�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Smetana a tuk vyvolvaj pocit tst

Autor: TK
Datum vyd�n�: 27.07.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3270

Tuk v stech aktivuje centrum tst v mozku. Zejmna vzorky s vym obsahem tuk "oslovily" ty mozkov oblasti, kter se sten pekrvaj s oblast odpovdnou za vnmn chuti.

Jídlo  bohaté na smetanu nebo tuky vyvolává v mozku ohostroj štstí. Odhalení britských vdc by mohlo vysvtlovat, pro se nkteí lidé nemohou nabait zmrzliny nebo dezert. Vdci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britské Oxfordské univerzity nabídli svým pokusným osobám nepíliš vábné  jídlo  - chuov neutrální celulózovou kaši s pímsí vody, kukuiného oleje, sirupu nebo obyejného rostlinného oleje. Bhem podivného obda mili vdci aktivitu mozku jeho úastník pomocí poítaového tomografu. A výsledek? Tuk v ústech aktivuje centrum štstí v mozku. Zejména vzorky s vyšším obsahem tuk "oslovily" ty mozkové oblasti, které se ásten pekrývají s oblastí odpovdnou za vnímání chuti. Z toho podle vdc vyplývá, e mozek vnímá nejen chu, ale i sloení  jídla  .
Tuné smsi krom toho oivily cingulární kru, tedy oblast mozku, která se rovn aktivuje dalšími píjemnými záitky, jako jsou nnosti, svdné vn nebo výhra v loterii. To vysvtluje, pro lidé zvlášt rádi jedí  potraviny  napíklad s obsahem smetany. Britský vdec ví, e pesné rozpoznání tukové  stravy  je dsledkem evoluce. Lidem byla tato schopnost dána, aby se pedzásobili na dobu nedostatku  potravy  . Pekvapiv tak neexistuje ádný druh  jídla  , jemu by se lovk zásadn vyhýbal. Píkladem jsou sliznaté delikatesy jako kaviár nebo losos. V budoucnu by prý mohly nové poznatky poslouit k výrob zcela nových  potravináských  produkt, které ošálí náš mozek. Bylo by moné napíklad vytvoit  nápoje  , které chutnají jako ledové, a pitom mají pokojovou teplotu. (tk)


Vytisknuto dne 16.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku