�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Chu ledov kvy

Autor: Jan Ostin
Datum vyd�n�: 26.11.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3307

Kva je nedlnou soust ivota vtiny z ns. Kva vak me bt i pjemnm chladivm osvenm. Npoj pipraven z vychlazen kvy znme pod oznaenm ledov kva, i frapp.

Káva je nedílnou souástí ivota vtšiny z nás, horký šálek s vonícím nápojem zpíjemní ranní vstávání i posezení s páteli. Káva však me být i píjemným chladivým osvením. Nápoj pipravený z vychlazené kávy známe pod oznaením ledová káva, i frappé. Pod oznaením Ledová káva nebo také Ice coffee se meme pi nákupu setkat se dvma odlišnými kategoriemi nápoj. Jedná se o skupinu ochucených nealko nápoj, nebo o kategorii mléných nápoj. Informace o druhu nápoje má pro spotebitele zásadní význam, pi výbru je vhodné jí vnovat pozornost, abychom charakte zakoupeného výrobku nebyli zklamáni.

V em jsou rozdíly

U ochucených nealkoholických nápoj je pevaující slokou voda, jedná se tedy o lehí osvující nápoje. Ledové kávy na bázi vody patí mezi typické nápoje s povzbuzujícími úinky urené pro dosplé, oblíbené jsou jako cestovní oberstvení, spolu s energetickými nápoji obvykle nechybjí v sortimentu prodejen u erpacích stanic. Mléné kávové nápoje na rozdíl od ledových káv ze skupiny nealkoholických nápoj, do kterých je mléko pidáváno v malém mnoství, obsahují nejmén 50 % mléka. Patí tedy mezi mléné výrobky, které jsou dleitým zdrojem bílkovin, vápníku atd. K výrob ledové kávy, a u patí do skupiny mléných i nealkoholických nápoj, se pouívá káva, kávový sirup, kávový extrakt, pípadn i kávové aroma. Minimální obsah kávy i kávového extraktu není u nápoj oznaených jako Ledová káva pedepsán. Jednotlivé nápoje se tedy liší zejména podílem kávové sloky a podílem mléka. Údaji o mnoství jednotlivých sloek je tedy dobré vnovat pi nákupu pozornost. V ad pípad je chu nápoj stylizována do podoby dobe známých tradiních typ kávy, na co obvykle výrobce upozorní deklarací na obale - nap. caffe latte (silné espreso doplnné trojnásobným objemem mléka), caffe mocca atd. Charakteristickou hokou chu udluje káv kofein, k dochucení jsou asto pouity rzné ingredience jako vanilka, skoice, zázvor, kardamon, hebíek, kakao, karamel a další aromatické látky.

Co nesmí chybt na obale

Na obale pro spotebitele musí být uvedeny základní údaje: obchodní jméno výrobce nebo dovozce popípad prodávajícího a jeho sídlo, údaj o mnoství výrobku, datum minimální trvanlivosti nebo datum pouitelnosti (podmínky skladování), údaj o sloení podle pouitých surovin, pídatných látek, aromat a potravních doplk.
Upozornní "Obsahuje kofein" musí být u nealkoholických nápoj uvedeno pouze v pípad pidaného kofeinu. U kávových nápoj je kofein obsaen jako pirozená souást kávové sloky. Bný spotebitel automaticky spojuje kávový nápoj s pítomností kofeinu, proto stejn jako v pípad kávy nemusí být toto upozornní uvedeno. U ady nealkoholických nápoj však výrobci deklarují skutený obsah kofeinu v nápoji.
U nealkoholických nápoj musí být krom ostatních povinných údaj uvedena také hodnota vyuitelné energie.
Všechny povinné údaje musí být na obale pro spotebitele uvedeny v eském jazyce.

Jak je uchovávat

Ledové kávy, a u se jedná o ochucené nealkoholické nápoje i mléné nápoje, patí vtšinou mezi trvanlivé výrobky. Nealkoholické nápoje jsou ošeteny pasterací, mléné nápoje rychlým záhevem pi vysokých teplotách (UHT technologií - ultra high temperature). Mléné nápoje by mly být uchovávány pi teplot do 24 °C, stejné doporuení platí rovn pro nealkoholické nápoje. Nápoje jsou ureny po otevení k okamité spoteb, pokud výrobce neuvede na obale jinak. Pi prodeji jsou ledové nápoje umístny asto v chladicích boxech, a to z dvodu optimální teploty k podávání ke konzumaci. Ledové kávy ze skupiny mléných nápoj se tradin prodávají v nápojových kartónech s brkem, zatímco nealkoholické nápoje jsou obvykle nabízeny v plechovkách. U nápoj v plechovkách je nezbytné dodrovat základní hygienické zásady, vyvarovat se pití nápoje pímo z plechovky. Povrch plechovky me být toti kontaminován pvodci onemocnní. Nkteré plechové obaly jsou proto ji opateny odnímatelným plastovým víkem i jiným pebalem, který chrání vrchní ást plechovky.

Výsledky kontrol

Mezi nejastjší nedostatky zjištné pi kontrolách eské zemdlské a potravináské inspekce patí chybné nebo neúplné znaení - chybjící datum minimální trvanlivosti, neuvedení povinných údaj v eském jazyce. V nkolika pípadech byly ledové kávy z kategorie nealkoholických nápoj hodnoceny jako nevyhovující z dvodu nesplnní mikrobiologických poadavk.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku