�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zmrzlina a kva - obraz Itlie

Autor: red.
Datum vyd�n�: 04.07.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3369

Objednte-li si v Itlii po obd nebo veei cappuccino, vzte, e jste si pivodili dokonal gurmnsk faux pas. Ital v duchu zap a pomysl si nco o negramotnm turistovi. Cappuccino se pece pije rno!



Zmrzlina se v Itálii vyrábí u mnoho století. Napadlo vás nkdy zamyslet se nad tím, jak se asi dlala zmrzlina v dobách, kdy neexistovaly mrazáky? Odpov naleznete na Sicílii. Zde si toti s výrobou pedchdce zmrzliny - ledové granity - umli poradit ješt dávno ped vynalezením elektrické energie, u ve tináctém století.
Sicílie byla tehdy pod arabskou nadvládou. Arabové posílali otroky pro sníh na vrcholky Etny a jiných hor a pak ho uchovávali v podzemních studnách - snhárnách.
Tak sníh vydrel a do horkých letních msíc, kdy si arabští králové, umoení tropickým vedrem, nechávali pipravovat pro zchlazení ledové smsi s medem a šávou vymakanou z citrus. Nazývali je scherbet - tedy sladký sníh. Odtud dnešní italský název sorbetto.
Jediným sladidlem tehdejší doby byl med, z nho se ovšem granita dlat nedala. Arabové na sicilském pobeí kolem Palerma ale našli rostlinu, která jim to umonila - cukrovou ttinu.
Zmrzlina - italsky gelato (co doslova znamená zmrzlý) - vznikla následn, má však stejný pvod. Dobové snhárny vypadají bu jako studny, nebo jako podzemní kamenné bunkry. Sníh, který se zde uchovával, se vozil do mst na oslech a koních. Snhárny mete navštívit v sicilských horách, ale napíklad také v Apulii dodnes.

Pokud se zastavíte v sicilské Sciacce, nezapomete navštívit bar Roma nedaleko pístavu. Jednoduché vybavení plastovými idlemi a stolky v baru by vás mohly od návštvy odradit, ale nenechte se mýlit. Zde máte co do inní s tou nejlepší citronovou granitou na Sicílii, která se pyšní i hvzdikou Michelin.
Kdy do baru zavítáte po ránu, mete posnídat granitu ve sladké emli. Zaruen tu narazíte na charizmatického Aurelia Licatu, krále citronové granity.
Ledovou granitu vyrábli na Sicílii dávno ped vynalezením mrazáku.

 Káva

Káva se sice v Itálii nepstuje, její konzumace je ale prakticky souástí italského ivotního stylu, stejn jako slunení brýle, které se nosí po celý rok. Kadé ráno vidíte v barech hlouky postávajících lidí, z nich kadý tímá v ruce bu minišálek s espressem, který do sebe vyklopí na ex, nebo vtší mlký šálek s cappuccinem, z nho kávu s bílou epicí z mléka pomalu usrkává.
Nkteí ke káv zakusují rozpeené a neodolateln vonící cornetto s marmeládou, okoládou nebo vanilkovým krémem, ale tím italská snídan koní. V prbhu dne v rzných pauzách, ale i po obd nebo veei se u pije skoro výhradn espresso. Objednáte-li si v Itálii po obd nebo veei cappuccino, vzte, e jste si pivodili dokonalé gurmánské faux pas. Ital v duchu zaúpí a pomyslí si nco o negramotném turistovi. Cappuccino se pece pije ráno!

Napadlo by vás ale osladit si kávu medem? Pipadá vám to neobvyklé, dokonce nepirozené? A pece na tom není nic divného. Jak íká Andrea Paternoster, trentinský vela specializující se na výrobu jednodruhových med, jde prý jen o to, zbavit se zabhnutých stereotyp. "Myslím si, e lidé chybn vnímají jen sladký kontext medu a prakticky nevnují pozornost široké škále jednotlivých druh nektaru. Zde se toti otvírá zcela nový svt chutí a kombinací, které mohou vzniknout setkáním tchto dvou produkt pírody - kávy a medu. Med je v podstat kvtovým produktem, který nám darovaly vely."

Med se tedy pouívá nejen jako sladidlo, ale i jako aromatizující pírodní písada, je me podpoit chu i nejlepších svtových druh praené kávy. Šálek horkého espressa se pelije do jiného šálku s kávovou likou medu, napíklad kaštanového, který má jemn nahoklou chu. Kávu nemícháme a necháme med pomalu rozpouštt tak, aby nápoj získával nahoklé aroma postupn.


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku