�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Olivov olej

Autor: Enzo del Monte
Datum vyd�n�: 10.08.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3067

Odbornci doporuuj olivov olej skladovat na tmavm mst, pi pokojov teplot a uzaven. V zaven lhvi me bez problm vydret i dva roky, ale po oteven se z oleje vytrc chu

fiogf49gjkf0d

 
                                                Olivov olej

Italsk kuchyni dv pednost zhruba 80 procent ech. Pizza, tstoviny, olivov olej, to jsou nejznmj z potravin, kter dali Italov svtu. Olivov olej je tradin soust italsk kuchyn ji od antickch dob. Tento zklad stedomosk stravy m mnoho pozitivnch ink na zdrav.
"Je to elixr ivota. Nedvn studie dokzaly, e olivov olej chrn aluden a stevn sliznici, napomh lepmu fungovn jater, lunku a slinivky. Sniuje tak hladinu cholesterolu v krvi," k Enzo Morano z kuchask koly Societ di Dante Alighieriho v Sien. Antioxidanty chrn tlesn buky a zpomaluj proces strnut.
Nejlpe psob olivov olej na lidsk zdrav pi konzumaci za studena, proto se v italsk kuchyni bn pidv do salt a studench omek, podv se tak na bruschett (pltek opeenho chleba), kde jeho chu a vn vyniknou nejvc. "Vbr olivovho oleje samozejm zvis na volb kadho lovka, ale pesto existuje pr pravidel. Olivov oleje intenzvn chuti je lep kombinovat s chuov vraznmi pokrmy, zatmco oleje s jemnj chut se doporuuj pouvat pro ppravu jdel mn vraznch," vysvtluje Enzo Morano.
Jemnj oleje se pouvaj na brambory, cukety a zelen fazolky. Oleje vraznjch chut zase pi pprav lutnin nebo paprikovch lusk. Olivov olej se vak me pouvat i pro vaen a peen, hod se i k dochucen polvek.

Olivov olej - lisuj se cel plody

"Zsadn rozdl mezi olivovm olejem a jinmi oleji spov v tom, e zatmco olivov olej se zskv lisovnm pmo celch plod, vtina ostatnch olej se vyrb lisovnm semen. Kvalitu olivovho oleje ovlivuje bezpoet faktor - zem pvodu, lokalita, nadmosk vka, klima, doba sklizn, zpsob zpracovn a podobn," vysvtluje Zdeka Panovsk z stavu chemie a analzy potravin Vysok koly chemicko-technologick v Praze.
Z plod rznch odrd - a ve svt jich jsou stovky - lze podle slov odbornice zskat olej lic se v barv, chuti, vni, ale kvalita tchto olej me bt pitom stejn.
Oleje se obecn dl na panensk a rafinovan, nebo na smsi obou. Panensk oleje jsou lisovny za studena, to znamen pi teplotch do 50 stup Celsia, u velmi kvalitnch olej se teplota pohybuje kolem 27 stup Celsia. "Tmto zpsobem mohou bt zpracovny i jin oleje, napklad slunenicov," k Zdeka Panovsk.
V duin oliv je mnoho aromatickch ltek, kter jsou zdrav prospn, proto se u olivovho oleje dv pednost zpracovn za studena (panensk olej). "Tmto zpsobem se zachovvaj napklad vitamny, antioxidanty a nkter esenciln oleje," dodv odbornice. Rafinovan olej je chuov neutrln.

Olivov olej - oleji neprospv slunce

Olivov oleje se dl na zklad mezinrodnho standardu do nkolika skupin podle pvodu a zpsobu zpracovn. Nejdleitj podmnkou pro uren kvality je obsah kyselin, dal metodou je senzorick analza ("pracovn nstroj" odbornk je zde jen ich a chu).
V Itlii kupuj lid olivov olej obvykle v mst vroby, v rodinnch firmch. Ne olej koup, ochutnaj ho a vyberou si, kter jim nejvce sed. Za kvalitu ru vrobce. U oleje kupovanho v bnm obchod je kvalita kontrolovna a oficiln doloena. Na etiket je uveden druh oleje a datum trvanlivosti, ta by nemla bt del ne 18 msc ode dne vroby.
Odbornci doporuuj olivov olej skladovat na tmavm mst, pi pokojov teplot a uzaven. V zaven lhvi me bez problm vydret i dva roky, ale po oteven se z oleje vytrc chu. Olivovmu oleji neprospv svtlo a slunce a pokud je del dobu v teplot ni ne 10 stup, me se zakalit. Zakalen je ovem prodnho pvodu a neovlivn kvalitu oleje, po chvli se v pokojov teplot vrt do pvodnho stavu.
info

Tosknsk recepty:

Topinky s houbami
Suroviny na 4 porce: 4 pltky chleba (bageta i veka) 500 gram erstvch hub, nejlpe hbk, olivov olej extra vergine. Strouek esneku, erstv alvj, chilli koen, mlet pep, sl, erstv paitka.
Chleba opete a polote na tal. Oistte houby a nakrjejte na tenk pltky. Na pnvi rozehejte olivov olej a pidejte esnek, alvj, chilli, pep a sl. Duste na mrnm ohni, pot pidejte houby a duste dalch 15 a 20 minut na silnjm ohni, dokud se nevypa va z hub. Houbovou sms pot dejte na topinky a ozdobte nasekanou paitkou.

Tstoviny s omkou pesto

Suroviny na 4 porce: svazek erstv bazalky, 50 gram strouhanho pecorina (ovho sra), 50 gram strouhanho parmeznu, 100 g piniovch ok, 100 g zelench fazolek, 100 ml olivovho oleje extra Vergile, lika soli, mlet pep, dva strouky esneku, 10 jader vlaskch oech, tyi vt brambory, jedno balen tstovin.

Rozmixujte lstky bazalky spolen s esnekem, sol, oechy a trochou olivovho oleje. Vlote ve do msy, pidejte zbytek oleje a oba druhy sr a rozmchejte. Oloupejte brambory a nakrjejte je na kostiky. Do vrouc osolen vody vlote tstoviny, brambory a zelen fazolky a ve uvate. Podv se s bazalkovou omkou.zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku