoinul a do tm zvren chvle vyhlen.

 

Doba souasných veder je vodou na mlýn cukráských výrobc. My se ale v této chvíli vrátíme do nejmrazivjšího msíce roku, kdy se v hlavním mst zmrzliny Rimini na veletrhu Sigep konal svátek letní chladivé pochutiny, který ml svou gradaci  v akci Svtového zmrzlináského poháru za úasti svtových zmrzlináských velmocí. Vrame se ve vzpomínce do doby, která by na první pohled nemohla pát mraeným lahdkám, ale v prostedí sugestivní Itálie pravá italská zmrzlina boila všechny mýty o sezónní pochutin, která dojde pízn zákaznické chuti pouze v dob, kdy slunce stojí nad našimi hlavami.

Svtový zmrzlináský pohár konaný jako hlavní soutní poad 29. roníku SIGEP v Rimini, poádaný ve svém 3 roníku, ml úast ve svtovém nonetu špikových tým Argentiny, Brazílie, Francie, Iránu,  Maroka, Španlska, Švýcarska, USA a Itálie. Název mezinárodní cukráského utkání je ve své obsanosti trochu zavádjící, kdy jeho název obsahuje  pouze  jednu sloku cukráské profese. Pokud bychom chtli vystihnout všechna odvtví oboru oznaující se souhrnným slovem cukraina, který se na soutním riminském vrcholu prezentoval, museli bychom uvést vyezávání ledových monument, výroba zmrzliny, dortová cukraina, karamelová tvorba a tuková dekorace. Všechny tyto profesní tídy v celkové skupin cukráského oboru bylo nutno sladit do jednoho výtvarného celku, který prezentoval soutní dílo všech tým, které v jednom a pl dni od 10 do 17 hodin vytváely mnohoetný monolit ucházející se v závreném hodnocení o pední svtovou poctu.
Bylo-li vyeno slovo - pední -, je tento výraz zcela na míst  významu urení riminské soute, protoe Svtový zmrzlináský pohár svou konkrétní náplní náleí k njvtší souti tohoto zamení svta.

  

  

  
Zadání spoívalo ve tvorb monumentu z ledu, který picházel ve sledu prací jako první na adu. Tvrci mli krom obligátních kójí k dispozici i velkorozmrný mrazicí box, ve kterém ledový blok spoinul a do tém závrené chvíle slavnostního vyhlášení druhého dne.
Zde byl, pípadn mohl být, kámen úrazu celé soute, jeho tvrdost spoívala v pesném odhadu vyjmutí tohoto ledovce v optimální chvíli tak, aby do doby ne jeho ledová struktura se pone mnit ve vodní uskupení, mohli lenové týmu na jeho podklad dotvoit celý komplex výstavní tvorby. Tedy jednalo se nejenom o tom být dobrým výtvarníkem, ale i zárove manaérem asu a správn odhadnout dobu ne dojde k soutní katastrof v pípadné podob zhroucení se celé soutní jednoapl denní soutní mravení práce.
Základna celého budoucího komplexu spoívala z ledu na ní se posléze  umisoval zmrzlinový dort, zmrzlinový kornout pohár, karamelová skulptura a ozdoba.

len týmu musel s kadým druhem zadání projít ped celou porotou a pedvést vzhled výrobku. Poté rozkrájel soutní pedmt na poet díl rovnající se potu komisa a pedloil jej k degustaci. Souhra týmu, pokud zprmruji vyjádení jednotlivých drustev, trvala 3 msíce spolené práce.

 
Mávající mu se jmenuje Sergio Dondoli a je viceprezident Italského cukráského svazu, jen tímto gestem zdraví uivatele našeho cukráského portálu, kdy jsem mu ekl za jakým úelem jsem urazil vzdálenost více ne 1 000 km. Sergio ml  ml navíc moderátorskou povinnost pi Svtovém zmrzlináském poháru.
Pravý snímek jakoby demostroval velikost geografického uspoádání svta. Mu vlevo je americký vedoucí týmu a v této chvíli i porotce a vedle nho sedí nám v esku dobe známý Švýcar Elisio Tonti, v Rimini vedoucí švýcarské výpravy.

 

 

 

 
Pedbn zhotovená zmrzlina, která druhý soutní den vytváela souást soutního výrobku


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku