Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Cukrář roku MARTIN BRAUN CUP 2002

Autor: Pavlína Berzsiová
Datum vydání: 19.11.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=337

Vlastní soutěž byla od začátku napínavá protože soutěžili jedni z nejlepších cukrářů a jejich síly byly vyrovnané. Exponáty měli velkou úroveň a bylo těžké je hodnotit. Práce soutěžících byly na vysoké profesní úrovni.

fiogf49gjkf0d

 

Ve dnech 6.11. až 9.11. 2002 proběhla soutěž „ CUKRÁŘ ROKU MARTIN BRAUN CUP 2002“. Soutěžní klání proběhlo jako doprovodný program výstavy HORECA ve Veletržním paláci v Praze. Zde ve výstavní hale bylo postaveno otevřené cukrářské studio kde před zraky návštěvníků se soutěžilo. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií junioři a senioři.

 

Soutěžní úkol kategorie junior byl :

1.      Výroba slavnostního porcovatelného dortu v časovém limitu dvě hodiny.

2.      Výroba tří druhů jednoporcových  studených restauračních moučníků v časovém limitu čtyři hodiny.

Ve finále soutěžilo pět cukrářů z celé republiky.

 

Soutěžní úkol kategorie senior byl :

1.      Výroba dezertní mísy pro šest osob v časovém limitu čtyři hodiny.

2.      Výroba tří jednoporcových studených restauračních moučníků nebo slavnostní výrobek do hmotnosti 2000 g v časovém limitu čtyři hodiny.

Ve finále soutěžili čtyři cukráři. Pátá soutěžící se těsně před soutěží omluvila ze soutěže z rodinných důvodů.

 

Na organizaci i hladkém průběhu soutěže se podílelo řada členů AKC ČR a patří jím za to velké poděkování. Ředitelkou soutěže byla Jaroslava Stejskalová. Na soutěžící bedlivě dohlížela hodnotitelská komise degustační a technická ve složení :

 Pavlína Berzsiová  víceprezidentka AKCČR, šéfcukrářka restaurace „U Supa“

Jean Pierre Lievere  zástupce firmy BRAUN

Jan Pýcha majitel restaurantu ADRIA

František Buchal  firma  Dekorační ozdoby z cukru

Vladimír Krofta šéfcukrář Hotel CORINTHIA TOWERS PRAHA

David Trdý zástupce firmi FIALA

Pavlína Babušíková šéfcukrářka  Hotel  BOBI  BRNO

Sčítací komise Zdena Kačenová a Marie Chlantová.

 

Vlastní soutěž byla od začátku napínavá protože soutěžili jedni z nejlepších cukrářů a jejich síly byly  vyrovnané. Exponáty měli velkou úroveň a bylo  těžké je hodnotit. Práce soutěžících byly na vysoké profesní úrovni. Používaly se moderní technologie i klasické výrobní postupy. Objevilo se mnoho nových nápadů a originálních zdobících prvků. To vše přináší světové trendy které většina soutěžících načerpala ze zahraničních materiálů a výstav. To svědčí o tom že se snažíme jít se světovou cukrařinou a to v této soutěži se podařilo. Můžeme si jenom přát aby se takto kvalitní cukrářské výrobky neobjevovaly pouze na soutěžích ale i v našich kavárnách a cukrárnách. A co říci na závěr? Snad to že se těšíme na další ročník, který musí být opět na vysoké úrovni a proto tak jako v cukrařině se dějí velké změny tak i v naší soutěži se musíme přizpůsobit novým trendům. Cukrář roku 2004 bude nový, modernější a především chceme aby se stal prestižní soutěží Českých cukrářů a vítěz byl opravdu tím nejlepším z nejlepších.

 

 

 

 

Pavlína Berzsiová

Víceprezidentka  AKC  ČR

Vytisknuto dne 18.1.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku