�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pavlna Berzsiov dnes NEpee !!! / -2.

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 03.05.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3238

Pavlna Berzsiov pivedla na svt to, co je vnm souputnkem jejho ivota, co bv pro jej dui chlebem a sol zrove, to co m rda a co si ve spojitosti s jejm jmnem vdy spojujeme.

Pavlína Berzsiová

"Dnes nepeu“, hlásá tedy Pavlína Berzsiová v názvu své knihy na cukráské téma. A ten, kdo by jen letmo zaslechl takovýto titul ve spojení s Pavlínou Berzsiovou, by s jistotou vyslovil nefalšovaný úas a byl by ochoten vsadit alespo sto ku jedné, e se jedná o pouhý peslech. Po nahlédnutí do anotace této populárn odborné tiskoviny je jakákoliv pochybnost okamit rozptýlena.
Pavlína Berzsiová pivedla na svt to, co je vným souputníkem jejího ivota, co bývá pro její duši chlebem a solí zárove, to co má ráda a co si ve spojitosti s jejím jménem vdy spojujeme.
Take se tenám dostává do rukou publikace zachycující jak na to, kdy chceme nco co je poteba narychlo zhotovit, a není k tomu zapotebí kuchyské trouby. Cituji skupinové podtituly jednotlivých témat:


 - slavné a zapomenuté
 - híšné a zdravé,
 - velkorysá pozdní snídan neboli brunch
 - na den zamilovaných,
 - rozehrajme dtem oslavu
 - odpolední dýchánek
 - léto se zmrzlinou
 - sbaleno na výlet
 - kdy se sejde rodina a slaví
 - udlejte radost dárky k serání
 - co nepeu s kamarádkami

Celkem kolem 230 receptur s moností variant, dodatk i vysvtlení s bonusem menšího pídavku pod názvem  - škola sladkého školení -. No prost vše ve stylu á la Pavlína Berzsiová!

Podívejme se optovn na jednu takovou ukázku z Pavlíniny knihy "Dnes nepeu":

Likérový kávový krém

150 g kakaových sušenek
200 g erstvého smetanového sýra
50 g moukového cukru
10 g plátkové elatiny
100 ml silné erné kávy
50 ml kávového likéru
150 ml smetany ke šlehání
50 ml smetanového likéru (Baileys)
okoládová zrna na ozdobení

Sušenky nalámeme na malé kousky a dáme na dno sklenek. erstvý smetanový sýr smícháme s moukovým cukrem. elatinu namoíme do studené vody a necháme 10 minut bobtnat. Pak okapeme elatinu (bez vody) rozpustíme v horké erné káv a necháme vychladnout.
Po vychladnutí ji smícháme s kakaovým likérem a vmícháme do sýra.
Krém nalijeme do skleniek  se sušenkami a uloíme do  chladniky na 2 hodiny tuhnout.
Smetanu vyšleháme na pevnou šlehaku a ochutíme smetanovým likérem. Do sklenek rozdlíme ochucenou šlehaku a ozdobíme okoládovými kávovými zrny.

Další sta píbhu z Pavlíniny cukráské ságy, která navazuje na prvou ást trilogie Pavlína Berzsiová dnes nepee:

Reformní snahy naší protagonistky a touha po originalit musela zákonit gradovat na soutních prknech. První absolvovanou soutí a Pavlínino premierové vítzství, bylo pedkolo Gastro Pragu, dále praské kolo s následným zaazením do cukráského praského týmu a zisk dvou bronz a jednoho stíbra.
A tady byl s definitivní platností pekroen rubikon. Jestlie se do této doby Pavlín podailo svj sisyfofský kámen reformy dotlait na vrchol kopce, tak tmito soutními úspchy jej definitivn pevalila na druhou stranu. Tím ledy zbytk nedvry roztály a Pavlína tak tímala ote svých pedstav a realizaci dalšího postupu ji pevn ve svých rukou.
Jak je známo, peníze dlají peníze, a úspch otevírá cestu dalším vavínm.
Nejinak tomu bylo i u Pavlíny - stále ješt svobodné -, která byla poctna nominací do národního týmu kucha a cukrá, jen se roku 88°zúastnil olympiády ve Franfurktu n. Mohanem a vracel se se zlatou medajlí.
Rok 1989 byl historickým mezníkem pro eskoslovensko, ale i pro slenu Blahovcovou - jak jist tušíte, s tímto píjmením se u brzy rozlouíme -.
Osudová stetnutí potkávají kadého lovka, a ani Pavlína nebyla výjimkou. Parta mladých lidí, ke kterým cukráská olympionika patila, poádala rzné výlety. Jednoho dne se do této spolenosti dostal jistý vysokoškolský student chemicko-technologické fakulty, pijmením Berzsi. Hovoil charakteristickou praštinou, a k údivu všech se a po ase zjistilo, e pochází od Košic a má maarské pedky. Pavlína se hned pi prvním setkání pistihla, jak se v ní rozharašily hormony, a v tomto rozpoloení se tšila na další setkání v part. Jenome ten chlap o ni ani mihlem oka nezavadil! To bylo na Pavlínu moc! Jak její vytrvalost a temperament zpacifikoval postupn Pelikána, tak o to rychleji zpracovala i Berzsiho, co nemohlo jinak skonit ne radniním ano i hej, ped oddávajícím úedníkem.
Listopadový pevrat pinesl na létajícím koberci pohádku iluzí, ale realita si strojov razila svoji nekompromisní cestu.
Pelikán obdrel zásah restituním šípem, mnila se jeho struktura a cukráský personál byl propuštn.
To ale na druhé stran vymanilo - tentokrát ji paní Berzsiovou - ze smluvního desetiletého závazku vi Restauracím a jídelnám.
Rok 1992 byl pro mladou paní zlomový, a to jak po pracovní i manelské stránce. Na základ lukrativní pracovní nabídky se musela stát vdovou!
Pozor, nejednalo se o ádnou nájemnou vradu svého manela, ale ono vynucené vdovství mlo pouze slamnou podstatu.
V uvedeném roce pi píleitosti svtové výstavy EXPO 92° ve španlské Seville, byla na dobu pl roku zprovoznna eská restaurace, a Pavlína Berzsiová byla poctna, spolu s panem Blakem z karlovarského grandhotelu Pupp, po celou dobu reprezentovat eské restauraní cukráství.
Pípravný tábor se rozloil v prostoru hotelu Forum (dnešní Corinthia), kde se probíraly a zkoušely detaily strategie pro akci svtového významu.
Mouníkový jídelníek spoíval ze 4 druh mouník na talíe, dva teplé a dva studené. V Puppu se poté sestavovala nabídka klasických dezert.
Suvorovovo heslo o tkostech na cviišti a lehkostech na bojišti, vzalo za své bezprostedn po píjezdu. Nejene praxe byla v protikladu s teorií, ale kámen úrazu dal pocítit svou tvrdost i v surovinách. Mouka vyrábná na 37 rovnobce má odlišné parametry ne tuzemská produkce. Hustota španlského tvarohu oste kontrastovala s hodnotami a chutí obdobného eského výrobku, a bohuel tvorba tí mouník byla postavena na tomto mléném produktu. Proto byly z nabídky vypuštny. Dva zbývající druhy doznaly technologických úprav s pihlédnutím k charakteristice španlského tvarohu. Výrobní norm ostatních produkt postaovaly dovezené domácí suroviny.
Pracovní doba spoívala v šesti dnech v týdnu od 14 hodin do 1 hodiny ranní. Trefit pesnou dobu podávání jídla byla v tomto pípad sázka do loterie. Domorodci inklinují k hlavnímu jídelnímu chodu a kolem 16 hodiny. Avšak svtová výstava je babylon jazyk a úmrn tomu i stravovacích návyk. Kdy se denní asová nabídka podaila národnostn zprmrovat, tak bylo pozoruhodné sledovat, jak se v mouníkové oblasti mní poadavky se zmnou roního období. V jarních msících pevaoval odbyt v klasických ezech podávaných na mísách. Léto vzbuzovalo v chuových orgánech zákazník touhu v jednoporcových mounících typu povidlových taštiek, teplých závin s vanilkovou omákou i studených, a se jednalo o pomeranový sorbet nebo jogurtový krém.
eská výprava v kadém pípad zabodovala, protoe Španlé pišli eské kuchyni na chu, a lze dokonce hovoit o urité klientele, která ji mla do eského restauraního pavilonku vyšlapanou cestiku.
I kdy byl v týdnu k dispozici pouze jeden den volna, býval vesms vyuíván k zempisným a kulturním poznatkm. Sama Pavlína s vypjeným autem najezdila pes 3 000 km.
Ze Sevilly je to piblin stejn tak daleko k Atlantickému oceánu jako ke Stedozemnímu moi nebo do Afriky, Portugalska i Gibraltaru. Samozejm, e nezbytnou podívanou byla proslulá španlská korida.

- pokraování -


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku