�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Ve Stuttgartu záøil èeský carving – 4x zlato a 2. místo v live carvingu

Autor: Ludìk Procházka
Datum vyd�n�: 01.03.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3299

Oba naši zástupci opìt potvrdili, že èeský carving je na špièce nejen v Evropì, ale umí se prosadit v kokurenci øezbáøù z jiných svìtadílù.

V únoru se uskuteènil v nìmeckém Stuttgartu II.roèník mezinárodní øezbáøské soutìže TOP CARVER. Je to jedna z mála soutìží spolu s èeskými akcemi, které se v Evropì konají. Øezbáøské klání probíhalo v rámci veletrhu INTERGASTRA, odborným garantem byli Alex a Angkana Neumayerovi.  Alex je zároveò hlavním komisaøem carvingu pro olympiádu.
Každý den byly vystaveny pøedem pøipravené kompozice a øezalo se v live kategorii. Díky rozdìlení do více dní bylo každý den vyhlášení a v live carvingu tøi nejlepší ze všech dní postoupili do finále. Což zaruèoval exponát jen se zlatým ocenìním. 

Vojtìch Petržela

Do soutìže zasáhli i dva naši èlenové CZECH-SLOVAK CARVING TEAMU. Týmový nováèek Tomáš Štol z SOŠ a SOU Polièka dovez z kompozic neèekané, ale zasloužené zlato a v live kat. si vyøezal støíbro. Obhájce prvenství z I. roèníku v live øezání Vojtìch Petržela (HŠ a VOŠ Podìbrady, døíve také SOŠ a SOU Polièka) mìl nelehký úkol. Podaøilo se mu obhájit zlatou medaili z kompozic a druhé zlato pøidal rovnìž v øezbáøství na èas. Tím si zajistil postup do 3- èlenného finále, kde byl thajský øezbáø Somlux Ouklai  a mexický kolega Jose Carlos Perez Lecona. Právì Mexièan byl na olympiádì pøed Vojtou a obsadil v Erfurtu 4.místo. Somlux si dovezl z olympiády støíbro.

V napínavém finále nakonec jen tìsnì zvítìzil  Somlux Ouklai pøed Petrželou.

 

Oba naši zástupci opìt potvrdili, že èeský carving je na špièce nejen v Evropì, ale umí se prosadit v konkurenci øezbáøù z jiných svìtadílù. Je to pozitivní zpráva pøed Culinary World Cup v Lucembursku, který se koná v listopadu.
V kvìtnu se v Paøíži uskuteèní první specializovaný semináø na carving pod WACS, z nìhož vzejdou možná budoucí komisaøi z øad carvingových specialistù. To je velký posun a jistota, že na svìtových kuchaøských soutìžích  carving budou rozhodovat odborníci na tuto oblast. Nás mùže tìšit i fakt, že k pøipomínkám k podkladùm na paøížský semináø byla pøizvána rovnìž èeská strana. Dochází i k oddìlení prací z koøene taro, který bude mít svojí kategorii, což mnozí vítají. Pùvodnì semináø mìl být právì ve Stuttgartu, abyl pøesunut na kvìten do francouzské metropole.

Vojtìch Petržela a Tomáš Stol

foto: Lubor Havlík


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku