�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Smetanové bonbony

Autor: Jürgen Lebelt
Datum vyd�n�: 24.04.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3232

Základem pro výrobu èokoládových bonbonù bývá ganache. Je to smìs smetany a èokolády, kdy vzájemný pomìr surovin mívá rùzné složení a øídí se úèelem jeho použití. Bonbony z ganache se sice nevyznaèují velkou trvanlivostí, ale rychlostí zhotovení.

Základem pro vlastní výrobu èokoládových bonbonù bývá èasto ganache  (èti ganáš). Jedná se o smìs smetany a èokolády, kdy vzájemný pomìr obou surovin mívá rùzné složení a øídí se úèelem jeho použití. Bonbony z ganache se sice nevyznaèují velkou trvanlivostí, ale pøedností tohoto zpùsobu výroby je rychlost zhotovení.

Lze doporuèit následující recepturu:
Smetana a èokoláda v rovném podílu vytvoøí velmi mìkkou, ale v dostateèné možnosti formování ganache.

Smetana v pomìrovém složení k èokoládì
1:1.5  - vytvoøí ganache, která je po nastøíkání mìkká
1:2     - kdy je tento pomìr vhodný pro støíkaného lanýže
1:2.5   - vytváøí možnost vypichování
1:3      - je vhodný ke krájení
1:4      - dosahuje pevnosti a suchosti

Použijeme smìs smetany (150 g) a 70 % èokoládové polevy (225g) v pomìru mezi 1:1.5 až 1:2. Pro zhotovení hmoty zahøejeme smetanu, ale nesmíme ji pøivést do stavu varu. Èokoládu nakrájíme nožem, vložíme do nádoby a vlijeme teplou smetanu. Stìrkou nebo lžící pozvolna promícháváme do doby, než se èokoláda rozpustí a vytvoøí se homogenní hmota.
Podmínkou skonèení míchání je, že vzniklá hmota musí být v každém pøípadì bez potíží tekutá, aby byla zaruèená roztíratelnost.
Hmotu uložíme do pravoúhlé nádoby, zakryjeme a umístíme do lednièky.
Druhý den nasypeme trochu kakaového prášku do hrneèku a ganache nakrájíme na kostky. Z kostek vytvoøíme kulièky a vyválíme je v kakaovém prášku (nepoužíváme sladké kakao!), aby kulièky byly pøíjemnì nahoøklé a nikoli sladké. Hmotu pøi pøípravì mùžeme navíc aromatizovat dle vlastního vkusu a poznatkù. Trvanlivost výrobku nemá dlouhou dobu, ale chceme-li ji trochu prodloužit, použijeme pøi zhotovování glukózový sirup.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku