�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Smetana a tuk vyvolvaj pocit tst

Autor: TK
Datum vyd�n�: 16.05.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3182

Zejmna vzorky s vym obsahem tuk "oslovily" ty mozkov oblasti, kter se sten pekrvaj s oblast odpovdnou za vnmn chuti. Z toho podle vdc vyplv, e mozek vnm nejen chu, ale i sloen jdla .

fiogf49gjkf0d

Jdlo  bohat na smetanu nebo tuky vyvolv v mozku ohostroj tst. Odhalen britskch vdc by mohlo vysvtlovat, pro se nkte lid nemohou nabait zmrzliny nebo dezert. Vdci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britsk Oxfordsk univerzity nabdli svm pokusnm osobm nepli vbn  jdlo  - chuov neutrln celulzovou kai s pms vody, kukuinho oleje, sirupu nebo obyejnho rostlinnho oleje. Bhem podivnho obda mili vdci aktivitu mozku jeho astnk pomoc potaovho tomografu. A vsledek? Tuk v stech aktivuje centrum tst v mozku. Zejmna vzorky s vym obsahem tuk "oslovily" ty mozkov oblasti, kter se sten pekrvaj s oblast odpovdnou za vnmn chuti. Z toho podle vdc vyplv, e mozek vnm nejen chu, ale i sloen  jdla  .
Tun smsi krom toho oivily cingulrn kru, tedy oblast mozku, kter se rovn aktivuje dalmi pjemnmi zitky, jako jsou nnosti, svdn vn nebo vhra v loterii. To vysvtluje, pro lid zvlt rdi jed  potraviny  napklad s obsahem smetany. Britsk vdec v, e pesn rozpoznn tukov  stravy  je dsledkem evoluce. Lidem byla tato schopnost dna, aby se pedzsobili na dobu nedostatku  potravy  . Pekvapiv tak neexistuje dn druh  jdla  , jemu by se lovk zsadn vyhbal. Pkladem jsou sliznat delikatesy jako kavir nebo losos. V budoucnu by pr mohly nov poznatky poslouit k vrob zcela novch  potravinskch  produkt, kter ol n mozek. Bylo by mon napklad vytvoit  npoje  , kter chutnaj jako ledov, a pitom maj pokojovou teplotu. (tk)


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku