�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vroba marcipnu

Autor: Tom Sedlek
Datum vyd�n�: 29.08.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3078

V obou receptech je nutno mt loupan mandle co nejjemnji umlet, v komernch zaizench se lisuj mezi vlci, m jemnji mlet, tim je vysledek lep.

fiogf49gjkf0d
Marcipn se pouv v kuchyni ji od 16. stoleti, a u jako napl, ozdoba i "poleva" dortu a ml by obsahovat nejmn 25 procent mandl, jinak se mluv o mandlov past. Prav marcipn se vyznauje mnostvm 50% mandl.

V obou receptech je nutno mt loupan mandle co nejjemnji umlet, v komernch zaizench se lisuj mezi vlci, m jemnji mlet, tim je vysledek lep.
Je nutn urit opatrnost s barvenm. Nejlep je zaschl ozdoby obarvit za pouit modelsk stkaci pistole, ovem chce to cvik (a investici). Nebo tteek, trplivost a pevnou ruku, m nen eeno, ze nelze doshnout skvlch vsledk s pedem obarvenou hmotou.



NEVAEN MARCIPN
120 g moukov  cukr
120 g mlet mandle(viz. ve)
1 vajen blek
petka soli

Ve dobe propracujte dohromady, dokud nevznikne hladk hmota, uchovvejte v lednice v igelitu bez pstupu vzduchu.


VAEN MARCIPN
jako "dil" mete pout reba sklenici nebo hrnek,
dleit je pomr

3 dly moukovho cukru
1 dl vody
4 dly jemn mletch mandl

Svate cukr s vodou a a se rozpust, pisypte mandle a michejte a se hmota pestane asten lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hnteme devnou vaekou, a je chladnj tak rukou, nejlpe na mramorov desce. Propracujte a hmota zchladne a je hladk, skladujte opt v chladnice v igelitu.


Vytisknuto dne 17.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku