�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


okolda je bo dar

Autor: Vra Novkov
Datum vyd�n�: 27.08.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3280

Byli to pedchdci Olmek, kte jako prvn vyrobili npoj z kakaovch bob. I kdy kakaov npoj byl v tch asech hokou pochutinou z kakaa, vody a koen, kakaovnk byl povaovn za dar od boh

okoláda škádlí chuové pohárky lidí ji po staletí. Ze statistik vyplývá, e okoládu mají v prmru v oblib vdy ti ze ty lidí, proto nás sotva pekvapí oblíbenost, které se okoláda tší. Má tak široké a bohaté vyuití, e by byla opravdu škoda nevnovat jí pozornost.

Byli to pedchdci Olmek, kteí jako první vyrobili nápoj z kakaových bob. I kdy kakaový nápoj byl v tch asech hokou pochutinou z kakaa, vody a koení, kakaovník byl povaován za dar od boh. A po jeho pislazení medem mu zaali na evropském kontinent kolem roku 1500 vnovat vtší pozornost.

 UVOLNTE MÍSTO V KUCHYNI

Z pstitelského hlediska dlíme kakaové boby na dva základní druhy: Criollo a Forastero. Criollo je povaováno za kvalitnjší, avšak za mén odolné a náronjší na pdu. Criollo je také podstatn draší. Mezi dnešní pstitele této odrdy patí hlavn Venezuela, Madagaskar, Srí Lanka a Indonésie. Forastero se dnes pstuje hlavn v Brazílii a západní Africe.

okoláda nachází uplatnní nejen v kavárn, ale i v kuchyni. Dá se s ní improvizovat a pipravit i neotelejší recepty, šéfkuchai mohou okoládu zalenit do menu a pipravit napíklad specialitu dne i okoládové dny. Chuové kombinace, kdy se do okoládových bonbon pidávají olivy a speciální octy, sýr anebo koení, u dnes nejsou niím zvláštním. Mistr okolády Dominique Persoone dokonce vynalezl pístroj na šupání kakaového prášku, okoládovou rtnku a okoládovou barvu na tlo.

OKOLÁDA JAKO LÉK NA DEPRESI

Nejen e vn okolády je velmi silná a me zpsobit lehkou píjemnou intoxikaci, ale je také zdravá. Podle nkterých výzkum ti, kdo pijí pravideln tmavou neslazenou okoládu, mají niší krevní tlak a díky vysokému obsahu bioflavonoidních antioxidant se lepší jejich kardiovaskulární stav. Jako lék na depresi ji pedepisovali lékai ji v 17. století. A tak ani vy rozhodn nemete udlat chybu, nabídnete-li svým klientm kvalitní okoládový záitek.

Vše, co zaíná okoládou, koní úsmvem. Vtšina hoteliér toto pravidlo dodruje a svým hostm pichystá minimáln jedno sladké potšení bhem jejich pobytu. Nejastji formou pralinek na polštái pi veerní odestýlce postele. To by však neml být konec okoládového snaení, nýbr zaátek. Na trhu je mnoho firem dodávajících jak okoládové suroviny, tak hotové výrobky. Uritou výhodu oproti ostatním mají hotelové provozy s vlastní cukráskou dílnikou, která skýtá více prostoru pro vlastní výrobu a kreativní nápady.

Sladká promna okolády

Pvodní okoláda v tekuté form a navíc hoká by v dnešní dob jen stí oslovila tak široké spektrum populace nebýt vynález, které jí dodaly na chuti.


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku