�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SIGEP 2016 - Cesta k èokoládì / -5.

Autor: Jiøí V. Øezáè
Datum vyd�n�: 06.02.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3133

Celkový rozsah výrobní kapacity èokoládových „tempírek“ zaèíná na hodnotì zásobníku 10 kg a jeho top možnosti v temperování nalezneme o v zásobníkové kapacitì 60 kg èokolády a hodinovém výkonu 200 kg, který nám pøedstavuje model TOP

fiogf49gjkf0d

Španìlský conquistador Hernán Cortéz by nìvìøil vlastnímu zraku kdyby mohl spatøit podobu toho, èeho se zmocnil na své kolonizaèní výpravì  po jihoamerickém kontinentu, kdy zjistil u domorodých indiánù zvláštní nápoj, který získávali zpracováním plodu stromu Theobroma neboli kakaovníku, kakaové boby. Dobyvatel dovezl tento pro Evropu neznámý plod, z kterého se zpracovával èokoládový nápoj, do Španìlska odkud se dostal do prostøedí paøížského dvoru, odkud putoval do Holadska, kde doznal významné promìny, která ve svých hrubých rysech zùstává do dneška. A to v podobì tabulkové èokolády.
K tomu abychom získali kvalitní èokoládovou pochoutku, je zapotøebí pøesná receptura a kvalitní strojní zaøízení vèetnì dodržení, lze øíci až alchymistického postupu k docílení vysoké kvality. K tomu je nutné vlastní mimoøádné strojní techniky vèetnì temperovacího zaøízení.

 



Výrazným oborovým pøedstavitelem temperovacích zaøízení èokolády je firma SELMI, která byla rovnìž pøítomna na svìrovém veletržním festivalu.
Jeho strojní produkt Color EX je sprintérem v øadì výrobkù SELMI, který zvládne vytemperovat 1 kg èokolády v hodnotì èasu 1 minuty. Protože jeho kapacitní zásobník má prostor pro 12 kg èokolády  o výkonu  50 kg za hodinu, je tak králem výrobní øady temperpovacích strojù znaèky SELMI. Temperovací zaøízení je vybaveno automatickým systémem pro kontrolu cirkulace èokolády.

Dalším vystavovaným exponátem byl rovnìž výkonný typ PLUS EX vyznaèující se digitálním kontrolním panelem a jeho zásobníková kapacita si lehce poradí se 24 kg èokolády s hodinovou produkcí 90 kg temperované hmoty. Novinkou tohoto zaøízení je odnímatelné šroubové èerpadlo. Tímto se usnadní a i urychlí èistící servis a zároveò i možnost použití jiného druhu èokolády. Zároveò tento šroubový systém umožòuje i lehèí manipulaci s doplòkovou surovinou, napø. oøíšky, burizony apod. která jsou doplòkovou souèástí èokoládového výrobku.  Práce tohoto stroje umožòuje pøi výstupu zpracovávané hmoty  její okamžité umístìní do zvolené formy bez další pøídavné manipulace.

Pro velkokapacitní výrobny byla k dispozici prohlídka siláka mezi stroji znaèky SELMI, kterým byla
FUTURA vyznaèující se objemovou kapacitou úložného tanku v hodnotì 35 kg v temperanèní hodinové produkci 170 kg èokolády.
Tento stroj je vìtšíhoho rozmìru a je tak vhodný pro støední až velké výrobní prostory.



Akèní výrobní rádius spoleènosti SELMI kromì strojù pro temperování èokolády zasahuje rovnìž i zaøízení pro pražení kávových zrn.
Celkový rozsah výrobní kapacity èokoládových „tempírek“ zaèíná na hodnotì zásobníku 10 kg a jeho top možnosti v temperování nalezneme o v zásobníkové kapacitì 60 kg èokolády a hodinovém výkonu 200 kg, který nám pøedstavuje model TOP.

 

Temperace èokolády je svou podstatou proces, který má znaèný vliv na koneèný výsledek její kvality. Pøi temperovacím procesu je snaha o dosažení krystalické struktury, která má významný podíl na charakteru èokolády a udává rovnìž tón úrovnì její senzoriky.
Kvalitní temperace má rozhodující vliv na prùbìhu technologie celkového zpracování, vzhledu èokoládového produktu, zejména lesku a doby trvanlivosti.

 

 

Temperace èokolády je nezbytný úkon, však dosti nároèný, kdy tzv. „kousek uhnutí  stranou“ dokáže zhatit naše zámìry, nehledì k tomu, že každý druh èokolády si vyžaduje specifické podmínky. Receptury, které se pro temperaci uvádìjí,  ne vždy jsou sestavovány tìmi, kteøí se tímto nároèným technologickým procesem zabývají v laboratorních podmínkách a tak ani ty, ne vždy pøinesou žádaný efekt. Nejlepší zpùsob temperance je prostøednictvím temperovacích strojù, kterých na italském veletrhu bývá vždy velké množství, takže kdo se hodlá èokoládou vážnìji a ve vìtším rozsahu zabývat, tak si urèitì pro své potøeby v návaznosti na stupeò svých nárokù zde mohl dobøe vybrat.

Uvedené tempírovací stroje zastupuje v Èesku firma CESK a.s. Brno

 - pokraèování -


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku