�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Drod

Autor:
Datum vyd�n�: 30.07.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3062

Kole jako malovan, do zlatova usmaen koblihy i povidlov knedlky . Vechny tyhle skvosty by se ale neobely bez nevzhledn hmoty, kter jim zajist tu bjenou vlnost a kyprost. e je o docela obyejnch kvasnicch.


Kole jako malovan, do zlatova usmaen koblihy, povidlov knedlky lehk jak pe. Vechny tyhle kulinsk skvosty by se ale neobely bez nevzhledn hmoty, kter jim zajist tu bjenou vlnost a kyprost. e je o docela obyejnch kvasnicch.

Klasick drod - to jsou kvasinky Saccharomyces cerevisiae Hansen, zskan biotechnologickm postupem mnoen istch kvasninch kultur. Ty jsou vypstovan na obohacench cukernch substrtech. Na obalu vrobku se mus objevit nzev druhu (drod) a skupiny (pekask, jedl).

Zkladn typy

Zkaznci si nejastji daj erstv pekask drod. Kvalitn vrobek je svtleed, pi lmn se nedrob ani nemae, nejsou v nm dutiny ani msta svtlej i tmav a ve vod se snadno rozptyluje. Skladuje se pi teplotch do 10 C, ale ned se uchovvat spolen s nebalenmi potravinami s vraznm aroma. Obsahuje minimln ptadvacet procent suiny, tzv. mohutnost kynut je maximln 70 minut. Pekask suen drod bv tak oznaovno jako vitln i aktivn. Tyto suen kvasinky zajist kynut tst a po pedchzejc pprav, uveden obvykle v nvodu na obalu vrobku. Pokud se skladuje v neprodyn uzavench obalech v suchu a pi teplotch do 20 C, vydr po dlouhou dobu, ani by dolo ke zhoren jakosti. Obsah suiny je minimln devadest procent a mohutnost kynut maximln 70 minut. Suen jedl drod nen schopn zajistit kynut tsta. Pouv se jako ochucovadlo do polvek, omek, smaench vajek a pomaznek. Je svtlehnd a skladuje se v suchu pi teplotch do 20 C. Obsah suiny je minimln devadestiprocentn.

Na co si dt pozor

Jakost zakoupenho drod pozn zkaznk vtinou a doma. V prodejn by si ml proto vdy zkontrolovat informace na obalu. Drod stejn jako jin potraviny mus bt oznaeno zejmna daji o vrobci, hmotnosti a podmnkch skladovn. Posledn daj je zvl᚝ dleit a zkaznk by ml pokyny vrobce dodret i doma. Kvasnice se asto nakupuj v pedstihu a nevhodnm uloenm me dojt ke zmnm v chuti, vni nebo v mohutnosti kynut. Zkaznk by si ml tak ovit, zda kvasnice nemaj prol datum pouitelnosti - oznauje se slovy Spotebujte do s udnm data, ppadn msta, kde je zkaznk na obalu najde. Nkte prodejci se obas sna prodvat prol kvasnice se slevou. Zde je nutn upozornit, e po uplynut lhty vyznaen na obalu lze nabzet jen vrobky oznaen datem minimln trvanlivosti. To vak rozhodn nen ppad drod. Nemlo by se tak stt, e v obchod budou nabzet kvasnice s obalem pokozenm, deformovanm nebo zapinnm - takov se mus z prodeje automaticky vyadit. Dleit je i daj o sloen vrobku. Podle platnch prvnch pedpis zde mus bt uvedeny vechny pouit suroviny a pdatn ltky, u suenho pekaskho drod napklad emulgtor E 472 c. Jestlie daj o sloen chyb, s nejvt pravdpodobnost jde o jednoslokovou potravinu, tedy vrobek bez dalch psad.
U drod je teba vdy zkontrolovat dobu pouitelnosti. Vrobek s prolm datem je zakzno prodvat.

Do poloviny 19. stolet se peivo nakypovalo pivovarskmi kvasnicemi, vedlejm produktem zskanm pi vrob piva. Pak se ale technologie zmnila a takto vznikl kvasnice dostaly hokou chu. Spoleenstvo vdeskch peka proto vypsalo roku 1845 cenu na vrobu pekaskho drod. Zskal ji o pt let pozdji Hynek Mautner za svou tzv. vdeskou metodu.


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku