�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


OCHRANA ZDRAV PI PRCI

Autor: red-
Datum vyd�n�: 11.09.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=308

Zkon . 258/2000 Sb., o ochran veejnho zdrav se v dlu 7 vnuje ochran zdrav pi prci. Zde je uvedena povinnost vech zamstnavatel zaazovat prce do kategori, bez ohledu na to zda a kolik zamstnv osob.

fiogf49gjkf0d

 

Zkon . 258/2000 Sb., o ochran veejnho zdrav se v dlu 7 vnuje ochran zdrav pi prci. Zde je uvedena povinnost vech zamstnavatel zaazovat prce do kategori, bez ohledu na to zda a kolik zamstnv osob.

            Prce se zaazuj do ty kategori a to podle mry vskytu faktor, kter mohou ovlivnit zdrav zamstnanc. O zaazen prac do druh, tet nebo tvrt kategorie  rozhoduje  orgn ochrany veejnho zdrav okresn hygienik na zklad nvrhu pedloenho zamstnavatelem. Ostatn prce, kter nejsou zaazeny se povauj za prce kategorie prvn.

            Zamstnavatel, kter zamstnv fyzick osoby v pracovn prvnch nebo obdobnch pracovnch vztazch je povinen  nvrh na zaazen prce do kategorie pedloit  okresnmu hygienikovi do 30 dn. Tato lhta je zvazn pro zamstnavatele zanajc provozovat pracovn innost. Rovn tak je zamstnavatel  povinen  ihned oznmit okresnmu hygienikovi kadou zmnu podmnek vkonu prce, kter by mohla mt vliv na jej zaazen do pslun kategorie.

            Zamstnavateli, kter zahjil prci ped 1.1.2001 ( kdy nabyl innosti zkon . 258/2000 Sb. ) ze zkona vyplv povinnost pedloit okresnmu hygienikovi nvrh na zaazen prac do tvrt kategorie nejpozdji do 30.6.2001, nvrh za zaazen  prac do druh a tet kategorie do 1.1.2002; tato lhta vak byla novelizac zkona o jeden rok prodlouena  a tud nvrh na zaazen prac do druh a tet kategorie mus zamstnavatel pedloit nejpozdji do 1.1.2003.

            Kritria, faktory a limity pro zaazen prac do kategori stanov provdc prvn pedpis, a tm je Vyhlka MZd  . 89/2001 Sb. Jednotliv rizikov faktory , jejich limity, zpsob jejich zjiovn a hodnocen, minimln rozsah opaten k ochran zdrav zamstnanc a tak poadavky na pracovn prosted a pracovit jsou uvedeny v Nazen vldy .178/2001 Sb.

V nvrhu na zaazen prac do kategori zamstnavatel uvede vsledky hodnocen rizik monho ohroen zdrav vetn vsledk men jednotlivch faktor pracovnch podmnek, pro ne jsou stanoveny limity. Tato  men mus provst akreditovan i autorizovan  osoba ( laborato ) i hygienick stanice. Pvodn bylo v zkonu stanoveno, e men  kter slou jako podklad pro nvrh nesm bt star ne jeden rok. Dky novelizaci zkona se u kategori druh a tet  pipout i men star jednoho roku, pokud jako vsledek odpovd podmnkm na pracoviti. Men lze  nahradit i vpotem.

V nvrhu dle mus bt uvedeny poty zamstnanc v jednotlivch kategorich a zpsob zajitn ochrany jejich zdrav.

            Prce zaazen do kategorie  tet a tvrt ( pop. i druh, pokud takto rozhodne pslun orgn ochrany veejnho zdrav ) se povauj dle zkona za rizikov. Zamstnavatel, na jeho pracoviti se tyto prce vykonvaj, je povinen zabezpeit men faktor pracovnch podmnek, pokud o n pod zazen vykonvajc zvodn preventivn  pi nebo pokud tak stanov rozhodnutm orgn ochrany veejnho zdrav, pedloit rozsah opaten k omezen faktor nepzniv  ovlivujcch  zdrav na nejmen rozumn dosaitelnou mru ( tj. pomr mezi nklady vynaloenmi na omezovn faktor nepzniv ovlivujc  zdrav zamstnanc a jejich pnosem pro ozdravn pracovnch podmnek). O prci na rizikovch pracovitch se vede evidence, kter je pesn urena zkonem ( 40 zkona .258/2000 Sb. ).

 

            Pro podn nvrhu na zaazen prac do kategori neexistuje dn oficiln vydan formul. Abych Vm usnadnila podn nvrhu, uvedu co mus tento obsahovat.

 

Nleitosti nvrhu na zaazen prac do kategori:

1)      pesn oznaen zamstnavatele, adresa sdla, IO

2)      msto vkonu prce

3)      pesn specifikace jednotlivch prac

      u nich   -     celkov poet pracovnk, kte danou prci vykonvaj, z toho en

-        rizikov faktor

-        doba expozice riziku

-        vsledky men

-        kategorie

-        zpsob zajitn ochrany zdrav zamstnanc

 

 

daje z bodu 3 je t mono uvst v tabulce, kter me vypadat nsledovn:

 

 

nzev prce

   poet pracovnk

hodnocen faktor

vsledn kategorie

  celkov

z toho en

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvtlivky: A prach

                     B chemick ltky

                     C hluk

                     D vibrace

                     E neionizujc zen a elektromagnetick pole

                     F ionizujc zen

                     G fyzick zt

                     H pracovn poloha

                      I zt hlukem

                      J zt chladem

                     K psychick zt

                     L zrakov zt

                     M prce s biologickmi initeli

 

 

Kad faktor se zaad do pslun kategorie ( 1-4 ). Prce spojen s expozic nkolika faktorm se zaad do kategorie odpovdajc nejnepznivji hodnocenmu faktoru.

 

            Nyn  uvedu, kter faktory by mly bt zhodnoceny nap. v cukrsk vrob a jak se tyto zaazuj. U kad prce ( profese ) nemus bt hodnoceny vechny z ne uvedench faktor.

 

 

A - PRACH

kategorie druh ( dle K2 ) prmrn expozin limity v pracovnm ovzdu jsou vy ne 30% hodnoty ppustnho expozinho limitu ( PEL ) stanovenho v Nazen vldy .178/2001 ( nap. pro mouku in PEL 4 mg/m3 )

kategorie tet ( dle K3 ) prmrn expozin limity jsou vy ne PEL, avak

 nepekrauj  trojnsobek tto hodnoty

kategorie tvrt ( dle K4 ) koncentrace prachu je vy ne je stanoveno pro tet kategorii

 

C HLUK

K2 fyzick prce bez nrok na duevn soustedn, kde zamstnanci jsou exponovni hluku v rozmez 70-85 dB

K3 pro tyt prce pi expozici hluku 85-105 dB

K4 hodnoty hluku jsou vy ne u K3

 

G FYZICK ZT̎

K2 nap.poty pohyb vykonvanch malmi svalovmi skupinami ruky a prst nesm pekroit pi vynakldan maximln svalov sle 3% hodnotu 110, pi 6% svalov sle 90  pohyb /min.

K3 nap. poet pohyb vykonvanch malmi svalovmi skupinami ruky a prst je vy ne pro K2

 

 

H PRACOVN POLOHA

K2 v prbhu prce vykonvan vsed nebo vstoje i pi stdn poloh se vyskytnou i jednorzov zmny poloh, nap. pedklon trupu od 20 60o, pedklon hlavy 15-25oad. Doba trvn pracovnch kon spojench s uvedenmi polohami se pohybuje od 1-8 minut, nepekrauje 160 minut za smnu.

K3 prce vykonan za podmnek pekraujc limity uveden pod K2

 

I ZT̎ TEPLEM

K2 nen definovna

K3 nejsou dodrovny mikroklimatick podmnky celosmnov anebo krtkodob nosn a  jsou nutn reimov opaten. ( zjednoduen lze ci, e mikroklimatick podmnky jsou dodreny, jestlie pi danm druhu prce je chladnm obdob roku teplota na pracoviti 13-20

oC, v teplm obdob roku 16-27 oC )

 

J ZT̎ CHLADEM

K2 trval prce v prostorch, kde mikroklimatick parametry jsou ni ne odpovd tepelnm podmnkm. Prce spojen se stdnm pobytu v teple a chladu, nap. v chladrnch vce ne 15x za smnu.

K3 prce vykonvan po dobu del ne 4 hod./smnu v prostorch s teplotou +4 oC a ni nebo po dobu dle ne 1 hodinu pi teplotch nich 

 

 

            Znovu uvdm, e kad faktor bude posouzen zvl᚝ a na zklad men i vpot bude urena jeho kategorie. Hodnoty jednotlivch faktor se nestaj ani neprmruj. Vsledn kategorie odpovd nejnepznivji hodnocenmu faktoru.

 

            Pro plnost jet dodvm, co rozumme pod jednotlivmi kategoriemi:

         Do prvn kategorie se zaazuj prce vykonvan za podmnek, kdy nen pravdpodobn nepzniv vliv na zdrav zamstnance.

         Do druh kategorie pat prce, kdy ukazatele faktor, jim jsou zamstnanci vystaveni nepekrauj hygienick limity, ale nelze vylouit, e pi tto me expozice se u vnmavch jedinc neprojev nepzniv inky na zdrav.

         Do tet kategorie prce, pi nich nen expozice zamstnanc faktorm spolehliv snena technickmi opatenmi na rove stanovenou hyg. limity a pro zajitn ochrany zdrav zamstnanc je nezbytn nutn pouvat osobn ochrann prostedky, init organizan a jin opaten.

         Do tvrt kategorie  se zaazuj prce spojen s vysokm rizikem ohroen zdrav, kter nelze zcela vylouit ani pi pouvn dostupnch a pouitelnch ochrannch opaten.

 

 


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku