�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Organick zmrzlina: vysok kvalita, lep chu a zaruen pvod surovin

Autor: CESK,a.s.
Datum vyd�n�: 20.08.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3277

Pkladem pro kter nemusme jt daleko je vdesk zmrzlinrna Eis-Greiler. Ta svm zkaznkm nabz vysoce kvalitn BIO zmrzlinu z mlka od prodn chovanch krav, kter je produktem pidruen mln BIO farmy.

Souasný trend zdravého ivotního stylu jednoznan velí konzumovat vše    nejlépe   v BIOkvalit. Znaka BIO se stala ádanou a je pádným argumentem pro prodávat suroviny a výrobky za mnohem vyšší ceny ne konvenní produkty. Zárukou vysoké kvality by ml být provený pvod v ekologickém zemdlství, nepítomnost chemických konzervant, dochucovadel a umlých barviv. Jak si na tom z pohledu BIO stojí zmrzlina? Jaké jsou rozdíly mezi konvenní a BIO zmrzlinou a jak je nároné BIOzmrzlinu vyrábt a vyplatí se to vbec?Zatímco v zahranií je organická zmrzlina ji zavedenou znakou, u nás si svou cestu k širšímu publiku zatím spíše hledá. Biozmrzlina toti klade vysoké nároky, a to hlavn na suroviny. Na rozdíl od konvenn vyrábné zmrzliny k její píprav potebujete certifikované BIOmléko, ovoce z  BIOprodukce, chemicky neošetované píchut a pírodní sladidla.



Bio versus (ne) BIO

U organických ingrediencí máme dobrý pehled o tom, odkud pochází a jakým zpsobem byly vyprodukovány, na tomto principu je zaloena logika certifikát BIO.  Organická zmrzlina je z tohoto dvodu zdravjší, suroviny pouité na její výrobu byly vyprodukovány bez syntetických pesticid a umlých hnojiv. Napíklad nerafinovaný ttinový cukr obsahuje na rozdíl od klasického bílého cukru vitamíny a minerály. Mléko a mléné výrobky z konvenní produkce asto obsahují chemické látky, které jsou v nkterých lékaských studiích dávány do souvislosti se vznikem rakoviny. Krom zdravotních aspekt je dalším argumentem pro BIO samozejm také výrazn lepší chu.

Produkce BIO zmrzliny

V zahranií je produkce BIO zmrzliny asto spojena s provozováním BIO mléné farmy. Je zejmé, e jako základní surovina je BIO mléko pro výrobu organické zmrzliny klíové. Pi výrob BIO zmrzliny ale nejde pouze o produkci výrobk, které jsou organické a zdravé, ale také o rozvoj udritelných a k ivotnímu prostedí pátelských zpsob provozování zemdlství.
Je evidentní, e zmrzlina jako druhotný produkt mléka a dalších písad je zcela závislá na tom, jaká je dostupnost tchto surovin v BIOkvalit a jaká je jejich cena. Cena zmrzliny z BIOsurovin logicky stoupá, ale pi souasném BIO boomu pestává být problémem, aby si tento vysoce kvalitní produkt našel svj trh. V zahranií u trh s BIO zmrzlinou bez problém funguje.

Vídeská BIOzmrzlinárna

Píkladem pro který nemusíme jít daleko je vídeská zmrzlinárna Eis-Greißler. Ta svým zákazníkm nabízí vysoce kvalitní BIO zmrzlinu z mléka od pírodn chovaných krav, které je produktem pidruené mléné BIO farmy. Jejich zmrzlina je vyrobena bez barviv, ochucovadel a umlých aromat. ást portfolila této zmrzlinárny je dokonce pátelská k veganm, vedle klasických druh jako je jahodová nebo okoládová zmrzlina nabízejí také chuové novinky jako je píchu kozího sýra, máslových sušenek nebo alpského karamelu.
Jak je to u nás?
Pro server biopotraviny.info shrnul svou osobní zkušenost s výrobou BIO zmrzliny Josef Chorvát z Ivanovc u Trenína. Svou BIO zmrzlinu u prezentoval na BIO jarmarku v Brn i Praze. Podle jeho zkušeností je oblast BIO zmrzliny v echách a zejména na Slovensku stále velmi neprobádanou oblastí. Klíovou komplikací je dostupnost erstvých BIO surovin. Základem jeho zmrzliny je BIOmléko kupované v klasických hypermarketech, další ingredience zahrnují ttinový cukr v BIOkvalit, BIO kakao, oíšky a nkteré druhy ovoce. Jednoznan nejvtší komplikací je sehnat u nás surové ovoce v BIOkvalit, to ale lze v nkterých pípadech nahradit organickými demy.
Tyto zkušenosti potvrzuje také Michal erný ze spolenosti CESK, a.s., který je odborníkem na zmrzlinové stroje a s výrobci zmrzliny se setkává takka kadý den: „O BIO zmrzlinu není mezi výrobci zatím takový zájem, jako na stran zákazník. Je to proto, e erstvé BIO suroviny nejsou pro výrobce jednoduše dostupné, jako napíklad v zahranií, kde je fenomén BIO v kurzu ji delší dobu a BIO produkce patí k zavedeným standardm. Vím však, e postupem asu výrobci podlehnou sílícímu tlaku zákazník a BIOzmrzlina se dostane do nabídek eských cukráren.“
Obchodní etzce a nákup BIO zmrzliny pes internet
Zatímco v klasických cukrárnách je zmrzlina z organických surovin zatím tko dostupná, meme se s ní setkat na pultech nkterých supermarket nebo ji objednat pes internet.
Biozmrzlinu u nás nabízí napíklad obchodní etzec SPAR, který ji zaadil do své ucelené ady BIOprodukt Spar Natur* pur, která v souasné dob zahrnuje více ne 120 výrobk.  Jinou moností, jak sehnat kvalitní BIOzmrzlinu je objednání pes internet. Ve svém internetovém portfoliu ji nabízí napíklad praská firma Biohome, která zásobuje praské domácnosti erstvými BIOpotravinami a do domu vám doruí zázvorovou, karamelovou, nebo vanilkovo – okoládovou BIOzmrzlinu od firmy Roggenkamp Organics.
Produkce a obchod s BIOzmrzlinou u nás sice zatím není píliš rozvinutý, ale pokud meme soudit podle vývoje v zahranií a všeobecného trendu zdravého BIO stravování, jedná se o segment trhu, kde se do budoucna mohou nacházet velké píleitosti. Pokud efektivn vyešíte dodávky kvalitních BIO surovin, zbývá u jen svit je spolehlivé technologii kvalitního stroje na zmrzlinu, který mete zakoupit napíklad u spolenosti CESK, a.s., pedního dodavatele vybavení do gastronomických zaízení.


Vytisknuto dne 04.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku