Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Ovoce v cukrářských výrobcích jako lék

Autor: Rudolf Vrbský
Datum vydání: 8.4.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3166

Cukráři věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků. V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.

fiogf49gjkf0d

Mistři cukráři v dobách svého rozmachu, a to již ve druhé polovině předminulého stroletí a až do druhé světové války se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých mediciálních bonbonů a také různé dietní pečivo, jako jsou piškoty nebo suchary. Měli pro ně mnoho vlastních, praxí odzkoušených potravinářských surovin. Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků. V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.

Ananas - podporuje trávení, zvláště bílkovin, umrtvuje choroboplodné zárodky
Angrešt - povzbuzuje činnost střev a žaludku, je dobrý i při zácpěBanán - je výživný a lehce stravitelný
Borůvky - hojí i stahují, lze je použít při dráždění žaludku, působí příznivě na cévy
Brusinky - jsou výborným dochucovadlem, podporují tzrávení
Citron - podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži
Datle - jsou velmi výživné a podněcují chuť k jídlu
Fíky - působí na stolici, čisté lístky se používají na rány
Gdoule - používá se jako koření, semeno též na obklady
Hrozny - působí na látkovou výměnu, povzbuzují činnost ledvin
Hrušky - působí proti zácpě, chladí
Jahody - chladí a čistí krev
Jablka - ochlazují při zimnici
Maliny - povzbuzují chuť k jídlu a chladí
Meloun - působí močopudně
Meruňky - zvláště dobré jako huspenina pro nemocné, posilují srdce
Pomeranč - chladí při zimnici, povzbuzuje játra a ledviny a látkovou výměnu
Rajská jablka - působí na ledviny
Rybíz - chladí při zimnici, podporuje chuť k jídlu
Švestky - povzbuzují játra a ledvinyTřešně - jsou výživné a oberstvují
Broskve - jako meruňky


Vytisknuto dne 11.12.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku