�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Mslov tsto a jeho vynlez

Autor: Bohumil Hlavsa
Datum vyd�n�: 22.04.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3231

Tsto pevlel a nkolikrt za sebou sloil a potom jej nechal upci. Pi oteven pece byl velice pekvapen, kdy se upekla velik koule, kterou nemohl ani vyndat. Pi pozdjch zkoukch, kdy pekl chlb bez kvasnic,
vdy obdrel l

Máslové listové tsto vzniklo vlastn náhodou. Vynalezl jej cukrá Glaudo Gelée v r. 1600 v Chateau de Chamague ve Francii, který pocházel z chudé rodiny. Tenkrát pracoval jako tovaryš v jeho rodném mst u jistého cukráe a pekae. Jednoho dne zpracovával Gelée chlebové tsto, ovšem po francouzském zpsobu z pšeniné mouky pro domácí spotebu.
Protoe jeho zamstnavatel byl nemocen, umínil si, e pro nho zhotoví zvlášt dobrý chléb.
Vzal asi 20 dkg chlebového tsta, udlal z nho kouli, kterou potom rozválel a zabalil do nho kus prodlaného másla.
Tsto takto zhotovené peválel a nkolikrát za sebou sloil a potom jej nechal upéci. Pi otevení pece byl velice pekvapen, kdy se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat. Pi pozdjších zkouškách, kdy pekl chléb bez kvasnic,
vdy obdrel lehouké a kehké peivo, ani se dopátral pravé píiny jeho vzniku.

Tento šikovný mladík ml zálibu vedle svého oboru té v malíství.
Kdy jeho zamstnavatel po ase zemel, vnoval se Gelée opt malíství, ve kterém i pes urité úspchy nenalezl po em touil. Proto po ase pijal místo u jednoho cukráe, jemu dopomohl svým vynálezem k proslulosti jeho firmy. Zde pracoval mladý cukráský pomocník jménem Luigi Mosca, jeho starší bratr ml ve Florencii cukráství. Gelée mu vypravoval o svém vynálezu, který mu také pedvedl. Luigi vyrozumnl svého staršího bratra o této novince a ten pemluvil Geléeho, aby šel k nmu pracovat do Florencie. Tam Gelée v prbhu 18 msíc svj objev zdokonalil. Firma cukráe Moscy v v dsledku vynálezu se tak rozšíila, e ani ti nov vzniklé filiálky nestaily pokrýt poptávku.

V celé Itálii povaovali za vynálezce máslového tsta cukráe Mosca, a Gelée tajemství výroby uchoval pro sebe a pracoval ve zvláš oddleném sklep beze svdk. To velice trápilo jeho patrona, který by se velice rád tajemství výroby zmocnil. Zaídil to tedy tak, e jednoho dne poslal tovaryše Gelée na jakousi cestu a v dob jeho nepítomnosti zbudoval ve sklep tajnou komoru, odkud potom pihlíel, kterak Gelée s tstem manipuluje. Kdy vše náleit vypozoroval, umínil si, e vynálezce odstraní a zmocní se jeho vynálezu. Uritou intrikou se skuten podailo, e byl Gelée jednoho dne zaten a uvznn. Ve vzení onemocnl a byl by snad i zemel, kdyby se mu nenaskytla píleitost k útku. Odešel do íma a nedbaje svého vynálezu, vnoval se své staré zálib malíství a jako 82-letý malí zde skonil svou ivotní dráhu. Vynález takto opanoval cukrá Mosca a byl ješt dlouho jeho tajemstvím, ne receptura vstoupila ve všeobecnou známost.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku