�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Croquembouche

Autor: Mirka Slavkov
Datum vyd�n�: 23.05.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3183

Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem.

fiogf49gjkf0d
Croquembouche, znamenajc kve francoutin kehk kousnut, zaujm na svatebn tabuli ve Francii dominantn msto, kter u ns nle svatebnmu dortu, a obad vstupu dvou mladch lid do manelstv bez tto nrodn cukrsk dekorace je nemysliteln.
Vrobek je ryze francouzskou specialitou sestvajc z odpalovan hmoty plnn paskm krmem, avak ne tm, kter je u ns znm jako okoldov krm. Jedn se o francouzsk vaen puding  ze loutk a hladk mouky, dochucen rumem.
Zkladnu monumentu vytv nosn zklad zhotoven z grilie na kter se usazuje postupn tvoen konstrukce croquenbouche zhotovovan kulikami profiterolkami, kter se  navzjem slepuj tavenm cukrem do konen podoby vtvarnho zmru.

Vrek profiterolek se ped mont namo do karamelu, polo na alobal a nech zatuhnout. Tm se vytvo sklovit ploka zajiujc jednak funkci vazby stavebn konstrukce a zrove dotv estetick dojem zhotovenho dla. Dozdoben konenho tvaru se provd karamelem.
Croquembouche proel postupem doby designovou evoluc, kdy se dve dokrloval karamelovou sovinou, kterou dnes nahrazuj karamelov ploky.
Takt i grili mv svj rznorod pvod, kdy k jednomu zhotoven na souti byl dokonce pouit popcorn.
Achilovou patou grilie je  vlhkost, kdy na rozdl u karamelu absorpn handicap dnes dorovnvme izomaltem, ale pi vrob grilie potebujeme mt navc  i meteorologickou pze.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku