�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Krm a marcipn - snesou se spolu na dortu?

Autor: teni
Datum vyd�n�: 11.03.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3151

Marcipn by neml do lednice pijt vbec! Chlad ano, vlhkost ne! Opravdu vlhne cukrov sloka. A kdy tam dte dort z pravho marcipnu tak do rna bude vypadat jak oslizl!! Nejvc zle na jeho sloen .

fiogf49gjkf0d

Z dotaz a odpovd naich ten na tma, zdali se snese se krm na dort s marcipnem?

Dlala jsem dorta-podkovu z okovho tsta a krmu (nastaven mounou ka). Dort jsem normln rozkrojila, potela krmem. Na vrch  jsem dala krm a cel pokryla marcipnem (domc: su. mlko, tres, cukr, omega...) kter jsem vyvlela na placku. Okraje (obvod) dortu jsem ozdobila krmem - klasicky vlnky a tak. Ale krm na marcipnu mi zaal opadvat a marcipn zvlhnul, ale jen tam, kde byl krm, take obvod dortu jsem musela ozdobit msto krmem okama. Byla jsem zklaman, myslela jsem, e to bude dret, ale nevim, co se s m nesnese. Te bych chtla dlat zase dort-dmsk poprs a taky bych ho chtla pokrt cel marcipnem, ale nevim m povrch ozdobit, kdy krm nedr. Myslela jsem, e by to mohllo jt okoldovou polevou, jak se prodv v obchod a sek se nech rozpusit ve vod. Nem nkdo zkuenosti? Budu vdn za kadou radu.

J mm taky patn zkuenosti s potahovnm marcipnem, kter z bok  ztk, naposledy jsem mla pothnutou panenku a do rna mi cel sukn ztekla (ale je pravda e jsem mla u mlo marcipnu a tak byl tenk). Ozdobila jsem ji krmem. Zrovna vera jsem dlala poprs a protoe jsem mla obavu co by mi na tom marcipn udlal, tak jsem cel dort potela ttcem s mkkm chlupem okoldou z pytlku co je rychle tuhnouc, naedn slunenicovm olejem(pkn se s n pracuje, netuhne pod rukou a po ztuhnut se dobe krj, bl se d i obarvit). Pouila jsem jednu blou a asi pl pytlku okov a malinko jsem to pibarvila ervenou. Take to vypadalo jako oplen tlo. Po ztuhnut, co chvli trv, jsem to ozdobila rovoervenm krmem a malmi stbrnmi perlikami jsem posypala podprsenku. Z velkch udlala dvojit nhrdelnk a vsledek byl asn, nad m oekvn.

Marcipn by neml do lednice pijt vbec! Chlad ano, vlhkost ne! Opravdu vlhne cukrov sloka. A kdy tam dte dort z pravho marcipnu tak do rna bude vypadat jak oslizl!! Nejvc zle na sloen marcipnu. Vm, e se pidva fondn (co je na polvan vtrnk) nebo glukoza - glukozov sirup.
Nebo potahuj dorty K2 - sice je to nhraka - spe jako fondant, ale zato se v lednici neroztee, ale ztuhne.

J pouvm k potaen dort marcipn smchan s fondnem na polvn vnek. Ovem mm na mysli opravdov mandlov marcipn, ne nhraku ze suenho mlka. D to trochu prce, ne ze dvou tuhch hmot zpracuji rukama vlnou "plastelnu", ale vborn se na cukru rozvl, je pkn bl a vborn se barv. Dort potrm blm krmem, jednou jsem pouila tmavou marmeldu pod svatebn dort (to byl npad!) a hmota se na jednom mst protrhla, zplatovan msto bylo pod zbarven rov. Tato hmota v lednice i s krmem neudl vbec nic, je naprosto v podku i druh den.

Marcipan se nesn se elatinou - zane se t roztkat. Marcipn (pouila jsem opt prav) mu nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s nm nestane, jen asem ztuhne.

Zkouela jsem na zdoben dortu pout msto pravho marcipanu hmotu K2 - i kdy se mi lepila vc ne marcipn, mm ji radji - lp se mi s n pracuje a lepen jde odstranit pouitm potravinskho krobu (osobn nezkoueno). Taky vyjde K2 levnji ne kupovan prav marcipn. K2 tuhne mnohem rychleji a bhem nkolika dn je tvrd jak kmen - take jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jdlu, chce to zdobit tsne ped darovnm dortu....


Vytisknuto dne 16.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku