�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pavlna Berzsiov dnes NApee !!! / - 3

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 05.05.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3239

Kniha obsahuje receptury kde je u pouit trouby podmnkou.
Napsnm obou barevnch publikac v atraktivnm proveden, je pesvdivou ukzkou jak kvalitnm cukrskm karetnm listem je pan Pavlna schopna hrt.

Pavlína Berzsiová

Tak vida! Lze snad íci, e co bylo vera, dnes není? Anebo jde snad o enský rozmar ve smyslu, e ena neví co chce a nedá pokoj a toho dosáhne? Co by odpovídalo pvodnímu tvrzení v dvoudílné podob naší reportáe, kdy v poátku Pavlína tvrdí, e dnes nepee a následn jakoby si to rozmyslela a dochází k závru, e pece jen péct bude, a to rovnou dnes?! Ani jedno ani druhé. Jedná se z náhledu Pavlíny Berzsiové o double vydání knih dosti podobného názvu, ale rozdílného obsahu i technologického námtu. Prvá kniha obsahovala receptury a doprovodné návody jak na to bez trouby, a v té druhé je u pouití trouby podmínkou.
Napsáním obou barevných publikací v atraktivním provedení,  je pesvdivou ukázkou jakými vysokými cukráskými kartami je paní Pavlína schopna hrát  a jaké ponauení a radost tím dokáe druhým uinit.
A nahlédnme opt letmo do tetího dílu této miniedice cukráské nauky Pavlíny Berzsiové, které v další publikaci pod názvem "Dnes napeu!" nám nabízí pes 200 recept na sladké i slané peení ve vydavatelské reii spolenosti Slovart.

- jak si uívám velikononí svátky
- mejdan s kamarádkami
- jedeme na výlet
- zkouším nové recepty
- oslava jak má být
- vypeený karneval
- ze sešitu mé babiky
- co radím kamarádkám
- pánská jízda
- co peu na Vánoce

 

okoládové báboviky s višovou omákou

máslo na vymazání formiek
Tsto

160 g hoké okolády /60 - 70 procent kakaa/
80 g másla
2 vejce
55 g moukového cukru
75 g hladké mouky
30 g mandlí
4 kostky hoké okolády /asi po 10 g/

Omáka
200 g erstvých višní + další na ozdobení
asi 50 ml vody
asi 50 g krupicového cukru
1 líce citronové šávy
4 líce višového likéru (griotky)

Nalámanou okoládu rozpustíme v horké vodní lázni. Pidáme zmklé máslo, po chvilce chladnutí i loutky a mícháme a se spojí na hladkou sms. Bílky vyšleháme s cukrem na tuhý sníh. Zlehka ho promícháme s okoládovou pnou a vmícháme prosátou mouku a najemno nastrouhané mandle. Formiky na báboviky (objem asi 200 ml) vymaeme máslem a naplníme tstem zhruba z jedné tetiny. Pak vloíme kousek okolády a doplníme tstem do dvou tetin. Báboviky peeme v horké troub pedeháté na 180 °C zhruba 20 minut.

Višn vypeckujeme, podlijeme trochou vody, pidáme cukr a povaíme do zhoustnutí (podle zralosti višní 15 - 20 minut).
Odstavíme, ochutíme citronovou šávou a likérem. Báboviky po upeení necháme mírn zchladnout ve formikách, pak je vyklopíme na talíky, podlijeme omákou, ozdobíme višnmi a ihned podáváme

(Rady) Mandle meme nasekat i nahrubo, báboviky pak budou mít zajímavou strukturu. Podle vyzrálosti višní meme ubrat i pidávat cukr. Višn na ozdobení lze i vypeckovat. Plod naízneme ostrým noem a pak pecku opatrn vyjmte, pi roztrení višn prsty vytee píliš mnoho šávy.

A nyní nás oekává ji poslední ást vyprávní o naší pední experimentální cukráce Pavlín Berzsiové, která nám všem, kteí se zabýváme tímto umleckým emeslem, pipravila romantický dárek v  podob dvou knih s nápaditou cukráskou tématikou pod názvy Dnes nepeu a Dnes napeu.

Tento závrený díl navazuje na pedchozí stat zveejnné v pedchozích láncích:

Po návratu dom, po proslunných vzpomínkách vítalo Pavlínu její rodné msto, halící se do podzimní melancholie. Jakoby píznan vystihovalo toto roní období stav Pavlíniny mysli, protoe po perném, ale jistém plroním zamstnání se ocitla na volné, lépe eeno opuštné noze.
V nouzi nejvyšší si vzpomnla na dívjší spolupráci s firmou Mikulášek a spol., která se zabývala cateringem. Pracovišt se nacházelo v SOU U Krbu v Praze, a po pl roním úinkování v tchto prostorách si zamstnanecká firma pronajala restauraci U Supa na Starém mst a tím se Pavlína sthovala do nových prostor, kde v roli šéfcukráky obstarávala sladké potravní doplky.
Po dvou letech v radostném oekávání uinila mateskou petrku, která gradovala ve zrodu syna Gabriela, ale v prbhu pée o dít se píleitostn zapojovala do cateringových akcí, jejich prostednictvím se zajišovaly sluby pro praského primátora, pi píleitosti rzných raut, banket apod. Denní nabídka obsahovala 3-4 druhy mouník, jeji výroba se pizpsobovala sezonním poadavkm jako je momentální zájem o ovoce, palainky, teplý závin s koakovou omákou, zmrzlinu a další.
Nápl práce šéfcukráky hlavn spoívala v cateringovém zamení, mající ve svém zábru exkluzivní firmy, rzné automobilky, televizi, pojišovny apod. Sortiment výroby je zakázkový, vedoucí pes rzné námty, slavnostní dorty, rozmanité druhy mouník, pohár apod. Pavlína je v tchto pípadech projektantkou technologických postup i vizáového ztvárnní výrobk.
Po návratu ze Sevilly se vytváel národní tým AKC R. Drustvo se po vzoru volebního systému tvoí na tyi roky. První Pavlínina úast v týmu byla pro sevillskou úast perušena a do reprezentace se vrátila opt v roce 92´. V tomto roce se konala olympiáda, ale Pavlína zaneprázdnna sluebními povinnostmi pi EXPU se nemohla zúastnit a její právoplatné místo zaujal Milan Zrucký. Ten posléze z osobních dvod reprezentaci opouštl a Pavlína se tak vrátila na staronový post. Prvním soutním místem byla švýcarská Basilej se stíbrným kolektivním úspchem. Dva roky posléze následovalo Lucembursko, je ozdobilo naše reprezentanty stíbrnou medajlí za dezertovou mísu, z nich jedna byla vytváena petit foure pro 6-8 osob a druhá z denních mouník pro 4-6 osob s promnným zadáním. Dalším soutním úkolem bylo 6 kus jednoporcových mouník.
V Basileji vystupovalo drustvo jako regionální tým v kategorii studených mís. V Lucembursku mlo drustvo status národní reprezentace, a soutní zadání sestávalo ze 100 porcí. Protihráem úinkujících byl asový limit 4 hodiny. V soutní den vystupovaly 4 státy a kritériem byla atraktivnost výrobku nebo o koneném výsledku rozhodoval zákaznický zájem potvrzený nákupem. eský tým dosáhl úspchu v podob všech prodaných menu.
Poátek 90. let byl u nás ve znamení nástupu mnohých gastronomických soutí. Pi píleitosti I. roníku Cukráe roku, bylo poteba vytvoit kvalitní tým hodnotících komisa. Návrh odborník padl na Pavlínu Berzsiovou, která napí svému perspektivnímu soutnímu vku a výkonm, mohla odvést ješt mnoho uitené práce v soutním terénu, ale kvalitní adepti cukráských klání se zaali vynoovat v dostateném mnoství, v protikladu v potu kvalitních cukráských arbitr. Pavlína na tuto výzvu kývla s vdomím, e si zabouchává vrátka k monosti úasti na tuzemských soutích.
Pro I. roník Cukráe roku byli pizváni z nmecké poadatelské firmy Martin Braun dva komisai. Jednak aby pomohli s rozjezdem dosud nezmapované oblasti, a na druhé stran v zájmu pesného dodrení propozic, protoe soutní pedpisy Cukráe roku - Martin Braun Cup, vyadují pouití výrobk této firmy. Krom toho v komisi zasedli zástupci ze školství, jmenovit pani Slaninová a  vedoucí vysokoškolské menzy pan Švejcar.
A tak mla Pavlína Berzsiová svoji karieru zpestenu o nový náhled do taj a kouzla cukráské tvorby, které se tak v rzných variantách sama aktivn zúastovala, a ve výrobním nebo soutním procesu. Nabyté zkušenosti tak mohla zúroovat v hodnocení umlecké práce druhých.
V roce 2000 odcházela do dchodu paní Stejskalová, a zde ona ji díve zmínná štafeta zaehnutého plamínku, se rozhoívá do mohutného áru pochodn, a za pomyslných zvuk fanfár vystupuje Pavlína Berzsiová na vrchol své cukráské kariery, kdy pebírá po odstupující viceprezidentce Asociace kucha a cukrá eské republiky tento post, vetn pedsednické funkce hodnotící komise v cukráském oboru.

 - konec -

 

 


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku