�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Moravsk pohr ped 12 roky - zptn ohldnut

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 02.06.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3250

V praktick koln vuce pouvme takov suroviny a nsledn vrobky nezatujc organismus, a se jedn o karcinogenn ltky i nkter druhy dalch ltek se zpornou psobnost na zdrav lovka.

MORAVSKÝ POHÁR 2005

 

 

 

 

Úspšné trio zleva Soa Kadlíková (SK), Jana Kyselová , Lucie Zedníková

1. Kyselová Jana – Potravináská škola a slueb, Brno
2. Zedníková Lucie – SOU a SOŠ Bzenec
3. Kadlíková Soa – Zdruená stredná škola potravinárská - Bratislava

 

Soutní disciplíny

1. Odborné testy – 30 otázek z odborných pedmt

2. Výroba slavnostního dortu do 5 kg na téma svátek, narozeniny, svatba.      

    Pro hodnocení pipraví kadý soutící vzorek k degustaci z pouitých

    surovin.         .

3. Výroba 4 druh dezert o hmotnosti 40 g po 8 ks + 2 ks od kadého

    druhu k degustaci k hodnocení. Hodnotí se té pouití surovin zdravé

    výivy, nap.: nízkotuný tvaroh, jogurt, nízkotuné krémy, ovoce,

     seznam apod.

 

 

 

vítzný výrobek – Kyselová Jana, dort zhotovený k 60. výroí školy, karamel, modelovací cukr, okoláda.

Dezerty oíškové, banánové, malinové, tvarohové

 

asový limit

1. den -  teorie

2. den - 7 hodin praxe

3. den - 3 hodiny praxe

 

Receptury

Soutící pracuje podle vlastních receptur. Kadý soutící pedá odborné hodnotící komisi recepturu dortu a jeho nákres + receptury dezert

 

Moravský pohár mající premiéru v roce 2003 v prostorách potravináské školy a slueb brnnské „charbulky“,  si v sudém roce pedal poadatelské ezlo s partnerskou školou ve Bzenci. Tím tak vznikla obroní rotaní perioda dvou významných potravináských škol na jihu Moravy. Do tohoto vratného kolobhu se pidala SHŠ Kromí, kdy se tak tato sout ustálila do podoby poadatelského tria, které tak trvá dodnes.

Brnnské SOU a SOŠ potravináské a slueb slavilo v letošním roce 63. jubileum svého vzniku. Bhem dlouhodobého vývoje se odborná výuka ustálila na potu 9 tíletých uebních obor, 5 tyletých studijních obor s maturitou, dvouleté denní a tíleté dálkové nástavbové studium s maturitou. Škola je pravidelným spoluorganizátorem nejvtší gastronomické juniorské soute v R GASTROJUNIOR, a poadatelem kosmetické a kadenické soute HARMONIE. Studenti školy se významným potem zúastují výmnných odborných a jazykových zahraniních stáí. Škola je takté zapojena do mezinárodního programu EU „Leonardo da Vinci“ a „Sokrates“, a stejnou mrou vyvíjí aktivity na domácí pd v podob spolupráce s Hospodáskou komorou R a profesními asociacemi.

 

 


2. místo – Lucie Zedníková

 

Na téma podstaty cukráského Moravského poháru jsme se zeptali tehdejší vedoucí uitelky odborné výchovy paní Stanislavy Lesákové.

 

Jaké zamení, a to jak obsahové, tak i tématické bylo v náplni letošního Moravského poháru?

Jedná se o tradiní zmení sil student cukráského oboru a aplikaci poznatk nashromádných bhem odborného studia do soutní podoby.

Nejde jen pouze o vyjádení rukodlné dovednosti, ale i zárove o uplatnní teoretických poznatk získaných bhem studia, které mohou soutící navíc uplatnit v rámci svého tvrího potenciálu ve hranicích soutního zadání.

áci mli monost se pohybovat v tématickém rozmezí svátek, narozeniny, svatba, kdy se tohoto zadání zhostili v plném rozsahu s tím, e jejich výrobky krom dobrého technického zhotovení se vyznaovaly té i itelnou významovou tvorbou.

 

Zdravá výiva je nejenom akutním spoleenským mementem, ale u i té pozitivním hitem zaazovaným do soutních zadání. Do jaké míry  se tento trend podílel na litee soutních disciplín?

Úelem zvolených surovin bylo sniování obsahu kalorických tuk a cukr a zaazení výivových sloek mající prioritu ve zdravé výiv a to jak v korpusech, tak i v náplni. To znamená mléné výrobky, tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, které byly doplnny rznými ovocnými píchutmi popípad zmrazeným i erstvým ovocem vetn jádrovin.


 

 

 


3. místo – Kadlíková Soa

 

 

editel odborné školy potravináské a slueb Ladislav erný se s námi podlil o organizaní zákulisí soute
 

 

Pane editeli, organizace III. roníku cukráské soute tentokrát padla na vás. Vloený kapitál poznatk z poádání prvního roníku, ale té i druhého ve Bzenci, jste mohli dnes úroit. Jak ona realizace vypadala v praxi?

 

Ji podruhé se poádal Moravský pohár v prostorách našeho uilišt a tak nabyté zkušenosti z pedešlých soutí jsme skuten úroili v letošním roce. Proto jsme se rozhodli  pro konání soute v období jarních prázdnin. Získali jsme tak volný prostor školy, nemusili jsme perušovat nebo omezovat provoz jednotlivých obor a disponovali jsme i asovou svobodou.

 

To z jedné strany bylo asi velkým plusem, ale vyváením této organizaní výhody utrpla divácká úast.

To nepopírám, ale vycházíme z toho, e pokud nkdo chce vidt kvalitní výrobky a sout, tak ani prázdninový termín mu v tom nebude pekákou. A ti ryzí soutící, kteí se rádi takových akcí zúastují, nebudou v prázdninovém termínu spatovat pekáku. Ono ostatn není naším cílem do diváckých prostor nahnat dva tisíce dtí z donucení.  Ti, kteí dobrovoln pijdou, si automaticky do podvdomí zapisují postehy a záitky, které zptn penášejí do svého studia i práce.

 

Prapor trendu zdravé výivy je v souasnosti vyvšen na etných stoárech, soutních nevyjímaje. Jak vaše škola podchytila tento nástup pozitiva zdravé výivy?

Jedná se opravdu o nosný trend, mající dnes ji celosvtovou psobnost a nevyhnul se tak ani naší škole. V praktické školní výuce pouíváme takové suroviny a následn výrobky nezatující organismus, a se jedná o karcinogenní látky i nkteré druhy dalších látek se zápornou psobností na zdraví lovka. To platí bez výjimky pro všechny naše  výuní potravináské obory a stejnou mrou byly voleny prvky zdravé výivy pro zadání této cukráské soute.

 

Dosavadní ti roníky Moravského poháru jsou ve znamení duální organizace dvou významných jihomoravských škol gastronomického zamení. Kdy u jste se rozhodli pro kolektivní organizaci s rotaním psobením dvou škol, pro nezapojit do soutního dje dalšího partnera?

 

Práv te picházím z jednání tí editel, a to bzenecké a kromíské školy vetn naší, kdy padlo definitivní rozhodnutí o tom, e bylo vytvoeno organizaní trio, jeho souástí je i kromíská škola, kde by se píští rok konal tvrtý roník Moravského poháru.

 

Pro troškait a dret se pouze pi moravském jihu. Zalétly vaše myšlenky severnji, kde se té nalézají  moravské prostory?

Dnes se konal tetí roník a sout je stále ješt v rozjezdu. Nechceme lámat nic pes koleno a hodláme nabírat postupnou rychlost, která by s sebou té vezla i ohlas. Já osobn jsem pesvden, e kvalitou, dobrými výsledky a širokou úastí dojde ke zpopularizování této soute, která me vyvolat pípadný zájem i v dalších ástech Moravy.

 

Lichý roník Moravského poháru poádaného dnes u vás, se  trefil do významného sudého  výroí školy. Zkuste v kostce zrekapitulovat chod školy alespo za vašeho psobení.

U nás psobí profesor Herník, který si pamatuje zaátky školy zaloené v roce 1945, která se tehdy nazývala potravní škola a uily se na ní obory peka, cukrá a kucha. Pozdji se výuka rozšíila o další potravináské obory a sluby. Vývojem došlo k dalšímu sluování a optimalizování, zlepšovaly se podmínky. Ped ticeti lety se postavila tato budova a my jsme se pesthovaly z centra Brna do tchto prostor.

Meme tedy íci, e postupný vývoj se stal zdrojem prospchu potravináských obor a snad i celého školství.

 

Jak velká bude oslava tohoto významného výroí školy?

Pvodní myšlenka spoívala v uspoádání vtší akce ve  významných  prostorách našeho statutárního msta. Ale posléze jsme se rozhodli pro odlišnou realizaci oslavy výroí školy, a to tak, e uctní šedesátého jubilea školy bude zárove souástí kadé akce námi poádané. To znamená, e oslava nebude mít jednorázový charakter, ale bude rovnomrn rozloena dílím zpsobem po dobu celého roku. A abych byl konkrétní, zaali jsme ji slavnostním plesem v hotelu Voron v poátku roku, nyní pipomínáme jubileum pi této souti, stejn jako pi tch, které budeme poádat pozdji, i jako souást maturit a podobn.

 

Název soute Moravský pohár, jen ve své organizaní podstat ml více ne jednoho poadatele, tak trochu v duchu názvu, ale i významového poslání, tím pádem volal po vtší dávce „zmoravštní“. Téma, jeho obsah byl pedmtem tíroních úvah, doznalo svého naplnní v den vyhlášení výsledk Moravského poháru, kdy dosavadní jihomoravské školské duo bylo posíleno o další významnou pedagogickou instituci obdobného zamení v Kromíi. Hanácké Atény, jak bývá msto kulturních památek zapsaných v UNESCO pezdíváno, tak budou dotváet hybné trio, kterému se tak nabízí monost z dosavadní soute zemského významu se slovenskou úastí, vytvoit teba i a soutní cukráský festival na celostátní úrovni.

Kostky je byly trojicí zainteresovaných editel odborných škol vreny, jsou zatím v pohybu. Jaké hodnoty ísel budeme moci v následujících letech odeítat z jejich plošek, bude záleitostí všech persón zúastnných v celkovém budoucím dji soute nesoucí název Moravský pohár.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku